Όλγα Γεροβασίλη: Oι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό​

“Το μόνο που εξασφαλίζει το νομοσχέδιο είναι ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό" τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση.

“Τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς επ’ ουδενί δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ. Και είναι απαράδεκτη και αντίθετη με την φιλειρηνική παράδοση της χώρας μας η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα

από το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία” τόνισε στην εισαγωγή της ομιλίας της η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “δεν φέρνει καμία αξιοκρατία και καινοτομία. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό”.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σήμερα τα ίδια επιχειρήματα περί αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας, ενώ πέρασαν 3 χρόνια από τον προηγούμενο νόμο που ψήφισε και δεν εφάρμοσε ποτέ (ν. 4735/20).

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε πως “είναι βέβαιο ότι έχουν παρέμβει οι Ευρωπαίοι για να αλλάξετε ρώτα και να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο σήμερα” θυμίζοντας ότι “ήδη στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Νοεμβρίου 2019 – λίγο μετά το νόμο του επιτελικού κράτους – οι Θεσμοί σας έλεγαν ότι πρέπει να επαναφέρετε την ‘ανοικτή διαδικασία επιλογής για τους διοικητές ΝΠΔΔ (νοσοκομεία) και ΝΠΙΔ’ μέχρι τον Μάιο 2020, για να διασφαλιστούν τα επιτεύγματα της δικής μας κυβέρνησης στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης”.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Γεροβασίλη άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο λέγοντας: “Η επιλογή των διοικήσεων θα γίνεται από 5μελή ή 3μελή συμβούλια στα οποία η απόλυτη πλειοψηφία (3/5 ή 2/3) ανά περίπτωση θα αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη.

Και μάλιστα στα 5μελή θα υπάρχει και εκπρόσωπος της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα ξεφύγει τίποτα. Και χρησιμοποιείτε τη μειοψηφική συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ ως επίφαση αξιοκρατίας. Άλλο κρίσιμο θέμα, η υποβάθμιση των ουσιαστικών προσόντων: Εξίσωση της αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ με οποιοδήποτε μεταπτυχιακό και η μη μοριοδότηση των διδακτορικών”.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως “ο κομματικός έλεγχος των πάντων” είναι η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για το κράτος, προσθέτοντας πως είναι “αντίληψη καθεστωτική, που δεν έχει καμία σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία”.

Τέλος, η κυρία Γεροβασίλη κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει νοοτροπία, διότι η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. “Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ένα σύγχρονο δημόσιο τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες, αξιοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Κυρίως έχει ανάγκη από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Το οφείλουμε στους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τη χώρα, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, στο μέλλον αυτού του τόπου” τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλγα Γεροβασίλη,olga gerovasili