Η πολιτική αβεβαιότητα πλήττει τις τράπεζες

08:11 24/3/2015 - Πηγή: Taxalia
Επισφάλειες και ρευστότητα ήταν τα δύο «αγκάθια» των αποτελεσμάτων του 2014 – Για το 2016 «μετατίθεται» η επιστροφή στην κερδοφορία

Οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και οι σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και συνεχίζονται ως σήμερα ήταν τα δύο «αγκάθια» των τραπεζικών αποτελεσμάτων του 2014, η ανακοίνωση των οποίων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με την Εθνική Τράπεζα.

Οι τραπεζικές διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις τους
με αναλυτές υπογράμμισαν την αδυναμία διατύπωσης ασφαλών προβλέψεων για την πορεία των μεγεθών την εφετινή χρήση λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Η επιστροφή στην κερδοφορία εκτός απροόπτου μετατίθεται για τη χρήση του 2016 καθώς έχει ήδη χαθεί ένα τρίμηνο από την εφετινή χρήση και η επανάκαμψη σε συνθήκες ομαλότητας δεν αναμένεται να αποτυπωθεί άμεσα στην πορεία των εσόδων.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, είναι η πρώτη φορά εφέτος που στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν διατυπώνεται εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ, στοιχείο ενδεικτικό του πόσο ρευστό είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές αρχές πέτυχαν την αναβολή της επίσκεψης του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερ Κούπμαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Στο τέλος της εβδομάδας ήταν προγραμματισμένη η διά ζώσης παρουσίαση στο στέλεχος της κοινοτικής αρχής της πορείας των μεγεθών των τραπεζών και της εξέλιξης των πλάνων αναδιάρθρωσης, τα οποία πλέον είναι εκτός στόχων σε πολλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα έχει ανατραπεί η τροχιά βελτίωσης που είχε ξεκινήσει από τα προηγούμενα τρίμηνα ως προς τη ρευστότητα, τα δάνεια σε καθυστέρηση, την απεξάρτηση από τα εργαλεία χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την προώθηση περαιτέρω κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

«Με το διαμορφούμενο επενδυτικό περιβάλλον κάθε προσπάθεια αύξησης των ιδίων κεφαλαίων μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων πέφτει στο κενό» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Οι ίδιες πηγές πάντως χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη μετάθεσης της αξιολόγησης των πλάνων αναδιάρθρωσης σημειώνοντας ότι, αν γινόταν σήμερα, η Κομισιόν θα ήταν αναγκασμένη να βγάλει «κίτρινη κάρτα» στις ελληνικές τράπεζες για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν είναι οι ίδιες υπεύθυνες.

Ο μεγάλος προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων στην παρούσα φάση πηγάζει από τις επισφάλειες και τη σημαντική επιδείνωση των σχετικώνΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα