Σήλια Κριθαριώτη: «Δεν θέλω να περιορίζεται η κίνηση των χορευτών»

Η Σήλια Κριθαριώτη έχει ετοιμάσει με αγάπη και πολύ μεράκι τα κοστούμια για το έργο του Προκόφιεφ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Η σχεδιάστρια μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», εξηγεί πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον Ρενάτο Τζανέλα: «Τον προηγούμενο Οκτώβριο ο νέος διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής, ο Ρενάτο Τζανέλα, μου είπε ότι θα ανεβάσουν το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" και πως ήθελε να αναλάβω εγώ τα κοστούμια. Μου έκανε εντύπωση το πόσο ενημερωμένος ήταν για τη δουλειά μου: γνώριζε πολύ καλά το στυλ, ήξερε

λεπτομέρειες και από εκεί έβγαλα το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει επιδείξεις μέσα από το site. Πέρασε αρκετός καιρός, εγώ ασχολήθηκα με άλλα πράγματα... Παραμέναμε, βέβαια, σε επικοινωνία, αλλά δεν ήμουν σίγουρη ότι θα γίνει τελικά αυτή η συνεργασία, δεν είχαμε υπογράψει. Λίγο προτού φύγω για το Λονδίνο, όπου είχα επίδειξη τον περασμένο Μάρτιο, η Λυρική επανήλθε στο προσκήνιο». Η φιγούρα της Ιουλιέτας ήταν αυτή που ενέπνευσε τη σχεδιάστρια ώστε να αρχίσει να δουλεύει τα κοστούμια. «Δεν ξέρω πώς να τα χαρακτηρίσω» λέει. «Έχει μεταφερθεί κάπως το πνεύμα της καλοκαιρινής συλλογής, που είναι τα παλ χρώματα. Τα ανδρικά σακάκια τα έχει φτιάξει ο αδελφός μου και τα υπόλοιπα εγώ. Εκ των υστέρων είδα κάποιες παραστάσεις σε DVD αλλά είναι πολύ μακριά από αυτό που έχω κάνει. Και ευτυχώς που τις είδα αργότερα γιατί αλλιώς μπορεί και να είχα επηρεαστεί... Για παράδειγμα, στις περισσότερες ο Ρωμαίος είναι ντυμένος με το κλασικό άσπρο πουκάμισο με φαρδύ μανίκι. Εγώ δεν έχω βάλει σχεδόν καθόλου μανίκια. Δεν θέλω να περιορίζεται η κίνηση των χορευτών». Η σχεδιάστρια αγαπά πολύ το μπαλέτο. Παρακολουθούσε μαθήματα από δυόμισι ετών, αργότερα σταμάτησε, ανέκαθεν όμως «το κλασικό μπαλέτο ήταν και παραμένει η ψυχοθεραπεία μου. Όταν είμαι αγχωμένη, μια παράσταση με ηρεμεί φοβερά: η αρμονία των κινήσεων σε συνδυασμό με τη μουσική μού προσφέρουν υπέροχη γαλήνη. Η "Λίμνη των κύκνων" είναι το έργο για το οποίο θα ήθελα πολύ να κάνω κοστούμια, αλλά και το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" είναι από τα αγαπημένα μου».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα