Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν στο Θέατρο Αργώ

00:55 28/3/2012 - Πηγή: Mixtape

Ποιο κουλό σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει μια trailer trash ξανθιά και τον μελαψό γκόμενο της να βρεθούν αλυσοδεμένοι στο καλοριφέρ σε ένα φτηνό δωμάτιο μοτέλ;…με ένα μπιτόνι βενζίνη έτοιμο να εκραγεί και μερικές ντουζίνες κομμένα χέρια σπαρμένα γύρω τους στο πάτωμα;

Ο Ιρλανδός Martin McDonagh (In Bruges, Pillowman) ξαναχτυπά με το πιο πρόσφατο θεατρικό του έργο και τον παρανοϊκό ρατσιστή μονόχειρα πρωταγωνιστή του Carmichael να προσπαθεί εδώ και τριαντατόσα

χρόνια να βρει το χαμένο αριστερό χέρι που του κόψανε και κλέψανε κάτι “αγελαδάρηδες”.

Η αναζήτηση αυτή τον φέρνει τώρα εδώ στο φτηνό μοτέλ, με το ζευγάρι των ψιλοάχρηστων μικροαπατεώνων που νόμιζαν ότι μπορούσαν να τον ξεγελάσουν με το λάθος (και μιλάμε για ΠΟΛΥ λάθος: μαύρο και δεξί) χέρι και με ένα ψιλοψυχάκια και απαθή ξενοδοχοϋπάλληλο με φαντασιώσεις action ήρωα, όλοι τους χαμένοι από χέρι.

Ένα εκπληκτικό κείμενο αδυσώπητης και αιχμηρής μαύρης κωμωδίας με ανθρώπους στο περιθώριο με αυτοκαταστροφικές τάσεις, πυροβολισμούς, ρατσισμό και τόσες πολλές (γ^%$#^$#ες) βρισιές που κάνουν τον Ταραντίνο να κοκκινίζει σαν σχολιαρόπαιδο.

Εκεί ξεκινάνε και τα προβλήματα του ελληνικού ανεβάσματος από τον σκηνοθέτη και φωτιστή και μεταφραστή Νίκο Χανιωτάκη. Τα “fucking this” και “fucking that” που προσδίδουν αληθοφάνεια, σκληρότητα και ψυχρή αμεσότητα στους αρχικούς διαλόγους, εδώ μεταφράζονται άκομψα και χωρίς φαντασία σε “γαμημένο-γαμημένο-γαμημένο”, μαζί με άλλες πολλές δεν-έχουμε-αρκετό-χώρο-εδώ παρασπονδίες που κάνουν τους μεταφρασμένους διαλόγους δύσκαμπτους και αληθινό εμπόδιο για τους ηθοποιούς, αντί για όχημα.

Μαζί με τα ερασιτεχνικά και ακαλαίσθητα σκηνικά και το γενικό λάθος της διάταξης του αχανή και άδειου αναξιοποίητου χώρου με τα λιγοστά λαχανί έπιπλα και την ξέμπαρκη κάσα πόρτας (που παρά την φτήνια τους αποτυγχάνουν και πάλι στον στόχο τους να αποτυπώσουν ρεαλιστικά ένα φτηνό μοτέλ), τις φτηνές περούκες, τους πρόχειρους ήχους πυροβολισμών, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εκτιμήσεις την δύναμη του έργου.

Ευτυχώς, οι ερμηνείες της μεταμορφωμένης Μυρτώς Αλικάκη σε white trash ξανθιάς, καθώς και του άμεσου και επικοινωνιακού Γεράσιμου Σκαφιδά ως βαρεμένου και ασυναίσθητου μην-τον-λες-ρεσεψιονίστ ξαναφέρνουν την παράσταση σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Απογοητευτικός ο Ερρίκος Λίτσης στον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχε χτίσει από προηγούμενες δουλειές του.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νίκος Χανιωτάκης
Σκηνικά: Μαντώ Ψυχουντάκη
Κοστούμια: Αλεξία-Γκλόρια Σαπέρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Παπανδρέου
Μακιγιάζ: Ελένη Χανιωτάκη
Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ερρίκος Λίτσης, Σταύρος Καλλιγάς, Γεράσιμος Σκαφίδας

Παραστάσεις έως Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Σάββατο και Κυριακή 18.15
Δευτέρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 18 €/ φοιτ.-παιδ.(έως 18 ετών) – πολυτεκν.- συνταξ.- ολμε 12 €/ Άνεργοι 5 €/ κάθε Δευτέρα γενική είσοδος 12 €

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα