La Chunga @  Επί Κολωνώ

Η δύσκολη, η σκληροτράχηλη, η μαγκιώρα η καπηλιέρισσα. Μπαίνοντας στο θέατρο Επί Κολωνώ την βλέπεις εκεί, στην κουνιστή της πολυθρόνα, με τον καπνό από το τσιγάρο στο χέρι να περιγράφει ένα φάντασμα άλλης εποχής που περιμένει να ζωντανέψει υπό τον ήχο του νεαρού μουσικού με την ηλεκτρική κιθάρα ο οποίος δρα ως αφηγητής και ξεναγός ή άγκυρα στο ταξίδι του θεατή στον χώρο και τον χρόνο…

Το έργο …

στο 1945, στο Εστάδιο δε Πιούρα, στα περίχωρα μιας ερήμου του Περού, όπου μια σκληρή ταβερνιάρισσα σερβίρει μπύρες σε

μια τετράδα καθαρμάτων που έχουν ξεμείνει άλλη μια νύχτα στο καπηλειό της παίζοντας χαρτιά. Αυτοι, οι “Ανίκητοι” και η Τσούνγκα, πιο άντρας από τα αντράκια αυτά, βαριά και ασήκωτη, αγνοεί  τα πειράγματα τους για τις ιδιαιτερότητες και τα γούστα της, μέχρι η κουβέντα τους να φτάσει πάλι πίσω στην όμορφη Μέτσε.

Την Μέτσε, την άβγαλτη μικρή κοκέτα που αυτός ο αλήτης ο νταβατζής o Χοσεφίνο παραμύθιαζε κάποτε και είχε φέρει μια βραδιά για γούρι στην καθιερωμένη βραδινή παρτίδα των Ανίκητων. Η μικρή που είχε γυαλίσει σε όλα τα αντράκια εκείνο το βράδυ, αλλά και σε εκείνη που ήταν πιο άντρας από τα αντράκια και που δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να καλύψει την αμηχανία της μπροστά της. Έτσι η γλυκιά μικρή βρέθηκε πιόνι σε μια άσχημη πλάκα, και ενέχυρο για ένα χαρτοπαικτικό δάνειο, ένα ποσό δανεικό και αγύριστο από την Τσούνγκα στον νταβατζή Χοσεφίνο, με αντάλλαγμα μια μόνο νύχτα μαζί με τη Μέτσε.

Τι συνέβη μεταξύ των δυο γυναικών εκείνη τη βραδιά πίσω από τον τοίχο της σκοτεινής κάμαρας της Τσούνγκα πίσω από την κουζινούλα της ταβέρνας; Και γιατί και πως και για που εξαφανίστηκε η νεαρή από το επόμενο πρωί για να μην την ξαναδεί ποτέ κανείς; Όλοι έχουν τις δικές τους θεωρίες. Ένας προς έναν υπό την καθοδήγηση του ζωντανού αναχρονισμού και αφηγητή θα δουν τις φαντασιώσεις τους να ζωντανεύουν όταν ο τοίχος αυτός εξαφανίστεί, το εσωτερικό γίνει εξωτερικό και μέσα από τις ονειρώξεις τους για τις δυο γυναίκες θα φτάσουν να αποκαλύψουν τα δικά τους πιο κρυφά μυστικά.

Η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη μεταμορφώνεται ψυχή και σώμα στην επιθετικά ευάλωτη Τσούνγκα και παραδίδει μια συνταρακτική ερμηνεία με κάθε της πληγωμένο και αγέρωχο βλέμμα, κάθε υπολογισμένη κίνηση και καμπούριασμα ή σφίξιμο του σώματος της, με κάθε βράχνιασμα και μαλάκωμα της φωνής της.

Η σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη στήνει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και καλοδουλεμένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων.

Δεν είναι μόνο η Καραμπέτη και η επίσης ταλαντούχα (και διάολε πόσο όμορφη) Ηλιάνα Μαυρομάτη ως Μέτσε, κάθε ένας από τους ηθοποιούς της ομάδας ΝΑΜΑ δουλεύει άρτια και αψεγάδιαστα τον ρόλο του. Γι’αυτό και πετυχαίνει απόλυτα το ευφυές πείραμα που προσπαθεί εδώ η Σκότη: να μεταφέρει μια ατμόσφαιρα κινηματογραφική πάνω στη σκηνή και να παίξει με τον χρόνο και την ταχύτητα της δράσης.

Με τη βοήθεια των ηθοποιών της, του τρομερού φωτιστή Νίκου Βλασσόπουλου και του σκηνογράφου Γιώργου Χατζηνικολάου, καταφέρνει να παγώνει και να ξεπαγώνει την κύρια πλοκή (με

Keywords
Τυχαία Θέματα