Πάνω από 8 στους 10 εργαζόμενοι συμφωνούν με τη ΓΣΕΕ για αύξηση στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού

Πρόκειται για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Παράλληλα, καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και ειδικότερα στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, στον περιορισμό των δαπανών τους για θέρμανση, καθώς και στις δαπάνες ψυχαγωγίας.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν περιορίσει τις δαπάνες για διατροφή, θέρμανση και ψυχαγωγία

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην κατηγορία

των ιδιωτικών εργαζομένων είναι τα εξής:

Σχεδόν 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.Πάνω από 7 στους 10 έχουν περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση.8 στους 10 έχουν περιορίσει τις δαπάνες για ψυχαγωγία.

Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, σε συνδυασμό με την ακριβότερη ενέργεια και όλα αυτά με τους καθηλωμένους μισθούς που λαμβάνουν ή τις πολύ μικρές αυξήσεις, αναγκάζονται να «θυσιάσουν» απαραίτητα έξοδα για την καθημερινότητά τους.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά έχουν συνέπειες στην ποιότητα ζωής και τη ψυχική υγεία των εν λόγω εργαζομένων.

Απαισιόδοξοι πάνω από 6 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Προς επίρρωση αυτού, είναι χαρακτηριστικό και από τα ευρήματα της έρευνας πως το 61% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι και το 30% αισιόδοξοι.

Πρόκειται για μια ραγδαία διαφοροποίηση του δείκτη αισιοδοξίας. Σημειώνεται πως η ερώτηση που διατυπώνεται είναι «είστε ή όχι αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται;».

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτός ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 2019.

Εξάλλου, σε σχέση με τον δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης, η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει την θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει όχι.

Άμεση αύξηση στα 751 ευρώ, συλλογικές διαπραγματεύσεις και μείωση φόρων

Αναφορικά με το τι ζητούν οι εργαζόμενοι, είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω επισημάνσεις:

Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στην συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.

Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγουν τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Γίνεται σαφές, όπως σημειώνει και η ΓΣΕΕ, πως είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάνω, ΓΣΕΕ, 751,pano, gsee, 751