Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Πώς θα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα γήπεδα

Καμία ανοχή στη βία και τα φαινόμενα αδράνειας, καμία περίοδος χάριτος και κανείς, αμέτοχος στην εφαρμογή του νόμου ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση και με τους προέδρους των ΠΑΕ.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ειδικότερα, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάληψη της ευθύνης της εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων οπαδών στις θύρες, από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε ματς όπου αυτοί θα κρίνονται απαραίτητοι.

Κριτήρια για τους ελέγχους θα είναι η «επικίνδυνότητα»

πρόκλησης επεισοδίων αλλά και το «κακό παρελθόν».

Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται σε κάθε ματς αλλά θα πραγματοποιούνται με οργανωμένο- συγκροτημένο επιχερησιακό σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας ενώ κανείς δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ελεγχεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που διαμηνύθηκε στις ΠΑΕ από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι θα υπάρξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή αυτού του μέτρου ακόμη και μπροστά σε ενδεχόμενες αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον από ορισμένους που τυχόν εκτιμούν πως οι θύρες οργανωμένων είναι «άβατα».



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε αναφερόμενος στη ευρεία σύσκεψη για την οπαδική βία, ότι “αυτό το «ως εδώ» το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο”.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε: “Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του”.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης “σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας” και κατέληξε:

“Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.

Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του ‘Αλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων.

Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης.

Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε”.

Η συζήτηση και με τους προέδρους των ΠΑΕ ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική ενώ υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της βίας και ανταλλάχθηκαν απόψεις.

Στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Το κλείσιμο λεσχών – Θα υπάρχει ένας σύνδεσμος ανά ομάδαΑπροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων, όταν κρίνεται απαραίτητο.Ολοκληρωμένο σύστημα με κάμερες στα γήπεδα

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τσέφεριν στο Μαξίμου

Τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οπαδική βία, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, επιμένει να κρατάει στη θέση του και να στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου.

«Για ακόμη μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων και προτάσσει αποκλειστικά την επικοινωνία. Με την στάση του διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας».

ΠΑΣΟΚ

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει πως:

«Προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποφεύγοντας να του αποδώσει την πολιτική ευθύνη, που τον βαραίνει για το γεγονός ότι αν και ενήμεροι, παρακολουθούσαν με σταυρωμένα τα χέρια την εκστρατεία ακροδεξιών χούλιγκαν στη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, με τον Περισσό να υπογραμμίζει:

«Ίδια ή παρόμοια μέτρα ‘αυστηροποίησης’ έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί ή και νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Γιατί πολύ απλά δε θιγούν τον πυρήνα του προβλήματος».

«Πέραν της καταφανούς πολιτικής εξαπάτησης, έχουμε πλέον την ομολογία ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών», λένε από την ΕΛΛΥΣΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Πώς,– pos