Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα σήμερα;

10:02 13/4/2023 - Πηγή: MAD

Οι ερμηνείες που υπάρχουν είναι πολλές…

Το Πάσχα είναι χριστιανική εορτή ωστόσο το βάψιμο των αυγών είναι μια παράδοση που υπάρχει εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια. Όπως επιτάσσει η ορθόδοξη παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη οι πιστοί βάφουν τα κόκκινα αυγά.

Όμως, το βάψιμο των αυγών δεν είναι χριστιανική… επινόηση αφού στην πραγματικότητα, οι ρίζες του εντοπίζονται στην αρχαία Περσία, ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι πιστοί του ζωροαστρισμού (της αρχαίας περσικής

θρησκείας) έβαφαν αυγά για να γιορτάσουν το νέο έτος. Με βάση το αρχαίο περσικό ημερολόγιο, η μέρα της πρωτοχρονιάς (Nowruz στη γλώσσα τους) ήταν την άνοιξη, πιο συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου.

Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

The post Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα σήμερα; appeared first on Mad TV.

Keywords
Τυχαία Θέματα