Το χέρι του Tim Crouch στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

10:44 3/2/2012 - Πηγή: Mixtape

O Τιμ Κράουτς μας δίνει ξανά ραντεβού στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και η Θεοδώρα Τζήμου επιχειρεί, και πάλι, μετά την Αυλή των Θαυμάτων, να μας συστηθεί ως ηθοποιός άνευ της επιρροής του Μιχαήλ Μαρμαρινού με τον οποίο τα τελευταία χρόνια είχε άρρηκτα συνδεθεί. Αφήνεται, λοιπόν, στην Έλενα Πέγκα που σκηνοθετεί το μονόλογο του Άγγλου συγγραφέα My Arm. Έναν μονόλογο που έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές σε όποια μέρη έχει παιχτεί, από την Αγγλία ως τον Καναδά και από τη Νότια Αμερική ως την Κορέα.

Μέσα

από τον μονόλογό του Το Χέρι ο Τιμ Κράουτς αφηγείται με τρόπο απλό, τρυφερό και οδυνηρά αστείο την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε σε ηλικία δέκα ετών να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης. Ένα συγκινητικό έργο για τη σύγχρονη τέχνη, για το πώς μία αθώα κίνηση μπορεί να γίνει επαναστατική.

Το έργο

Η ηρωίδα αφηγείται μια ιστορία τριάντα χρόνων, τη δική της, σε μια ώρα. Ένα χρόνο κάθε δυο λεπτά. Όλα ξεκίνησαν από ένα αθώο παιχνίδι με τον αδελφό της: ποιος θα κρατήσει ένα βότσαλο στο στόμα του για έναν μήνα, ποιος θα περπατήσει περισσότερη ώρα στις μύτες των ποδιών, ποιος μπορεί να σφίξει το δάκτυλο του με ένα λαστιχάκι για μιάμιση βδομάδα.

Και ένα καλοκαιρινό βράδυ, με πυροτεχνήματα, σκέφτηκε να σηκώσει το χέρι της ψηλά. Και να το κρατήσει ψηλά. Μέσα σε ένα μήνα είχε πια τον δικό της παιδοψυχίατρο. Έγινε το κορίτσι με το χέρι.

Όμως εκείνη συνέχισε. Για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Γιατί για πρώτη φορά συνειδητοποιούσε τα όρια της, πού τελείωνε εκείνη και πού άρχιζε ο υπόλοιπος κόσμος – ένιωθε πως είχε περίγραμμα. Εκείνη έθετε τους κανόνες. Μπορεί κανείς να μην καταλάβαινε, να την ένιωθαν σαν απειλή. Τη χτύπησαν, την προπηλάκισαν, σκέφτηκαν να της κάνουν εξορκισμό, την έστειλαν σε ίδρυμα. Κινδύνεψε ακόμα και να πεθάνει από τη μόλυνση του χεριού της. Αλλά εκείνη συνέχισε. Πήγε στο Λονδίνο, γνώρισε νέους ανθρώπους και ξαφνικά έγινε έκθεμα. Και από πειραματόζωο έγινε διάσημη. Μια γυναίκα που όλοι ήθελαν να γνωρίσουν.

Μετάφραση/ Σκηνοθεσία/ Σκηνικά: Έλενα Πέγκα
Μουσική: Hior Chronik
Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works
Ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου

13 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου 2012

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων 
15 €, Φοιτητικό 10 €

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα
Αντισθένους 7 και Θαρύπου
Τηλ: 210 9212900
www.theatroneoukosmou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα