Look Out For This: The Punk Singer

13:14 28/3/2014 - Πηγή: Mixtape

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες σε DVD και Blu-Ray το ντοκιμαντέρ The Punk Singer για τη μουσικό/τραγουδίστρια Kathleen Hanna (Bikini Kill, Le Tigre, The Julie Ruin), μια εξέχουσα μορφή στο σύγχρονο αμερικάνικο punk rock με πλούσια ακτιβιστική και φεμινιστική δράση.

Xωρίς

περαιτέρω εισαγωγές να πούμε ότι συστήνουμε το εν λόγω ντοκιμαντέρ σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη riot grrrl μουσική υποκουλτούρα, για όσους θέλουν τώρα να γνωρίσουν την Κathleen Hanna ή και για το punk rock γενικότερα. Η ταινία βέβαια, όπως πολύ εύστοχα διαπιστώνεται στο Rottten Tomatoes, κλίνει επικίνδυνα προς την αγιογραφία αλλά το θέμα της είναι τόσο ενδιαφέρον που κάνει το θεατή να παραβλέψει αυτό το όχι ασήμαντο ελάττωμα.

Ακόμα και αν ο θαυμασμός μου για την Kathleen Hannah είναι δεδομένος και απεριόριστος, θα ήθελα να δω να θίγονται οι αντιφατικές πλευρές της, τόσο ως περφόρμερ όσο και ως άνθρωπος- γυναίκα. Για παράδειγμα να απαντήσει εάν και πώς διαχωρίζει τη μαχητική φεμινιστική της στάση απέναντι στα πράγματα από το ότι έχει δουλέψει ως στρίπερ και πώς συμβιμβάζει τις ιδέες της με ό,τι ο (συντροφός της) Αdam ‘Ad-Rock’ Horovitz των Beastie Boys έχει κατά καιρούς πει και τραγουδήσει (ο μισογυνισμός του εν λόγω συγκροτήματος κατά την πρώτη περιόδο του ξεφεύγει από το σκοπό του παρόντος κειμένου).

Η Kathleen Hanna λοιπόν δεν απαντάει σε αυτά και πολλά άλλα ενδεχομένως αιχμηρά ερωτήματα. Απαντάνε άλλες πολλές όμως (κυρίως) γυναίκες (πχ οι Kim Gordon, Carrie Brownstein, Corin Tucker αλλά και καλλιτεχνιδες- ακτιβίστριες) στο γιατί τη θεωρούν σημαντική τόσο ως μουσικό όσο και ως φεμινίστρια, θίγοντας πολλές πτυχές της περσόνας της, όπως τη σκηνική της παρουσία, τη σχέση της με το κοινό, τη σχέση της με τον τύπο και τη δημοσιότητα και άλλα σχετικά και κυρίως τη σημασία της μουσικής και των στίχων των πιο ριζοσπαστικών Bikini Kill πρωτευόντως, αλλά και των Le Tigre.

Φυσικά το καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ περιέχει πολλές (σπάνιες υποθέτω) σκηνές από τις πρώτες και πιο χαοτικές εμφανίσεις των Bikini Kill και άλλα πιο προσωπικά ντοκουμέντα από τη ζωή της Kathleen Hanna. Η δραματουργική κορύφωση του ντοκιμαντέρ είναι η αποκάλυψη της αιτίας που η Hanna σταμάτησε απότομα το 2005 να εμφανίζεται ζωντανά, μιας και διάλεξε το ντοκιμαντέρ της Sini Anderson για να δημοσιοποιήσει κάποια πολύ προσωπικά ομολογουμένως συμβάντα.

Aυτό που κυρίως δείχνει η Katheen Hanna (και κατ’ επέκταση τον εν λόγω φιλμ) είναι ότι παρά τις αντιφάσεις της (ή και λόγω αυτών) ο φεμινισμός και η μάχη ενάντια στις σεξιστικές συμπεριφορές και στερεότυπα (στην μουσική και την τέχνη αλλά και στη καθημερινή ζωή) δεν είναι ζητήματα απαρχαιωμένα ή λυμένα αλλά πάντα φλέγοντα και υπό διαμόρφωση από κάθε γενιά γυναικών. Η επιδραστικότητα της Kathleen Hanna και των σχημάτων και των fanzines στα οποία συμμετείχε εκτείνεται από τις Sleater-Kinney μέχρι τις Pussy Riot (σημειώστε ειδικά την εμφάνιση της Kathleen Hanna με balaclava- τη μάσκα του σκι για το πρόσωπο πολλά πολλά χρόνια πριν τις Pussy Riot).

Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2012 επανεκδόθηκε το πρώτο ΕP των Bikini Kil ενώ οι The Julie Ruin με τον πολύ καλό δίσκο τους Run Fast που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2013 κάνουν συναυλίες ανά τον κόσμο (θα εμφανιστούν και στο φετινό Primavera Sound).

Links:
The Punk Singer (official website)
Kathleen Hanna interview (fact magazine)
Sini Anderson (η σκηνοθέτιδα) interview

Keywords
Τυχαία Θέματα