Χάρης Σιανίδης: Κατάθεσε μήνυση για το ψεύτικο profile στο Facebook

Ο Χάρης Σιανίδης με τον δικηγόρο του, κύριο Στεφανάκη κατέθεσαν μήνυση παντός υπευθύνου στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος:


«Ασχολούμαι με την διοργάνωση και προώθηση κοινωνικών εκδηλώσεων, συνεδρίων με σκοπό την προβολή τους στα ΜΜΕ και την άρτια οργάνωση της κάθε παραγωγής. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου συνεργάζομαι

με τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, παγκοσμίως γνωστές επιχειρήσεις μόδας, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και με τα πιο γνωστά νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας. Ειδικότερα, διοργανώνω και εποπτεύω εταιρικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις υψηλού κύρους, καθώς ακόμη προβαίνω σε επικοινωνιακές προτάσεις και ποικίλες διαφημιστικές εφαρμογές. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το διευρυμένο κοινωνικό και εργασιακό μου κύκλο γνωριμιών με καθιστούν πρόσωπο με αυξημένη προβολή στα ΜΜΕ και συνεπώς δημόσιο πρόσωπο.
Την 2η Απριλίου 2014, πληροφορήθηκα ότι στο δικτυακό τόπο www.facebook.com έχει ανοιχθεί λογαριασμός με το όνομά μου και τη φωτογραφία μου. Ειδικότερα, το "facebook", ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστοχώρους παγκοσμίως, προσφέρει υπηρεσίες «κοινωνικής δικτύωσης», όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να εγγραφεί ανοίγοντας ένα λογαριασμό, να δημιουργήσει το δικό του «προφίλ» με τις προτιμήσεις και φωτογραφίες του και να συνδεθεί με άλλους χρήστες. Οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών μπορούν να δημοσιοποιούν και να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες με άλλες ομάδες χρηστών, όπως π.χ. θέματα σχετικά με τα χόμπι τους, την εργασία τους, τις προτιμήσεις τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κ.α. μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, αλλά και υπό μορφή μηνυμάτων, φωτογραφιών, βίντεο, κ.ο.κ. Κάθε χρήστης μπορεί επιπλέον να συνομιλεί σε πραγματικό χρόνο με τους υπόλοιπους «φίλους» του, να συμμετέχει σε «γκρουπ» στο οποίο θα μπορεί να γνωρίζει τα υπόλοιπα μέλη αυτού, να καταθέτει τις απόψεις του για το περιεχόμενο του «γκρουπ», να συνομιλεί με τα υπόλοιπα μέλη αυτού, να δημιουργεί και ο ίδιος «γκρουπ» με οποιοδήποτε περιεχόμενο (κοινωνικό, πολιτικό ή ακόμα και παράνομο περιεχόμενο, γκρουπ για κάποια καταγγελία ή παρακίνηση ακόμα και με εγκληματικό - εξυβριστικό περιεχόμενο), να διαφημίζει, ή ακόμα και να καταγγέλλει, εξυβρίζει, δυσφημεί ό,τι αυτός επιθυμεί.
Ο εν λόγω χώρος προσφέρει επίσης και «μηχανές αναζήτησης» προσώπων, που με την εισαγωγή κάποιου ονόματος εμφανίζονται όλοι οι χρήστες που έχουν το όνομα της αναζήτησης. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε από την Ελλάδα ή το εξωτερικό πληκτρολογήσει το όνομά μου, εμφανίζεται η φωτογραφία μου και η δυνατότητα να στείλει δήθεν σε εμένα μήνυμα ή να με προσθέσει στη λίστα με τους «φίλους» του.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ως άνω δικτυακός τόπος, μαζί με παρόμοιους ιστοχώρους προσδίδουν και μια καινούργια διάσταση στην έννοια του "προσωπικού χώρου", δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών τους, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο με πρωτοφανή τρόπο και ποσότητα σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο.
Η έκπληξη και η αγανάκτησή μου, επομένως, ήταν μεγάλη όταν αντιλήφθηκα ότι κάποιος εμφανίζεται στον πλέον δημοφιλή δικτυακό χώρο με το όνομα και τη φωτογραφία μου, ώστε να καταλείπεται ελάχιστη αμφιβολία για το πρόσωπο που διαχειρίζεται τον εν λόγω λογαριασμό. Ο άγνωστος σε εμένα δράστης έχει δημιουργήσει ένα προφίλ χρησιμοποιώντας το όνομα και τη φωτογραφία μου, το οποίο δεν μπορώ να ελέγξω και στο οποίο μπορεί να ανακοινώνει νέα και απόψεις δήθεν προερχόμενες από εμένα ή ακόμα και να προχωρεί σε προτάσεις, να καλεί σε δήθεν διοργανώσεις και να κλείνει μέχρι και ραντεβού για γνωριμία σε άγνωστα σε εμένα πρόσωπα. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό του δίνεται η δυνατότητα να εισχωρεί στα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, που θεωρώντας ότι πρόκειται για εμένα τον εισάγουν στην κατηγορία των «φίλων» τους και του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στο δικό τους προφίλ. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι ένας απεριόριστος και απροσδιόριστος αριθμός, δικοί μου συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παλιοί φίλοι που θέλουν να έρθουν πάλι σε επαφή με εμένα, πελάτες μου ή άτομα που επιθυμούν να μαθαίνουν νέα και απόψεις μου, καθώς και να μου γνωστοποιούν τις δικές τους απόψεις σε διάφορα θέματα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά άτομα σαν τον εν λόγω δημιουργό του ψευδούς αυτού «προφίλ», είναι σχεδόν βέβαιο, ότι αποσκοπούν να συγκεντρώσουν πάνω τους όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, για να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν πληροφορίες ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες αποθηκευμένες στον τερματικό εξοπλισμό των άλλων χρηστών, ιδίως δε με την εγκατάσταση κατασκοπευτικών λογισμικών, κρυφών αναγνωριστικών στοιχείων και άλλων παρόμοιων διατάξεων, απαγορευόμενων από τον Ν. 3471/2006 (προστασία προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) ή και να «πουλήσουν» τη δυνατότητα αυτή σε τρίτα άτομα.
Είναι δεδομένο, ότι τα δημόσια πρόσωπα συγκεντρώνουν πολλούς «φίλους» σε τέτοιου είδους ιστοχώρους και εκεί προφανώς στοχεύει και ο άγνωστος σε εμένα δράστης. Το άτομο αυτό χρησιμοποιώντας τα δικά μου προσωπικά δεδομένα (τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμό μου) χωρίς την άδειά μου αποσκοπεί στο να έρθει σε επαφή με το δικό μου ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο και να συλλέξει τα δικά τους προσωπικά δεδομένα. Δε διστάζει μάλιστα να βεβαιώσει ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία μου και το όνομά μου, όταν ρωτάται από το πρόγραμμα δημιουργίας του συγκεκριμένου προφίλ.
Είναι πραγματικά βαθύτατα προσβλητικό για εμένα να χρειάζεται να έρχομαι σε επικοινωνία με φίλους και γνωστούς, αλλά και με άγνωστα σε εμένα πρόσωπα που επιθυμούν, όμως, να με γνωρίσουν και να τους εξηγώ, ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο «facebook» δεν προέρχεται από εμένα, αλλά από άγνωστο σε εμένα άτομο που έχει σφετεριστεί την εικόνα και το όνομά μου, καθώς με αυτό τον τρόπο σκιάζεται και πλήττεται καίρια η τιμή και υπόληψή μου και τίθεται σε αμφιβολία η επαγγελματική μου αξιοπιστία και φήμη, πόσο μάλιστα απέναντι σε άτομα στα οποία εκ του επαγγέλματός μου καθημερινά απευθύνομαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα