Τεστ Παπ και Εμμηνόπαυση

01:08 1/4/2012 - Πηγή: Myself

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσιολογική διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών. Συμβαίνει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50 ετών. Σε αυτήν τη φάση της ζωής τους, οι γυναίκες δεν παράγουν ουσιαστικά ορμόνες και ωάρια. Το επακόλουθο είναι η σταδιακή ατροφία των γυναικείων γεννητικών οργάνων (μήτρα, κόλπος, ωοθήκες, αιδοίο, τράχηλος), η οστεοπόρωση

κ.λπ.

Το Παπ-τεστ που πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες κάθε χρόνο είναι το μοναδικό που προλαμβάνει τον καρκίνο. Ολα τα άλλα τεστ για όλους τους πιθανούς καρκίνους του ανθρώπινου σώματος δεν προλαμβάνουν, αλλά κάνουν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Η μοναδικότητα αυτή του Παπ-τεστ το καθιστά το πιο σημαντικό όπλο για τη γυναίκα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. Οι σύγχρονες οδηγίες για το Παπ-τεστ, όσον αφορά τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, συνιστούν να σταματά ο έλεγχός του μετά τα 70 έτη εάν τρία συνεχή τεστ ήταν αρνητικά ή εάν δεν υπάρχει γυναικολογικό πρόβλημα για δέκα χρόνια. Ωστόσο, η οδηγία αυτή δεν ισχύει για γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου ή έχουν κάνει υστερεκτομή.

Οι γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή ή σε θεραπεία για γυναικολογικό καρκίνο πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται κανονικά σύμφωνα με την οδηγία του γυναικολόγου τους. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή για καλοήθεις νόσους (ινομύωμα, μητρορραγία, πρόπτωση μήτρας κ.λπ.) πρέπει κάθε τρία χρόνια να κάνουν Παπ-τεστ, χωρίς όμως να ξεχνούν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο.

Εδώ συναντάμε και το επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα του Παπ-τεστ. Επειδή πραγματοποιείται από γυναικολόγο δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να έχει ουσιαστικά έναν καλό έλεγχο της μορφολογίας του αιδοίου και του κόλπου. Ο συνδυασμός δε με το ετήσιο υπερηχογράφημα για τυχόν ανωμαλίες του ενδομητρίου (πολύποδας, υπερπλασία των ωοθηκών, κύστη ωοθήκης) καθιστά τη γυναικολογική εξέταση ένα σημαντικό πολυπαραγοντικό εργαλείο πρόληψης κι έγκαιρης διάγνωσης.

 

Τεστ Παπεμμηνόπαυσηυγειάοστεοπόρωσηκαρκίνος τραχήλουγυναικολογικός έλεγχοςΕίμαι στην εμμηνόπαυση κι έχω σταθερό ερωτικό σύντροφο. Πρέπει να συνεχίσω να κάνω Παπ-τεστ;ΥγείαyesnoΑπό το Preventionnono
Keywords
Τυχαία Θέματα