New Adventures In Hi-Fi vol.31

Δύο πράγματα με ξετρέλαναν αυτή τη βδομάδα. Το Bad Grandpa του Johnny Knoxville και η δήλωση της Scarlett Johansson πως δεν την χαλάει να βλέπει πορνό.

Άχρηστη Κυκλοφορία: Paul McCartney – New. Προσπαθούσα να βρω μια δική του χρήσιμη κυκλοφορία

και δεν. Κρίμα ένα τόσο βαρύ όνομα να είναι τόσο προβλέψιμα βαρετό.

The Stranger – Watching Dead Empires In Decay (Modern Love)

Άλλο ένα μπάσταρδο παιδί με πολλούς πιθανούς πατέρες. Είναι industrial, είναι ηλεκτρονικό, είναι noise (σίγουρα δεν είναι αλλά την έχει τη λόξα του προς τα εκεί), είναι πειραματικό, είναι ambient, είναι κινηματογραφικό; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μήτρα του είναι ο φοβερός James Kirby, γνωστότερος ως The Caretaker (και μάλλον δεν θα του άρεσε να το αποκαλούν μήτρα αλλά υποθέτω πως δεν θα το μάθει ποτέ). Ένα ακόμη σίγουρο είναι ότι οπουδήποτε κι αν διαβάσεις για το Watching Dead Empire In Decay, θα βρεις τις λέξεις στοιχειωμένο, σκοτεινό, παγωμένο και απόκοσμο. Είναι. Αλλά όχι απαραίτητα. Θα ταίριαζε ωστόσο, τουλάχιστον στις μισές σκηνές του Donnie Darko ή του σουηδικού Άσε Το Κακό Να Μπει. Οι κυκλοφορίες του Caretaker είναι βαρύ φορτίο ambient ηλεκτρονικού drone ήχου. Εδώ ο Stranger σε ξεγελάει ακόμα και για την προέλευση των ήχων του. Επίσης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ακούσεις το αμιγώς πιο abstract πρώτο του άλμπουμ “Bleaklow”.

Άχρηστη Πληροφορία: Η Λάμψη του Stanley Kubrick ήταν η έμπνευση του για να αρχίσει να δουλεύει ως The Caretaker.
Tracks For Your Mixtape: “Where are our monsters now, where are our friends?”, “So pale it shone in the night”, “Grey day drift”
Video: “Where are our monsters now, where are our friends?”

Wooden Shjips – Back To Land (Thrill Jockey)

Στην πανηλίθια ερώτηση «ποιο άλμπουμ θα έπαιρνες μαζί σου αν ναυαγούσες σε ένα νησί;» (και αντί να προσπαθήσεις να γλυτώσεις από φίδια, σκορπιούς και κανίβαλους, θα ακούς μουσικούλα χταποδιάζοντας τη Brook Shields), δεν θα το σκεφτόμουν καθόλου πριν απαντήσω ότι θα έπαιρνα το Back To Land. Ίσως μάλιστα να επιδίωκα να ναυαγήσω μ’ αυτό το άλμπουμ έρημος σε ένα νησί. Και νομίζω ότι θα του καθόταν γάντι και του Neil Young να ναυαγήσει με τους ίδιους τους Wooden Shjips σε ένα νησί και να ηχογραφούν μέχρι να ξαναβγάλει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Ναι, είναι τόσο καλό το τέταρτο άλμπουμ τους. Κάποιος θα μπορούσε να φωνάξει «παίζουν το ίδιο πράγμα ρε κόπανε!». Πράγματι. Τα τύμπανα συνεχίζουν να παίζουν ένα ατελείωτο επαναλαμβανόμενο μοτίβο χωρίς drum fills, το μπάσο να υποβαστάζει για να μην τρελαθεί μόνος του ο drummer και οι κιθάρες να σιγοψήνονται πριν καούν σε κάθε κομμάτι. Ε αυτή ακριβώς είναι η μαγκιά τους. Είναι και πάλι γαμάτοι. Έτσι απλά. Γιατί γουστάρουμε.

Άχρηστη Πληροφορία: Εδώ θα δείτε τον Ripley Johnson να διαλέγει 5 δίσκους στο Amoeba της Καλιφόρνια.
Tracks For Your Mixtape: “Ruins”, “These shadows”, “In the roses”
Video: “Everybody knows”

Josephine Foster – I’m A Dreamer (Fire Records)

Όσο ευπρόσδεκτοι κι αν είναι οι πειραματισμοί, όταν συμβαίνουν με σύνεση και γνώση, κι όσο κι αν τους προτιμάω ως κατεύθυνση, μερικές φορές η παράδοση είναι τόσο γοητευτική που δεν μπορώ να αντισταθώ. Και όταν η παράδοση είναι τόσο καλοπαιγμένη όσο ένας πετυχημένος βουτυράτος μπακλαβάς τότε θες να φορέσεις τα καλά σου και ν’ αρχίσεις να χορεύεις βαλς.

Η Josephine Foster μετά από μια δεκαετία σχεδόν, και χωρίς καθυστέρηση από το προηγούμενο της, βγάζει το πιο παραδοσιακό της άλμπουμ. Και θα πω (χωρίς να είμαι σίγουρος), το καλύτερο της. Γεμάτο με πιάνο, pedal steel κιθάρες, φυσαρμόνικα, σκουπάκια, άρπα και αυτή τη γλυκόπικρη αίσθηση που μπορεί να συνεπάγονται αυτά σε συνδυασμό με την τόσο ξεχωριστά «περίεργη» φωνή της.

Tracks For Your Mixtape: “I’m a dreamer”, “Sugarpie I’m not the same”, “Pretty please”
Audio: “Sugarpie I’m not the same”

Ritornell – Aquarium Eyes (Karaoke Kalk)

Η δεύτερη ωραιότερη διασκευή του “In every dream home a heartache” των Roxy Music που άκουσα για φέτος κι ας είναι η πιο νυσταλέα. Η πρώτη είναι των Melvins. Το δίδυμο των Ritornell είναι ένα ακόμα καλό παράδειγμα της ποιοτικής αυστριακής ηλεκτρονικής σκηνής. Αυτό είναι το δεύτερο άλμπουμ τους και είναι αρκετά που πολυσχιδές από το πρώτο.

Τα φυσικά όργανα με τα ηλεκτρονικά συνυπάρχουν και πάλι, μόνο που η οργανωμένη jazz λογική που επικρατούσε στο παίξιμο του Golden Solitude, εδώ έχει γίνει πιο ελεύθερη. Οι λεπτομέρειες ωστόσο είναι αυτές που κερδίζουν το παιχνίδι και όχι τα μπάσα. Ενίοτε διακριτικές και άλλοτε κυρίαρχες, γεμίζουν με έναν περιέργως μινιμαλιστικό τρόπο (παρά το πλήθος τους) το Aquarium Eyes.

Άχρηστη Πληροφορία: Ο Richard Eigner, το ένα μισό των Ritornell, έχει παίξει drums στο Magic Position του Patrick Wolf και στο Cosmogramma του Flying Lotus.
Tracks For Your Mixtape: “In every dream home a heartache”, “Ono”, “Aquarium eyes”
Video: “The morning factory”


Boardwalk Empire Vol.2 – Music From The Original HBO Series (ABKCO Records)

Το πιθανότερο είναι να μην με ενδιαφέρει τόσο πολύ αυτή η συλλογή όσο η κάψα μου να πω τόσα πολλά γι’ αυτή τη σειρά (το HBO θα πρέπει μια μέρα να ανακηρυχθεί παγκόσμιος θησαυρός και να προστατεύεται από την Unesco). Το casting είναι μνημειώδες, όπως και το πλήθος των καλλιτεχνών που συμπληρώνουν αυτό το δεύτερο volume. Neko Case, Karen Elson, Elvis Costello, Lisa Minnelli(!?!), Rufus Wainwright, Patti Smith, David Johansen (New York Dolls), St. Vincent, Matt Berninger (The National), είναι μερικοί από αυτούς.

Ο μαέστρος είναι ο περιβόητος Vince Giordano που εδώ και πολλά χρόνια είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της μουσικής των 20’s, κι έχει παίξει σε πολλές γνωστές ταινίες τέτοιας εποχής (The Cotton Club, Revolutionary Road, Public Enemies, The Aviator). Εδώ έχει μαζέψει τη σάρα και τη μάρα (με την καλή έννοια βεβαίως) της μουσικής, τους έχει μοιράσει κομμάτια, τους έχει ποτίσει (παράνομα) και τους έχει φορέσει ριγέ κοστούμια και δαντελωτά φορέματα. Και τους πάνε!

Tracks For Your Mixtape: “Strut Miss Lizzie”, “Lovesick blues”, “I ain’t got nobody”
Video: “I’ll see you in my dreams”

Keywords
Τυχαία Θέματα