Όταν η Eurovision ανακατεύεται με την… πολιτική

Τι γίνεται όταν η Eurovision ανακατεύεται με την... πολιτική; Πώς μπορεί ένα τραγούδι και μια συμμετοχή στον διαγωνισμό να προκαλέσει... διπλωματικό επεισόδιο;

Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια.
Πορτογαλία, 1964
Στις 21 Μαρτίου 1964, διεξάγεται στην Κοπεγχάγη ο 9ος διαγωνισμός. Μετά την εμφάνιση

της Ελβετίας, κάνει την παρθενική της εμφάνιση η Πορτογαλία, με τον Αντόνιο Καλβάριο και το τραγούδι «Oracao». Μπορεί η ιβηρική χώρα στην πορεία του διαγωνισμού να μην ξεπέρασε ποτέ την 6η θέση, όμως συνδέθηκε με το πρώτο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία του θεσμού, αφού από το πουθενά ανέβηκε πάνω στη σκηνή ένας άντρας κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Μποϊκοτάρετε τον Φράνκο και τον Σαλαζάρ» (σ.α τα ονόματα των δικτατόρων εκείνα τα χρόνια σε Ισπανία και Πορτογαλία). Οι κάμερες έδειξαν μαύρο στον αέρα, ενώ το συγκεκριμένο σκηνικό δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα στα βίντεο από εκείνη τη χρονιά.
Ελλάδα,1976
Με το τραγούδι «Παναγιά μου Παναγιά μου» εκπροσωπεί τη χώρα μας η Μαρίζα Κωχ το 1976 στον διαγωνισμό που γίνεται στη Χάγη. Το τραγούδι ήταν μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έγινε δύο χρόνια πριν. Αυτή η συμμετοχή έγινε η αιτία να μην πάει η Τουρκία εκείνη τη χρονιά στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι διοργανωτές απέτρεψαν την τραγουδίστρια να βγει να τραγουδήσει το κομμάτι ή αν το έκανε να υπέγραφε πρώτα μια δήλωση με την οποία θα αναλάμβανε η ίδια την ευθύνη. Μάλιστα, είχαν διαδοθεί φήμες από Τούρκους που εργάζονταν στον καθαρισμό του μουσικού μεγάρου ότι ελεύθερος σκοπευτής θα στόχευε την Κωχ την ώρα της εμφάνισης της. Η Μαρίζα Κωχ, όμως, δεν φοβήθηκε καθόλου! Το τραγούδι τελικά κέρδισε τη 13η θέση.
Κύπρος, 1981
Για πρώτη φορά η Κύπρος συμμετέχει στον διαγώνισμα το 1981 με το συγκρότημα Island και το τραγούδι «Μόνικα». Την ώρα της συγκεκριμένης εμφάνισης, η τουρκική τηλεόραση δείχνει μια χορεύτρια του χορού της κοιλιάς. Παρόλο που υπήρξαν καταγγελίες στην ΕΒU το συγκεκριμένο σκηνικό συνέβη και τις επόμενες χρονιές. Για την ιστορία, αυτό σταμάτησε το 1988, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα έλαβε ψήφους από την Τουρκία. Πάντως, το 2003, όταν κέρδισε η Τουρκία, η τραγουδίστρια Σερτάμπ Ερενέρ ευχαρίστησε δημόσια τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, αφού με τις ψήφους τους ανέβηκε στην κορυφή.
Ισραήλ, 1998
Η συμμετοχή της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας Ντάνα Ιντερνάσιοναλ με το τραγούδι «Diva», που τελικά κέρδισε την πρωτιά, πυροδοτεί πολλές αντιδράσεις. Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Μπέρμιγχαμ και οι διοργανωτές είχαν λάβει πλήθος απειλητικά μηνύματα από Ισραηλινούς που πίστευαν ότι η συγκεκριμένη συμμετοχή ρεζίλευε τη χώρα τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ μέχρι το τέλος του διαγωνισμού κρατιόταν μυστικό το μέρος που διέμενε η ισραηλιτική αποστολή, ενώ επίσης σε μυστικό μέρος φυλασσόταν η τουαλέτα που φόρεσε η τραγουδίστρια τη βραδιά του διαγωνισμού.
Ουκρανία 2004
Σύμφωνα με το καταστατικό, όποια χώρα κερδίζει την πρωτιά αναλαμβάνει να διοργανώσει την επόμενη χρόνια τον διαγωνισμό στη χώρα της. Το 2004 νικήτρια αναδεικνύεται η Ουκρανία, με τη Ρουσλάνα και το τραγούδι «Wild Dances». Τον Νοέμβριο του 2004 όμως ξεσπούν πολιτικές ταραχές στη χώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να μη γίνει ο διαγωνισμός. Όταν τελικά έγινε, η συμμετοχή της Ουκρανίας το 2005 ήταν το τραγούδι «Razom nas bahato», που εξυμνούσε τον τότε πρωθυπουργό Γιουσένκο. Φυσικά υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για αυτή τη συμμετοχή, που τελικά κατέλαβε την 20ή θέση. Το ίδιο περίπου πολεμικό σκηνικό συνέβη και αργότερα, όταν το 2008 τον διαγωνισμό αναλαμβάνει να διοργανώσει η Σερβία. Όμως στις αρχές του 2008 ξεσπάει ανάφλεξη στη χώρα με τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου. Ο διαγωνισμός παραλίγο να ακυρωθεί, αφού οι αποστολές φοβήθηκαν να στείλουν τους εκπροσώπους τους εκεί. Τελικά οι Σέρβοι όχι μόνο δίνουν όλα τα εχέγγυα για την ασφαλή διεξαγωγή, αλλά ξοδεύουν και ένα αστρονομικό ποσό για μέτρα ασφαλείας.

Κύπρος 2006
Στον διαγωνισμό τραγουδιού που έγινε στην Αθήνα μπορεί η Κύπρος να μην κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, όμως η «βόμβα» εξερράγη την ώρα της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, τις ψήφους της Μεγαλονήσου τις ανακοίνωσε ο τραγουδιστής Κωνσταντίνος Χριστόφορου. Με το που βγήκε σε σύνδεση, είπε: «Καλησπέρα από τη Λευκωσία, τη μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης». Λίγες μέρες αργότερα, που κυκλοφόρησε το σόου σε DVD, η επίμαχη φράση έλειπε.
Αζερμπαϊτζάν, 20 10
Λίγο μετά το τέλος του διαγωνισμού, μια καταγγελία ταράζει την EBU. Σύμφωνα με έναν Γαλλοσύριο επιχειρηματία, οι υπεύθυνοι της συμμετοχής του Αζερμπαϊτζάν άσκησαν πιέσεις σε κριτικές επιτροπές διάφορων χωρών, δωροδοκώντας τους με χρήματα μέσω των πρεσβειών του, ώστε τα προσωπικό να ψηφίσει για τη χώρα τους και να επηρεάσει το televoting. Οι Αζέροι ήθελαν μια νίκη για θέμα γοήτρου και τελικά το κατάφεραν την επόμενη χρονιά (2011), όμως κάθε χρόνο δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλάνε για «μαγείρεμα» αποτελεσμάτων υπέρ της συγκεκριμένης χώρας, που όλως τυχαίως από το 2008 που συμμετείχε για πρώτη φορά δεν έπεσε ποτέ έξω από την πρώτη πεντάδα της τελικής κατάταξης.
Πηγή: Mytv

Keywords
Τυχαία Θέματα