Playground Theory

Θυμάμαι ακόμα τον ενθουσιασμό του Χρήστου Αλεξόπουλου, σε μια προ μηνών συνομιλία μας, σχετικά με το νέο σχήμα που υπέγραψε στην Puzzlemusik, τους Playground Theory.

Μερικούς μήνες μετά, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους Speaking of Secrets -η γνώμη μας εδώ- και με αφορμή αυτό αλλά και τη ζωντανή παρουσίαση του στο metamatic:taf σε μερικές ημέρες, οι Playground Theory απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

Καταρχήν συστηθείτε στους αναγνώστες του mixtape.gr. Ποιοι είναι οι Playground Theory;

Οι Playground Theory είναι μία παρέα φίλων που παίζουν μαζί μουσική και βρίσκουν στις μελωδίες

που φτιάχνουν το απαραίτητο οξυγόνο για να μην πάθουν ασφυξία από όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. H Μάρσια Ισραηλίδη είναι στα φωνητικά και στα πλήκτρα, ο Βαγγέλης Κατσουλάκης στα ντράμς και ο Δημήτρης Νέγκας στα πλήκτρα. Μαζί μας στα live είναι ο Μίλτος Κρητικός στο μπάσο και ο Κώστας-Slamming Stick-Επιτρόπουλος στην κιθάρα. Οι τρεις πρώτοι γνωριζόμαστε χρόνια και παίζουμε μαζί από το 2009, ενώ ο Δημήτρης είχε ξαναπαίξει και με τα δύο παιδιά σε προηγούμενες μπάντες.

Στο δίσκο συμμετείχαν επίσης σαν μουσικοί ο Νέστορας Θεοφιλόπουλος, ο Δημήτρης Κατσικάδης, Η Βαρβάρα Τσότρα, ο Μίλτος Κρητικός και ο Χρήστος Αλεξόπουλος.

To Speaking Of Secrets είναι το ντεμπούτο σας στη δισκογραφία. Τι προσδοκίες γεννά σε μια παρέα νέων παιδιών η κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ;

Καταρχάς ευχαριστούμε για το “νέων παιδιών”!. Αυτό που θέλουμε για το Speaking of Secrets είναι να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται, να γεμίσει συναισθήματα αυτούς που θα το συναντήσουν και να θελήσουν να μοιραστούν με αυτό τα μυστικά του…

Ο ήχος σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως dream-pop, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μουσικές “ταμπέλες” για να τον περιγράψουμε. Τι ακούγατε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ; Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που θεωρείτε καταλύτες ως προς τη δημιουργία του προσωπικού σας ήχου;

Ακούγαμε αρκετά νέα συγκροτήματα από trip hop, dream pop, downtempo σκηνή. Σίγουρα μας έχουν επηρεάσει συγκροτήματα όπως Portishead, Unkle, Massive Attack, I Break Horses αλλά ο καθένας έχει τα δικά του ακούσματα και έτσι βάση αυτών βγαίνει ένα πολύ πολύπλευρο αποτέλεσμα το οποίο άλλοτε μας οδηγεί ξεκάθαρα και άλλοτε μας προβληματίζει ευχάριστα στη δημιουργία του ήχου μας.

Υποθέτω πως μια από τις πιο δύσκολες, αλλά και ενδιαφέρουσες διαδικασίες όταν δημιουργείται ένα νέο συγκρότημα είναι η επιλογή του ονόματος. Αλήθεια, πως προέκυψε το Playground Theory και τι σημαίνει για εσάς;

Το όνομα ήταν έμπνευση του Μίλτου, ο οποίος αυτή την στιγμή μας συνοδεύει στο μπάσο, ενώ ήταν και παλαιότερα μαζί μας σαν κιθαρίστας. Πριν από αυτό είχαμε για ένα διάστημα το όνομα “Cellar Door”.

Όπως ένα παιδί κατά την επίσκεψή του σε έναν παιδότοπο έχει στη διάθεση έναν συγκεκριμένο χρόνο για να παίξει να γνωρίσει άλλα παιδάκια, να χαρεί, να κλάψει έτσι και εμείς βλέπουμε το χρόνο μας στη μουσική (και γενικεύοντας το στην κοινωνία και στη ζωή) σαν την μοναδική ευκαιρία να κάνουμε όλα όσα μπορούμε τα οποία θα μας κάνουν να νιώσουμε συναισθήματα να ξέρουμε ότι τον χρόνο που είχαμε τον εκμεταλλευτήκαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι στους στίχους μας υπάρχουν πολλές αναφορές στην αθωότητα, ξενοιασιά και ατέρμονη φαντασία της παιδικής ηλικίας.

Η τραγουδίστρια σας, η Μάρσια, έχει παρακολουθήσει το Εργαστήρι Σύνθεσης Τραγουδιού του Χρήστου Αλεξόπουλου. Πέρα από τη γνώση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν καθαρά τη διαδικασία σύνθεσης τραγουδιού, τι άλλο κερδίζει ένας νέος καλλιτέχνης όταν δουλεύει δίπλα σε έναν άνθρωπο όπως ο Χρήστος, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε και την παραγωγή του άλμπουμ σας;

Το εργαστήρι σύνθεσης βοήθησε την Μάρσια (και βασική συνθέτρια του μεγαλύτερου μέρους του Speaking of Secrets) πολύ. Η συμμετοχή της στο Εργαστήρι, το οποίο επιμελείται και διδάσκει ο Χρήστος ήταν πολύ δημιουργική εμπειρία η οποία της έδωσε αρκετά ερεθίσματα και καθοδήγηση για να γράψει τραγούδια και να ολοκληρώσει τις μέχρι τότε ανολοκλήρωτες μουσικές ιδέες της. Δεν είναι τυχαίο ότι κομμάτια του άλμπουμ (“Accident”, “Desire”, “Waves”) προέκυψαν μέσα στην διαδικασία του εργαστήριου και με τον Χρήστο να είναι παρών στη «γέννησή» τους. Η συμμετοχή του στην παραγωγή ήταν εξίσου ζωτική, βοηθούμενος από το γεγονός ότι είχε ήδη εικόνα αυτών των τραγουδιών και των δομών τους, ενώ χρωμάτισε το ηχητικό αποτέλεσμα και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία σχετικά με τις “ευκαιρίες” που έχει προσφέρει η κρίση σε καλλιτεχνικό επίπεδο και το πόσο μπορεί εν τέλει να “απελευθερώσει” την τέχνη. Πως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας; Συμφωνείτε με την παραπάνω άποψη ή τελικά απέχει από την πραγματικότητα;

Σίγουρα κάθε “κρίση” γεννάει την ανάγκη για νέα δημιουργία και επαναπροσδιορισμό πολλών δεδομένων. Ο καθένας κρίνεται περισσότερο για την ποιότητα αυτού που κάνει, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για εμπορικά δημιουργήματα χωρίς πραγματική αξία. Από την άλλη πλευρά όμως μια αντίδραση στην πολιτική πραγματικότητα (που για πολλούς έχει κατασκευάσει την κρίση) είναι δυνατόν να στρατεύσει την τέχνη προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι μη επιθυμητό.

Η σημερινή πραγματικότητα είναι σκληρή και δημιουργεί στην καλύτερη περίπτωση ανασφάλεια, απαισιοδοξία και εμπόδια σε κάθε μας βήμα. Η μόνη μας διαφυγή από αυτήν την αποπνικτική καθημερινότητα είναι η ελπίδα και η μουσική, το μαγικό κουτί που μας ανοίγει την πύλη για άλλους κόσμους.

—————————————————————————————————————————————————-

Το Speaking Of Secrets κυκλοφορεί σε cd από την Puzzlemusik.

Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί ζωντανά τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη στο metamatif:taf.

Ώρα έναρξης 21:00, είσοδος ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα