Να σκεφτόμαστε Παγκόσμια και να δρούμε Τοπικά

16:23 20/4/2015 - Πηγή: Taxalia

Στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, για την ολοκλήρωση τεχνικών υποδομών, με στόχο τις δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, την ένταξη στα διεθνή και περιφερειακά δίκτυα, με σκοπό την άνοδο του τουρισμού και γενικά για τις ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ανατολική Μακεδονία, ειδικότερα όμως η περιοχή της Καβάλας, η Δημοτική Κίνηση "Ο Τόπος της Ζωής μας" με πρωτοβουλία του Μάκη Παπαδόπουλου, αισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στην τοπική κοινωνία, τους φορείς, την αγορά και τις επιχειρήσεις, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενθαρρύνουν τον δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της αξιοποίησης
των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει ο τόπος, ο Δήμος Καβάλας.
Έτσι με επίτιμους προσκεκλημένους Καθηγητές Πανεπιστημίων, με την παρουσία εκπροσώπων φορέων και πολιτών, ξεκίνησαν συζήτηση ως απαρχή μίας διαδικασίας ζύμωσης απόψεων, ιδεών και λύσεων.
Με σύνθημα του Μάκη Παπαδόπουλου ότι «οι λύσεις και οι πολιτικές που ασκούν οι διοικήσεις πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική γνώση και εμπειρία», διοργανώθηκε η πρώτη επιτυχημένη διαβούλευση με θέμα «Καβάλα - Φίλιπποι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Ευκαιρίες ανάπτυξης» με εξαιρετικά συμπεράσματα.

Ο Δημήτρης Μπαντέκας Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ανέλυσε τις βασικές πλευρές του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής και τους λόγους για τους οποίους το μοντέλο αυτό είναι αποσπασματικό και αναποτελεσματικό. Ο κ. Μπαντέκας τόνισε ότι η τοπική οικονομία μπορεί να στηριχθεί στις νέες τεχνολογίες αιχμής, σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με υψηλή αξία και ποιότητα. Υπογράμμισε ότι η Καβάλα πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική θέση της στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, το φυσικό της περιβάλλον, τους επιχειρηματίες της, το πετρέλαιο και τους υδρογονάνθρακες και τα διεθνή δίκτυα μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Επισήμανε ότι απαιτείται να αλλάξει η νοοτροπία των φορέων και των πολιτών της περιοχής Καβάλας, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις που μεταφέρονται μέσω των παγκόσμιων δικτύων.

Ο Δημήτρης Μπαντέκας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Να βασιστούμε στα δυνατά μας σημεία, να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. Να σκεφτόμαστε Παγκόσμια και να δρούμε Τοπικά».

- See more at: http://www.dimotikanea.gr/index.php/arthra/item/1513-na-skeftomaste-pagosmia-kai-na-droume-topika#sthash.HDlyUf30.dpuf
Keywords
Τυχαία Θέματα