Σεισμός στο Μαρόκο: Ανείπωτη και δίχως τέλος η τραγωδία – Αγωνία για τους Έλληνες μετά τα φονικά 6,9 Ρίχτερ – Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Εκατόμβες νεκρών μετράει τις τελευταίες δραματικές ώρες το Μαρόκο, μετά το συγκλονιστικό χτύπημα του σεισμού στο Μαρακές, με τα 6,9 Ρίχτερ να ισοπεδώνουν σχεδόν όλη την πόλη.

Μάλιστα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων του Μαρόκου, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν υπάρχουν στις λίστες με νεκρούς ή αγνοούμενους.

Όπως ανέφερε μια Ελληνίδα στον ΣΚΑΪ, «σκέφτηκα ότι τελειώνουμε εδώ. Ήταν κάτι φοβερό, μακάρι να μην το νιώσει ποτέ άνθρωπος. Ακούστηκε μια βοή και σειόταν ο τόπος».

Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Τα

σωστικά συνεργεία επιχειρούν συνεχώς εδώ και πολλές ώρες στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, και εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων, όπου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Όμως, οι εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές στην πόλη που ήταν γεμάτη από τουρίστες, όπως επισημαίνει το BBC, υπενθυμίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Oλόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια και κραυγές για βοήθεια ακούγονται από παντού, σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, ενώ κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια, αναζητώντας εγκλωβισμένους.



Ειδική πτήση επαναπατρισμού για τους Έλληνες

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού. Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Όσοι βρίσκονται στο Μαρακές και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα +30 210 3681730 / 1350 και με την εταιρεία Aegean Airlines στο τηλέφωνο κέντρο +30 210 6261000.

لحظة انهيار احد المباني في

#المغرب جراء #زلزال قوي ضرب المغرب قبل قليل #مراكش #المغرب #Morocco #السعوديه_كوستاريكاِ #زلزال_المغربَ pic.twitter.com/5QzuAZvzoJ

— توباكو (@tobaco999) September 9, 2023

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα (09/09) τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Μαρόκο, Ανείπωτη, – Αγωνία, Έλληνες, 69 Ρίχτερ,seismos, maroko, aneipoti, – agonia, ellines, 69 richter