Parallel Universe: The Notwist

10:24 11/5/2012 - Πηγή: Mixtape

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους στο Plisskën Festival, εξερευνούμε το παράλληλο σύμπαν των The Notwist και τα διάσημα side projects τους.

Η νέα στήλη του mixtape.gr, Parallel Universe, θα παρουσιάζει ιστορίες εκτός της επίσημης δισκογραφίας γνωστών -ή λιγότερο- συγκροτημάτων και καλλιτεχνών. Συμμετοχές, side projects, supergroups, σόλο

καριέρες, αναπάντεχες συνεργασίες και παράλληλες δραστηρίοτητες.

Ποδαρικό μας κάνουν οι The Notwist, ένα από τα συγκροτήματα που θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε ζωντανά στο φετινό -πολλά υποσχόμενο- Plisskën Festival. Οι Γερμανοί κουβαλούν στην πλάτη τους 20 και πλέον χρόνια μουσικής διαδρομής, 6 άλμπουμ, ένα soundtrack, πάρα πολλά EP και singles, αλλά και αρκετά -και σημαντικά- side projects.

“Για κάθε είδος μουσικής που μας αρέσει, φτιάχνουμε και ένα side project” δηλώνει ο Marcus Archer, τραγουδιστής και κιθαρίστας του γκρουπ σε μια παλιότερη συνέντευξη τους και φαίνεται πως οι παράλληλες αυτές δραστηριότητες της παρέας από τη Βαυαρία επηρεάζουν καταλυτικά τον ήχο του κυρίως γκρουπ. Δεν είναι τυχαίο πως οι Notwist ξεκίνησαν σαν μια post hardcore μπάντα, για να εξελιχθούν σήμερα σε ένα κιθαριστικό/ηλεκτρονικό σχήμα με τον δικό τος trademark ήχο.

Κάθε ένα από αυτά τα side projects έχει δημιουργήσει τη δισκογραφία αλλά και τη δυναμική με βάση την οποία μπορεί να σταθεί σαν μια αυτόφωτη καλλιτεχνική οντότητα, πέρα από ένα απλό παρακλάδι των Notwist.

Εξερευνώντας λοιπόν το παράλληλο σύμπαν των Notwist, θα συναντήσουμε τη σύγχρονη τζαζ προσέγγιση των Τied & Tickled Trio, τις electronica αναζητήσεις των Console και των Lali Puna, το πιο ελεύθερο στυλ των Ms. John Soda και φυσικά το καλύτερο όλων κατά τη γνώμη μου παρακλάδι των Notwist, τους 13 & God.

—————————————————————————————————————————————————–

Console

Οι Console αποτελούν το προσωπικό σχήμα του Martin Gretschmann, του ανθρώπου στον οποίο οφείλεται κατά πολύ η στροφή των Notwist σε πιο ηλεκτρονικές φόρμες στα τέλη της δεκαετίας του 90. Οι Console έχουν κυκλοφορήσει 11 (!) άλμπουμ από το 1996 μέχρι σήμερα με πιο πρόσφατο το Herself του 2010.

—————————————————————————————————————————————————–

Τied & Tickled Trio 

Δημιουργήθηκαν το 1994 και αποτελούν ένα σημαντικό σχήμα στο χώρο της electronica/jazz ευρωπαϊκής σκηνής. Πίσω από τους Τ&ΤΤ, κρύβονται οι Marcus Archer και Christoph Brandner τους οποίους θα συναντήσουμε και παρακάτω. Το τελευταίο τους άλμπουμ, La Place Demon, κυκλοφόρησε το 2011 με τη συμμετοχή του Billy Hart στα τύμπανα. Σχεδόν το σύνολο του έργου των Τ&ΤΤ, όπως και αρκετές ακόμα δισκογραφικές απόπειρες των μελών των Notwist, κυκλοφόρησε από τη Morr Music.

—————————————————————————————————————————————————–

Lali Puna

Ακόμα μια μπάντα που ηχογραφεί στη Morr, οι Lali Puna, έγιναν ευρέως γνωστοί το 2004, όταν και κυκλοφόρησαν το καλύτερο ίσως άλμπουμ τους, Faking The Books. Η παρέα των Archer/Brandner βρίσκεται κι εδώ, μαζί με την Κορεάτισα

Keywords
Τυχαία Θέματα