Νίκος Δένδιας: «Να προστατεύσουμε το καλό κλίμα και να γίνει μια προσπάθεια επανεξέτασης της διαφοράς μας με την Τουρκία»

Αν η Τουρκία, την πρακτική που ακολουθεί τώρα στο Αιγαίο, την έχει μετατρέψει σε συλλογική κουλτούρα αντιμετώπισης της ελληνοτουρκικής διαφοράς, τότε υπάρχει ελπίδα εξεύρεσης λύσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι πολλές, σημειώνοντας πως «θα ήταν πραγματικά έγκλημα να μην το διερευνήσουμε».

Αποτυπώνοντας

το σημερινό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Βλέπουμε κάτι το οποίο είναι μοναδικό. Βλέπουμε επί μήνες μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Αυτό η χώρα δεν το είχε δει από το 1974 και μετά.

Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είμαστε αφελείς, ότι δεν γνωρίζουμε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις».

Μάλιστα, αναρωτώμενος τι πρέπει να κάνουμε, προέταξε: «Να προστατεύσουμε το καλό κλίμα, να το παραδώσουμε στην κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές – ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς-, ώστε σε αυτό το καλό κλίμα να γίνει μια προσπάθεια επανεξέτασης της διαφοράς μας με την Τουρκία».

Εν συνεχεία, η συνέντευξη περιστράφηκε στην εσωτερική πολιτική ενόψει των εκλογών. Σε ερώτηση για την αυτοδυναμία και τη δυνατότητα συνεργασίας των κομμάτων, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε πως η ΝΔ καταθέτει μια πρόταση πακέτο που έχει τρία διαφορετικά στοιχεία: «εκλογικό σύστημα, κόμμα που νομίζουμε ότι είναι ορθό και χρήσιμο να κυβερνήσει τον τόπο και έχει και υποψήφιο πρωθυπουργό, τον νυν πρωθυπουργό. Ενισχυμένη αναλογική, ΝΔ, νυν πρωθυπουργός. Αυτό είναι πακέτο».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να επιδιώξουμε το μέγιστο αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή» και ότι «αυτός είναι ο σκοπός μας, αυτή πρέπει να είναι η ατζέντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα