Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι;

Η Κυβέρνηση, οδεύει προς τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας συχνά τη ρήση ότι «επί των ημερών της η χώρα ευημερεί». Η οικονομία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανεργία μειώνεται και νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν. Η πορεία των δημόσιων εσόδων είναι καλύτερη από την προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα να έχει την δυνατότητα να δίνει επιδόματα στους πολίτες που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση και από την αύξηση των τιμών.

Προσπαθεί

να παρουσιάσει ότι όλα βαίνουν καλώς, όμως η πραγματικότητα αδυνατεί να υπακούσει στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς.

Διότι το μέρισμα της ανάπτυξης δεν φτάνει σε όλους τους πολίτες αλλά σε ένα μικρό, μόνο, κομμάτι της κοινωνίας.

Οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι επισφαλείς και σε κλάδους με χαμηλή προστιθέμενη αξία και χαμηλούς μισθούς. Το 55% των νέων θέσεων είναι μερικής απασχόλησης. Η ανεργία των νέων και των γυναικών εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Οι νέοι μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες στέγασης και διαβίωσης και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων προέρχεται κυρίως από την αύξηση των άδικων έμμεσων φόρων. Ενώ στην Ε.Ε., η αναλογία των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους, είναι 1 προς 1, στη χώρα μας σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2023, η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε 1 προς 3.

Η κατανομή των φορολογικών βαρών στα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι άνιση (βλ. μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Φεβρουάριος 2023).

Η φοροδιαφυγή συνεχίζει να είναι μεγάλη σε έκταση ενώ πάνω από το 82% των εισοδημάτων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι προέρχεται από μισθούς και συντάξεις.

Το χρέος των πολιτών (ιδιωτικό χρέος) έχει ανέλθει στο τεράστιο ποσό των 270 δις ευρώ.

Η κρίση κόστους ζωής στη χώρα μας, η οποία ακολούθησε την πανδημική κρίση, έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θέτοντας πολλές οικογένειες σε κίνδυνο υλικής στέρησης.

Η διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών που ανήκουν στη μικρή και μεσαία τάξη και η αύξηση της ανισοτήτων απειλούν την οικονομική και την κοινωνική σταθερότητα.

Είναι φανερό ότι λείπει από τη χώρα ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο όπου θα διασφαλίζει μια ανάπτυξη που θα είναι συμπεριληπτική. Θα αφορά όλους και όχι λίγους και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Όπου οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι βιώσιμες, ποιοτικές, με αξιοπρεπείς αμοιβές. Όπου το φορολογικό σύστημα της χώρας θα είναι δίκαιο και αποτελεσματικό.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πρόσφατα το πρόγραμμά του. Με συγκεκριμένες προτάσεις θέτει τις βάσεις ώστε να υπάρξει και πάλι κοινωνική σταθερότητα, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης, πραγματική µείωση των ανισοτήτων και ουσιαστική προστασία των αδυνάµων.

Με ένα σχέδιο για τη χώρα που έχει στο επίκεντρό του την παραγωγή νέου πλούτου, την αύξηση και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, δηλαδή μέσω της αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης και της ενίσχυσης των μισθών και αμοιβών που προέρχονται από την αξιοπρεπή εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη δίκαιη προοδευτική φορολόγηση και την μείωση των άδικων έμμεσων φόρων, την ελάφρυνση της φορολογίας εισοδήματος από την εργασία και το πέρασμα του βάρους στην φορολογία εισοδήματος από το κεφάλαιο.

Για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στην οποία δεν θα έχει ισχύ η γνωστή ρήση «Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι”, όπως συμβαίνει σήμερα.

*Ο Γιάννης Πούπκος είναι οικονομολόγος, μέλος της Κεντρικής – Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι αριθμοί ευημερούν,οι άνθρωποι;