Π.Ε.Πέλλας: Δυναμική η χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών στην Έδεσσα

09:56 7/11/2015 - Πηγή: Taxalia
Γράφει για taxalia ο Στάθης Παπαδόπουλος.
Δυναμική η χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Περιφ. Εν. Πέλλας, στην Έδεσσα.
Οι αγροτικοί σύλλογοι των Δήμων Σκύδρας-Αλμωπίας και Πέλλας, έδωσαν ραντεβού στον κόμβο του Μαυροβουνίου, όπου τους επισκέφτηκαν για να συμπαρασταθούν, η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, μαζί με τους Αντιδημάρχους κα. Μαρία Γιακαμόζη και κ. Μπάμπτη Γεραντίδη.

Αφού έγινε η σχετική διαβούλευση με την αστυνομία για την ρύθμιση του κυκλοφοριακού, η τεράστια αυτοκινητοπομπή των
αγροτών κατευθύνθηκε για την Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας την Έδεσσα, όπου τους περίμεναν οι συνάδελφοι τους από τον αγροτικό σύλλογο Δήμου Έδεσσας, στον προαύλιο χώρο του Δοιηκητηρίου της Π.Ε.Πέλλας.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν ψήφισμα και συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη για τις θέσεις τους αναφορικά με το επάγγελμα του αγρότη, το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, αλλά και για την αγροτική παραγωγική ανασυγκρότηση. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, από τον Δήμο της Έδεσσας ο κ. Δημήτριος Γιώγας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας κ. Νεκτάριος Ερμαλόγλου.

Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων όλων των Δήμων της Π.Ε. Πέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδης και οι επίσημοι τοπικοί άρχοντες και φορείς, κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δοιηκητηρίου, για να αναγνωστεί το ψήφισμα και ν΄απευθύνουν μυνήματα συμπαράστασης προς τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που έδειξαν δυναμική παρουσία στην κινητοποίηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, πήρε πρώτος τον λόγο και δήλωσε ό,τι: "Ο αφανισμός των αγροτών ισοδυναμεί με αφανισμό της Ελληνικής κοινωνίας."

Στη συνέχεια, μύνημα συμπαράστασης απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο οποίος δήλωσε ό,τι: "Ο αγώνας θα είναι ουσιαστικός και διαρκής και θα τελιώσει μόνο εάν επιτύχει."

Αμέσως μετά ο λόγος δώθηκε στην Δήμαρχο Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, η οποία δήλωσε: "Όλοι μαζί ενωμένοι, αγρότες, δήμοι, περιφέρεια, με γνώμονα τον αγρότη, χωρίς διχαστικές αντιλήψεις και διαχωρισμούς!!!"

Ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, μεταφέροντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Δήμαρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου, δήλωσε ό,τι: "Θα είμαστε συνοδοιπόροι και συναγωνιστές σας, στους δίκαιους αγώνες σας και θας μας βρείτε δίπλα σας, οπουδήποτε και όποτε χρειαστεί."
Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων όλων των Δήμων της Π.Ε. Πέλλας, έλαβαν κι αυτοί με την σειρά τους τον λόγο κι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους αγρότες, για τις μορφές των αγωνιστικών δράσεων που θα ακολουθήσουν. Ο επικεφαλής του αγροτικού συλλόγου Δήμου Σκύδρας κ. Νίκος Δημητριάδης, δήλωσε ό,τι: "Τα νέα μέτρα είναι η απόλυτη καταστροφή."

Ο Αγρότης κ. Χρήστος Τσιρανίδης, διάβασε ένα αγωνιστικό μύνημα με τίτλο: "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ!"

Στην συνάντηση των αγροτών παρευρέθη και ο νεοεκλεγείς Βουλευτής Πέλλας με τον Λαϊκό Σύνδεσμο - Χρυσή Αυγή κ. Γιάννης Σαχινίδης, ό οποίος συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτών. Ενώ στην συνέχεια πήρε μέρα και στην πορεία που ακολούθησε.

Αμέσως μετά οι αγρότες έκαναν πορεία από το Δοιηκητήριο μέχρι το άγλαμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσω του πεζόδρομου και των κεντρικών οδών της Έδεσσας κι αφού διαδήλωσαν ειρηνικά, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Αμέσως μετά, ακολούθησε συμβολική κατάληψη του κόμβου της Περιφερειακής Οδού της Έδεσσας, στο ύψος των φαναριών, για 15 λεπτά. Το επόμενο ραντεβού δώθηκε στους κόμβους την Δευτέρα 9/11/2015 στις 10.00 π.μ. ενώ οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν σε συνεργασία με τους συναδέλφους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδος, στην Αθήνα έξω από την Βουλή.

Ακολουθεί το ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών:

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ 6/11/2015
Διεκδικούμε:

1 . ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΑΓΡΟΤΗΣ» : κατοχύρωση του επαγγέλματος, ταυτότητα αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε «επιτηδευματίες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες».

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Να προσμετρώνται στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες οι δαπάνες και οι αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαικά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, αγορά γης, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων). Αφορολόγητο της προσωπικής και της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη. Όχι στη φορολόγηση αποζημιώσεων. Όχι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Όχι στην απαράδεκτη φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου, λόγω ζημιών.

3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του (μέσα από μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη) ώστε άμεσα να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη – ασφαλισμένο.

4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άμεσα να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση λαμβάνοντας σοβαρή μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότηση του, την διαφοροποίηση της φορολογίας των 100% συνεταιριζόμενων αγροτών, το λαθρεμπόριο (μαύρη πώληση αγροτικών προϊόντων), τα κόκκινα δάνεια, και μια σειρά αλλά θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα