Μπουτάρης σε Σκοπιανούς: «Είστε σλαβικό έθνος, πρέπει να είστε περήφανοι για αυτό. Μην προσποιείστε ότι είστε κάτι άλλο»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma TV με κύριο αντικείμενο το θέμα της ονομασίας και τις σχέσεις Ελλάδας και FYROM παραχώρησε, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε προ ημερών στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


Ο δήμαρχος μετέφερε την εκτίμησή του ότι οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν μια σύνθετη ονομασία: «Θεωρώ ότι οι Έλληνες, εννοώ ο λαός της Ελλάδας, έχει αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα κάτι σαν «Βόρεια Μακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία» ή οτιδήποτε. Αυτό συμβαίνει με το λαό. Νομίζω ότι δεν θα δεχθούν το όνομα μόνο «Μακεδονία». Ο κ. Μπουτάρης εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην πΓΔΜ μιλώντας για «κλοπή» της ιστορίας και της ταυτότητας της Μακεδονίας.

Όπως σημειώνει «ακόμη και εγώ που θεωρούμαι ότι είμαι ήπιος σε αυτό το θέμα ενοχλήθηκα κάπως όταν την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τα Σκόπια είδα αυτά τα γελοία αγάλματα». Σημειώνει πως το πρόβλημα εστιάζεται στη στάση της πΓΔΜ που πρέπει να δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα που θα της προσδώσει υπερηφάνεια. «Δεν μπορείτε να έχετε εθνική υπερηφάνεια κλέβοντας ιστορία», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης και προσθέτει: «Είστε σλαβικό έθνος, πρέπει να είστε περήφανοι για αυτό. Μην προσποιείστε ότι είστε κάτι άλλο». Χαρακτήρισε μάλιστα «μη αποδεκτό» και «προσβλητικό» το να υποστηρίζουν, αν και Σλάβοι, πως είναι Μακεδόνες, και επέμεινε στο ότι οι Έλληνες νιώθουν προσβεβλημένοι από την κλοπή της ιστορίας. Διατύπωσε επίσης την υποστήριξή του στην πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Με πληρ. από myportal
Keywords
Τυχαία Θέματα