Ο Έλληνας Αlexander Payne

00:38 12/2/2012 - Πηγή: Myself

Από την προηγούμενη ταινία του –το «Πλαγίως» («Sideways»), που κέρδισε Όσκαρ σεναρίου και τις καλύτερες κριτικές όπου κι αν προβλήθηκε– έχουν περάσει εφτά χρόνια και τώρα ο Alexander Payne μας παρουσιάσει ένα μικρό διαμάντι της Έβδομης Τέχνης, που ακούει στο όνομα «The descendants» («Οι απόγονοι»), με βασικό πρωταγωνιστή τον George Clooney.

Κι όμως, στις φλέβες του Alexander Payne κυλάει ελληνικό αίμα, αφού μπορεί ο ίδιος να γεννήθηκε στην Ομάχα της Νεμπράσκα αλλά ο παππούς του ήταν μετανάστης από το Διακοφτό Αχαΐας. 

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος –όπως είναι το πραγματικό του όνομα– αποφοίτησε από το σχολείο Creighton και στη συνέχεια σπούδασε ισπανική γλώσσα και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα στην Ισπανία και το 1990 αποφοίτησε από τη σχολή σκηνοθετών του πανεπιστημίου UCLA.

Όπως τονίζει ο ίδιος, δεν ξεχνάει τις ελληνικές του ρίζες, και μάλιστα αποκάλυψε πως θέλει να κάνει μια ελληνική ταινία, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει έρθει στην Ελλάδα και θα έχει μάθει καλά ελληνικά. «Οι Έλληνες της Αμερικής διατηρούν την ελληνικότητά τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι λαοί. Το ότι μεγάλωσα ως Έλληνας δεύτερης γενιάς έχει σίγουρα επηρεάσει το πώς είμαι. Πολλές φορές, με ρωτούν στο σπίτι: “Μα είσαι τελικά Αμερικανός ή Έλληνας;”. Είμαι Αμερικανός, αλλά οι ελληνικές ρίζες μου, η ελληνική κουλτούρα, υπάρχουν μέσα μου. Νομίζω είναι πολύ καλό για έναν καλλιτέχνη, ειδικά για ένα σκηνοθέτη, να έχει πολλαπλές ρίζες. Του επιτρέπει να είναι συμμετοχικός παρατηρητής των αντιθέσεων γύρω του και να μπορεί να βλέπει τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές» έχει δηλώσει σε ερωτήσεις σχετικές με την ελληνική καταγωγή του. 

 

Αlexander PayneSidewaysGeorge ClooneyΑλέξανδρος Κωνσταντίνος ΠαπαδόπουλοςΈνας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της «βιομηχανίας» του Χόλιγουντ διεκδικεί 5 χρυσά αγαλματίδια στα φετινά Όσκαρ και κατάγεται από την Αχαΐα. CelebrityyesnoΑπό το περιοδικό ΕΓΩ!WeeklyyesnoΑlexander Payne
Keywords
Τυχαία Θέματα