65daysofstatic + Absent without Leave @ An Club

15:44 1/4/2012 - Πηγή: Mixtape

“Dance Dance Dance” ονομάζεται ένα από τα τραγούδια από το τελευταίο album των 65daysofstatic – και για τον αρκετό κόσμο που βρέθηκε στο ΑΝ το βράδυ του Σαββάτου ήταν προσταγή.

Ήδη, από την προηγούμενη εμφάνισή τους στο Gagarin 205 πριν από 3 χρόνια, το κουαρτέτο  από το Sheffield, είχε αρχίσει ήδη να προσθέτει κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία στον ήχο του, αλλά με την κυκλοφορία του “We Were Exploding Anyway” βρέθηκαν στο πρώτο πλάνο απογειώνοντας το συγκρότημα

 και ανανεώνοντας τον εικόνα και τον ήχο τους.

Η εμφάνισή τους στο ΑΝ Club επιβεβαίωσε την άποψη  ότι οι 65daysofstatic παραμένουν υποτιμημένοι στην πραγματικότητα. Έχουν ξεφύγει αρκετά από την πεπατημένη του post rock ήχου, βασίζονται όλο και περισσότερο στον ρυθμό των beats και των samples που παράγονται από τα μηχανήματα τους, με τους τέσσερεις συμπαθέστατους Άγγλους να είναι ασταμάτητοι, χτίζοντας την μουσική τους σε ξέφρενους σε στιγμές ρυθμούς, παρασύροντας και όλους όσους επιλέξαμε να περάσουμε το Σαββατόβραδο στο υπόγειο της Σολωμού.

Το setlist τους βέβαια δεν πήγαζε μόνο από το “We Were Exploding Anyway”, αλλά ήταν μία πραγματική επιλογή 17 τραγουδιών από όλη την δισκογραφία τους, από το “Retreat! Retreat!” – το single μέσα από το πρώτο τους album έως το “Burial Scene”  μέσα από το soundtrack που συνέθεσαν και κυκλοφόρησαν πέρσι για  την ταινία “Silent Running” – δυστυχώς και περιέργως όμως χωρίς το “Tiger Girl”, που αδημονούσα να ακούσω ζωντανά.

Ακόμα και τα παλιότερα τραγούδια τους έχουν πια μεταλλαχτεί, με κάποια ηλεκτρονικά glitch στοιχεία να έχουν προστεθεί – όμως φυσικά δεν έχουν ξεφύγει από τον post rock ήχο που πρέσβευαν στην αρχή της καριέρας τους , προς ενθουσιασμό των παλιών τους fans (αντίθετα με μένα). Η δυναμική όμως των 65daysofstatic απλώνεται αυτή τη στιγμή όταν ερμηνεύουν ζωντανά συνθέσεις όπως τα “Dance Dance Dance”, “Mountainhead” και “Crash Tactics” μεταξύ άλλων, τα οποία αναδεικνύουν την νέα ταυτότητα του συγκροτήματος. Από τους τέσσερεις Άγγλους, την παράσταση κέρδισε εύκολα ο αεικίνητος Rob Jones, αυτό το ζωντανό ασταμάτητο drum machine.

Την συναυλία άνοιξε ο  Absent Without Leave, o Γιώργος Μαστροκώστας μόνος του, με την κιθάρα, τα πλήκτρα του, τις λούπες του και την μελλόντικα του. Πάντα συνεπής αρκετά χρόνια τώρα στην αισθητική και στην αρμονία, παρουσιάζει με μέτρο τις συνθέσεις του και με την συναισθηματική ένταση που τους αρμόζει. Άχαρος πάντα ο ρόλος του support act, ειδικά όταν το ύφος της μουσικής απαιτεί σεβασμό και προσήλωση από το κοινό για να αναδειχτεί, όμως δεν είναι τυχαίο ότι o έμπειρος πια και ευγενής ως παρουσία πάνω στη σκηνή Absent Without Leave κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού.

(Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Keywords
Τυχαία Θέματα