Πέθανε στη φυλακή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν σήμερα (16/02) οι σωφρονιστικές αρχές.

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο2 ο καταδικασμένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από σύντομο περπάτημα και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του» αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση για το θάνατο του Ναβάλνι.

«Οι διασώστες του σωφρονιστικούς καταστήματος έφτασαν αμέσως επί τόπου και επιχειρήθηκε ανάνηψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι διασώστες επιβεβαίωσαν επι τόπου το θάνατο του καταδίκου».

Αξίζει

να σημειωθεί, πως ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 ενώ ανάρρωνε μετά από απόπειρα δολοφονίας του με δηλητήριο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί πρόσφατα σε μια φυλακή που βρίσκεται σε μια περιοχή της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία.

BREAKING: Russian opposition politician and Putin critic Alexei Navalny has died, according to the Russian prison service. https://t.co/WdAMakVeu5

Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/uivw3BjnZz

Sky News (@SkyNews) February 16, 2024

Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Γεννημένος από ιδιοκτήτες εργοστασίων σε ένα χωριό δυτικά της Μόσχας, ο Αλεξέι Ναβάλνι μεγάλωσε και έγινε ίσως ο μεγαλύτερος επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία.

Ειδικότερα, η πολιτική του δράση, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ερευνών για διαφθορά υψηλού επιπέδου και η υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, του έφεραν φήμη και πολλοί πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή για τον κ. Πούτιν.

Ήταν τον Αύγουστο του 2020 όταν η μάχη του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αρρώστησε βαριά σε μια πτήση από τη Σιβηρία στη Μόσχα και ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε, όντας σε κώμα, στο Βερολίνο. Η ομάδα του κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι τον δηλητηρίασε, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Οι Γερμανοί γιατροί επιβεβαίωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί με novichok – ένα δημητήριο σοβιετικής εποχής – και η ανάρρωσή του κράτησε μήνες.

Ο Ναβάλνι επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία όπου αργότερα συνελήφθη, καταδικάστηκε με κατηγορίες που λέει ότι έχουν πολιτικά κίνητρα και παρέμεινε στις ρωσικές φυλακές μέχρι τον θάνατό του σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα