Σύνδρομο Μινχάουζεν – Ρούλα Πισπιρίγκου: «Αν αποδειχθεί ότι είναι ένοχη έχουμε το σύνδρομο με αντίθετη γωνία» (VID)

Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν λόγο για το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, αναφορικά με τη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου, με την δικηγόρο Χριστίνα Νικολοπούλου να μιλάει σχετικά στο MEGA και στην εκπομπή Live News για μία ιδιαίτερη μορφή αυτού του συνδρόμου στην περίπτωση της Πάτρας.

Η δικηγόρος ανέφερε πως αναμφίβολα το κίνητρο της κατηγορούμενης θα απασχολήσει τις δικαστικές αρχές, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε

στο σύνδρομο Μινχάουζεν.

Η ίδια τόνισε πως συνήθως το σύνδρομο αυτό  βιβλιογραφικά παρουσιάζεται με περιστατικά ψευδών καταγγελιών από την πλευρά της μητέρας σε συγκρουσιακά διαζύγια ή όταν η μητέρα θέλει να απομακρύνει τον πατέρα από το παιδί.

«Εάν αποδειχτεί ότι είναι ένοχη θα δούμε ότι έχουμε το σύνδρομο αυτό, αλλά με ακριβώς αντίθετη γωνία. Δηλαδή, δεν θέλω να απομακρύνω τον πατέρα, αλλά να τον φέρω πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome)

Τι είναι όμως το εν λόγω Σύνδρομο. Το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome), λοιπόν, είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων (ICD-10), μια διαταραχή με σκόπιμη παραγωγή ή υπόκριση συμπτωμάτων ή ανικανοτήτων, σωματικών ή ψυχικών.

Ο ασθενής υποκρίνεται συμπτώματα επανειλημμένως και χωρίς προφανή λόγο και μπορεί ακόμη και να προξενήσει βλάβη στον εαυτό του με στόχο την πρόκληση συμπτωμάτων ή σημείων, καθώς επιζητά την επιβεβαίωση και την προσοχή μέσω του οίκτου.

Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος, MD, MSc, PhD, επιστημονικός διευθυντής της ΑΜΚΕ Ομπρέλα- Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία (obrela.gr) «το σύνδρομο Μινχάουζεν έλαβε το όνομά του από τον βαρώνο Μινχάουζεν, μισθοφόρο του ρωσικού ιππικού, που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο συνήθιζε να διηγείται σε φίλους και γνωστούς με εμφατικό έως και υπερβολικό τρόπο τα (συχνά φανταστικά) στρατιωτικά του και άλλα επιτεύγματα».

Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen by Proxy)

Πέρα από το σύνδρομο Μινχάουζεν, όπου ο ίδιος ο πάσχων αναφέρει ότι βιώνει τα συμπτώματα, υπάρχει και το σύνδρομο Μινχάουζεν «διά πληρεξουσίου ή διά αντιπροσώπου» (Munchausen Syndrome by Proxy), όπου ένα εξαρτημένο άτομο, όπως π.χ. ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος εμφανίζει επίκτητη νόσο, προκαλούμενη από τον φροντιστή.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα των πασχόντων από το συγκεκριμένο σύνδρομο, ο κ. Γιωτάκος σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βασικό κίνητρο «είναι η συμπάθεια και η θετική προσοχή που εισπράττει ο δράστης από το υγειονομικό προσωπικό και τον κοινωνικό περίγυρό του, καθώς εμφανίζεται ως αφοσιωμένος φροντιστής ή ως ‘άγγέλος του ελέους’.

Σε άλλες περιπτώσεις, το κίνητρο μπορεί να είναι η επίδειξη των ιατρικών γνώσεων του ατόμου –συχνά τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο διαθέτουν ιατρικές γνώσεις-, η επιστροφή ενός αδιάφορου συζύγου και η αποφυγή άλλων ευθυνών στη ζωή».

Μάλιστα, προσθέτει υπάρχουν δύο μορφές εκδήλωσης του συνδρόμου:

α. Με προσποίηση, όπου ο φροντιστής περιγράφει ανύπαρκτα συμπτώματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους επιστήμονες υγείας και

β. Με παραγωγή, όπου ο φροντιστής προκαλεί με διάφορους τρόπους τα συμπτώματα στον ασθενή-θύμα. Καθώς ο θύτης είναι συνήθως αρκετά ενημερωμένος σε ιατρικά θέματα, συχνά καταφέρνει να ξεγελάσει το ιατρικό προσωπικό.

Όταν το θύμα είναι παιδί, ο θύτης σε ποσοστό που φτάνει το 99% είναι η μητέρα του, ενώ τα θύματα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν μπορούν να εκφραστούν. Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου αποτελεί μια ακραία μορφή παιδικής κακοποίησης με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνδρομο Μινχάουζεν – Ρούλα Πισπιρίγκου, VID,syndromo minchaouzen – roula pispirigkou, VID