Μητσοτάκης: Επίδομα συνταξιούχων, αναβίωση 120 δόσεων, πετρέλαιο αγροτών – Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων

Σε εξαγγελίες για ελαφρύνσεις και ενίσχυση των πιο ευάλωτων προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της «προσωπικής διαφοράς» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα

που θα κυμαίνεται- με βάση εισοδηματικά κριτήρια- από 200 έως 300 ευρώ.

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, αλλά και ο χρόνος καταβολής των χρημάτων θα είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσουν αύριο οι υπουργοί του Οικονομικού επιτελείου. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός είπε: «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Ρύθμιση 120 δόσεων

Παράλληλα, από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αναβιώσει η ρύθμιση των 120 δόσεων, όχι όμως, για νέους φορολογούμενους που θα ήθελαν να υπαχθούν, αλλά για όσους είχαν μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση και την απώλεσαν. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με πληρωμή δύο δόσεων θα μπορεί να αναβιώσει η ρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός, όμως, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ρύθμιση και για όσους δημιούργησαν νέα χρέη ειδικά στην περίοδο της πανδημίας για 36 ή 72 δόσεις. Και για αυτές τις νέες ρυθμίσεις θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αναγνωρίζοντας το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να επιδοτείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία»

Ιδιαίτερη αναφορά, όμως, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην Κοζάνη, και στην Τουρκία. «Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση του Σκάι, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

O κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το κλίμα με το οποίο η χώρα θα πάει στις εκλογές, σημείωσε ότι μπορεί να απαντήσει για τη ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι θα είναι ήρεμο. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που επιδιώκει πόλωση, με στόχο, όπως είπε, να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του και να πάρει έστω τα ποσοστά του 2019.

Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και απαντήσεων στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί:

Ζ. Πιτσιάβας (εφημερίδα «Πτολεμαίος»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Σας ακούσαμε χθες μαζί με τους Υπουργούς να ανακοινώνετε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία: 380 έργα, όπως βλέπουμε, 4 δισ., σύγχρονα δίκτυα, υποδομές, αναβάθμιση αγροτικής παραγωγής, ισχυρό πανεπιστήμιο.

Η περιοχή όμως, από το 2019, το φθινόπωρο, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, μετά την απόφαση που ανακοινώσατε εσείς ο ίδιος για την απολιγνιτοποίηση, για την απεξάρτηση της χώρας.

Σε αυτό το διάστημα η περιοχή αντιμετωπίζει χαμένες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συνεχή συρρίκνωση του ΑΕΠ, απώλεια σημαντικού τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού και τηλεθερμάνσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, αν θα λειτουργούν δηλαδή οι μονάδες. Τις μεγάλες επενδύσεις ακόμα τις φανταζόμαστε, τις περιμένουμε.

Μετά από αυτή την εικόνα που δημιουργείται, είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και την τοπική κοινωνία ότι η απόφαση που λάβατε το 2019 θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε Περιφέρεια – πρότυπο πράσινης μετάβασης και όχι σε ένα πείραμα, όπως σας κατηγορούν πολλοί; Ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει μία Περιφέρεια – πρότυπο στην πράσινη μετάβαση, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γι’ αυτό εξάλλου έχουμε αφιερώσει τόση ενέργεια και τόσο σκληρές διαπραγματεύσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το σχέδιό μας θα γίνει πραγματικότητα.

Και νομίζω ότι όσοι καλόπιστοι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας κάνουν τον κόπο να διατρέξουν το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε χθες, θα πειστούν ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους, φορείς υλοποίησης, σαφή χρονοδιαγράμματα και κυρίως μία συνεκτική λογική.

Διότι έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ στη Δυτική Μακεδονία τι έρχεται μετά από τον λιγνίτη. Και βέβαια, η απόφαση την οποία είχα ανακοινώσει το 2019 ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι το οποίο συνέβαινε στη Δυτική Μακεδονία εδώ και μία δεκαετία. Διότι γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε ολοένα και μειωμένη συμμετοχή στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής από το 2010, απλά κανείς πριν από εμάς δεν είχε μεριμνήσει για το τι θα ακολουθήσει μετά το λιγνίτη.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αυτό το κάνει πράξη.

Και καταλαβαίνω απόλυτα ότι μπορεί να υπάρχει μία καχυποψία και ένας δικαιολογημένος προβληματισμός σε μία Περιφέρεια η οποία είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη με τα θετικά, αλλά και με τα προφανή αρνητικά που αυτή προκαλούσε για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

Αυτό το οποίο παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με σημαντικούς πόρους υποστήριξης και ιδιωτικών επενδύσεων, το οποίο δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα -μιλήσαμε αναλυτικά γι’ αυτά χθες- αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα γίνει ένας πόλος ο οποίος θα βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής να έρθει και να ταιριάξει με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Και βέβαια πιστεύω ότι τα νούμερα αυτή τη στιγμή, αν δει κανείς τους αριθμούς, δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια τα οποία κάποιοι φαντάζονταν το 2019. Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας σημαντική, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται περίπου στον εθνικό μέσο όρο. Άρα δεν υπήρξε κάποια καταστροφή η οποία συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια την οποία πρέπει να ανατάξουμε.

Αλλά εγώ δεν θέλω να βλέπω προβλήματα, θέλω να βλέπω ευκαιρίες. Και να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ θετική εμπειρία την οποία είχα πριν από λίγο, από την επίσκεψή μου σε ένα από τα κορυφαία οινοποιεία της περιοχής, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, παράγεται εξαιρετικό κρασί, συνδέεται η παραγωγή κρασιού με τον οινοτουρισμό.

Και βέβαια όλα αυτά γίνονται με σημαντική στήριξη από ελληνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά οινοποιεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Είναι ένα παράδειγμα μόνο του πώς ο πρωτογενής τομέας, όταν είναι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, μπορεί πράγματι να κάνει θαύματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την πολιτεία.

Και βέβαια στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν νοείται χωρίς μεγάλα αρδευτικά έργα. Μιλήσαμε για αυτά χθες. Κατά κεφαλήν η Δυτική Μακεδονία θα έχει τα περισσότερα αρδευτικά έργα από όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες και αυτό προφανώς είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά την οποία κάνουμε στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες μας αλλά και στους κτηνοτρόφους μας.

Τέλος, θίξατε το θέμα της τηλεθέρμανσης. Η τηλεθέρμανση είναι μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο για την περιοχή. Δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Και βέβαια η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» την οποία επισκέφτηκα πριν από λίγο είναι απόδειξη ότι ο λιγνίτης, έστω και ως στρατηγική εφεδρεία, έστω και ως μηχανισμός για να μπορεί να υποστηρίζει την τηλεθέρμανση, θα έχει έναν ρόλο να παίξει ακόμα για αρκετά χρόνια στην περιοχή.

Από την άλλη όμως, η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει ένα κέντρο των τεχνολογιών καθαρής πράσινης ενέργειας του μέλλοντος, είτε μιλάμε για υδρογόνο είτε μιλάμε για μπαταρίες -υπάρχουν ήδη μεγάλες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κατασκευή σημαντικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην αλυσίδα κατασκευής μπαταριών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας- είτε μιλάμε για επενδύσεις σε δίκτυα ή σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση εν γένει.

Οπότε, για να μην μακρηγορώ, γιατί μίλησα πολύ αναλυτικά για τα θέματα αυτά επανειλημμένως χθες, εγώ φεύγω πιο αισιόδοξος από την Δυτική Μακεδονία, βλέποντας και την ανταπόκριση των πολιτών και βλέποντας επίσης ότι ένα μέρος αυτής της λογικής καχυποψίας έχει σε ένα βαθμό ξεπεραστεί.

Θυμάστε και εσείς μία μεγάλη συζήτηση που είχαμε κάνει πριν από 14 μήνες, πάλι στην Περιφέρεια, όπου πέρασα ένα πεντάωρο ακούγοντας τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού.

Νομίζω ότι τώρα που οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον, έχουν κάθε δικαίωμα να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Π. Πλιάτσος (Top Channel): Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα γιατί είναι η πρώτη φορά που θα δεχθείτε ερωτήσεις από μέσα της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς από το 2019 που έχετε αναλάβει δεν έχει δοθεί ο λόγος σε κανένα εξ ημών στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Και συνεχίζω. Χθες θεμελιώσατε τη νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης την ώρα, όμως, και τη στιγμή που το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο. Σημαντικές κλινικές του λειτουργούν συνεχώς στο όριο, όπως η Παιδιατρική, η ΜΕΘ κινδυνεύει να κλείσει γιατί έφυγε ο ενταντικολόγος.

Υποστελεχωμένα είναι όλα, και τα πέντε νοσοκομεία, της Δυτικής Μακεδονίας, με τεράστια προβλήματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβάλλουν εαυτούς.

Στο νοσοκομείο Κοζάνης, σύμφωνα με την ΠΕΔ ΔΥ.Μ., σήμερα υπάρχουν μόλις 42 γιατροί ενώ το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα προβλέπει 88, και στην Πτολεμαΐδα 45, με το οργανόγραμμα να προβλέπει 62 και τους επικουρικούς αλλά και τους ιδιώτες προσωρινά που καλύπτουν τις θέσεις να φεύγουν.

Κλείνω, επιχειρήσατε να δώσετε κίνητρα, να κάνετε κάποιες προσλήψεις αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Δεν έρχονται, κ. Πρόεδρε, γιατροί στη Δυτική Μακεδονία. Καλή η ανάπτυξη, καλό το υδρογόνο, αλλά βέλτιστη η υγεία των κατοίκων.

Πώς και γιατί να μείνει, λοιπόν, μία οικογένεια εδώ όταν τρέμει το φυλλοκάρδι της μήπως αρρωστήσει το παιδί της και το στείλουν στην Πάτρα, όπως συνέβη πρόσφατα με το τραγικό περιστατικό του 6χρονου από τα Γρεβενά; Και τι απαντάτε στα δεκάδες χθεσινά σχόλια κατοίκων της περιοχής πως πολύ ωραία τα κτίρια και οι υποδομές αλλά τι να τα κάνουμε χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές; Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς σάς ευχαριστώ που αναγνωρίζετε τη σημασία αυτών των συνεντεύξεων Τύπου για τα περιφερειακά μέσα. Είναι κάτι το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε σε κάθε Περιφέρεια και νομίζω σας δίνεται και εσάς η ευκαιρία να κάνετε στοχευμένες ερωτήσεις που αφορούν πρωτίστως τους κατοίκους της Περιφέρειας την οποία καλύπτεται από τα Μέσα σας.

Κοιτάξτε να δείτε, το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχετε δίκιο να λέτε ότι τα κτίρια είναι σημαντικά, οι υποδομές είναι σημαντικές και πράγματι υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι οι οποίοι έχουν ήδη βρεθεί και οι οποίοι εκταμιεύονται για την ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» είναι ένα μόνο παράδειγμα από τις πολλές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται.

Όμως έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κυρίως σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Είναι μια πραγματικότητα αυτή και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική. Τα κίνητρα τα οποία μέχρι στιγμής έχουμε σκεφτεί και έχουμε δρομολογήσει, σίγουρα δεν φαίνεται να επαρκούν για να μπορούμε να πείσουμε γιατρούς να έρθουν στα περιφερειακά νοσοκομεία και να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις.

Παρά ταύτα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε σήμερα περισσότερο προσωπικό από αυτό το οποίο είχαμε πριν από τρία χρόνια. Εκεί «βοήθησε» η πανδημία, δεν είμαστε όμως εκεί που θα θέλαμε.

Και επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο για το πώς μπορούμε, κατά προτεραιότητα, να στελεχώσουμε περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικά σε ειδικότητες οι οποίες είναι απολύτως κρίσιμες. Αναφέρατε κι εσείς κάποιες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες οι οποίες να είναι σημαντικές.

Έχετε απόλυτο δίκιο όμως να λέτε ότι η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν τα νοσοκομεία, υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση για το πώς μπορούμε να αναδιατάξουμε συνολικά τις δυνάμεις μας στη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε κάθε νοσοκομείο να μπορεί να κάνει καλά αυτά τα οποία πρέπει να κάνει καλά, γιατί μιλάμε για ένα δίκτυο νοσοκομείων σε μία Περιφέρεια στην οποία υπάρχει σχετικά εύκολη επικοινωνία και η οποία θα γίνει ακόμα πιο εύκολη με τα μεγάλα οδικά έργα τα οποία δρομολογούμε.

Αλλά, από εκεί και πέρα, για εμάς το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων -και για μένα προσωπικά- είναι πρώτη προτεραιότητα και θα αποτελέσει και έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για το νέο ΕΣΥ της δεύτερης τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Να πω και κάτι ακόμα πιο γενικό: τα ζητήματα που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελούν κεντρική προσωπική μου προτεραιότητα και θα έλεγα και ευθύνη.

Η πανδημία δοκίμασε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε καλύτερα από αυτό το οποίο πολλοί περίμεναν, λαμβάνοντας υπόψη τις χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανέδειξε όμως και χρόνιες παθογένειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.

Και βέβαια όταν μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση στην υγεία δεν μιλάμε μόνο για τα νοσοκομεία. Θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχουν ζητήματα στα νοσοκομεία τα οποία πρέπει να λυθούν, όμως μία προσέγγιση ολιστική για την υγεία ξεκινάει από τις πολιτικές δημόσιας υγείας, από πολιτικές που έχουν να κάνουν -παραδείγματος χάρη- με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με την υγιεινή διατροφή, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, με την πρωτοβάθμια φροντίδα, με τον προσωπικό γιατρό, περνάμε στη συνέχεια στα νοσοκομεία και φτάνουμε στην μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ολιστικό σχέδιο. Ο πιο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή, όμως, παραμένουν τα νοσοκομεία μας, η στελέχωση, όχι μόνο σε γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Σκιντζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω. Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν σήμερα να μάθουν από εσάς πώς θα αποκατασταθεί -ήδη το έχετε προαναγγείλει- η αδικία που ανέκυψε με το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά και βρέθηκαν εκτός των αυξήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω ποιο θα είναι το ύψος της παρέμβασης αυτής, πόσους τελικά θα αφορά και αν το ποσό θα δοθεί εφάπαξ. Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πράγματι, όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από 1/1/2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά.

Θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου γι’ αυτούς οι οποίοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς, όταν ήταν οι ίδιοι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πετσόκοψε τις συντάξεις θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται σήμερα και λέει ως δια μαγείας με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα μπορεί αυτή να την καταργήσει.

Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες. Διότι υπήρχαν συνταξιούχοι όχι μόνο -θέλω να το τονίσω αυτό- με υψηλές συντάξεις, υπήρχαν και συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι επειδή για κάποιο λόγο είχαν προσωπική διαφορά δεν είδαν αύξηση.

Είμαστε σήμερα στη θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023. Επειδή, όπως έχω πει πολλές φορές, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και της τυχόν σύνταξης που έλαβαν.

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υπουργό Εργασίας.

Η παροχή αυτή, το έκτακτο βοήθημα αυτό, θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι μία σημαντική, δηλαδή, πρόσθετη βοήθεια, πάντα -τονίζω όμως- στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή δεν πρόκειται -το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα- αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες.

Και σε αυτούς οι οποίοι θα σπεύσουν να μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη μεριά, διότι ξέρετε υπάρχουν και αυτοί, ότι «δίνουμε πάλι επιδόματα και αρκούμαστε σε μια πολιτική προσωρινής στήριξης των συνταξιούχων», θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στην αρχή: αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αυτούς τους ανθρώπους, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών, οφείλει η ελληνική πολιτεία να τους στηρίξει.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή τη σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι -θέλω να θυμίσω- έχουν και μνήμη και κρίση.

Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πως έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε.

Ι. Παπαδημητρίου («Πρωινός Λόγος Κοζάνης»): Κύριε Πρόεδρε, στο δρόμο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε αφήσει πίσω μας κάποιες εκκρεμότητες. Αυτές λέγονται μετεγκαταστάσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μας μίλησε χθες πάλι για έναν πράσινο οικισμό της Ακρινής, για ένα φωτοβολταϊκό που όλοι οι κάτοικοι θα έχουν εξασφαλίσει κάποιο ποσό. Μας είπε για βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σας εντέλει να εφαρμόσετε το νόμο μετεγκατάστασης της Ακρινής. Εσείς θα επιμείνετε στις δικές σας προτάσεις ή θα προχωρήσετε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα όπως υποχρεούστε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Το θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών με είχε απασχολήσει από το 2008, όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στην περιοχή σας -ίσως κάποιοι από εσάς το θυμάστε- ως τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Γνωρίζουμε ποιες είναι οι νομικές μας δεσμεύσεις. Από την άλλη, θεωρούμε ότι έχουμε καταθέσει ως Κυβέρνηση στους κατοίκους της Ακρινής μια πολύ ελκυστική πρόταση για να παραμείνει ο οικισμός εκεί όπου είναι.

Θα εξακολουθούμε να έχουμε συζητήσεις με τους κατοίκους για την πρόταση αυτή. Πραγματικά θεωρώ ότι είναι μια πρόταση η οποία πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, δεν θα πω κάτι παραπάνω, το οποίο να μας φέρει σε σύγκρουση με αυτό το οποίο επιθυμεί τελικά η ίδια η τοπική κοινωνία.

Λ. Λαζαρίδης (eordaialive.com): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Να αλλάξω λίγο το κλίμα εξαρχής με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, και εκπροσωπώντας και το «Ράδιο Καψούρα» της Πτολεμαΐδας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο καψούρης είστε εσείς;

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιτέλους μία ερώτηση που ταιριάζει στο κλίμα των ημερών. Κοιτάξτε, συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου, την οποία κάλεσα να περάσει την ημέρα των ερωτευμένων μαζί μου στη Δυτική Μακεδονία, μία Περιφέρεια την οποία αγαπώ ιδιαίτερα. Οπότε νομίζω ότι από αυτά μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους σήμερα και να πω βέβαια και εγώ το κλισέ ότι οι ερωτευμένοι δεν γιορτάζουν μόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλιώς δεν θα υπήρχε «Ράδιο Καψούρα», έτσι δεν είναι; Αλλιώς θα κάνατε εκπομπή μία μέρα το χρόνο.

Λ. Λαζαρίδης (eordaialive.com): Σωστά. Να πάμε και στην ερώτηση τώρα; Λοιπόν, η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που κόστισε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι έτοιμη να μπει στο σύστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Μετά και τις παγκόσμιες εξελίξεις η εξάρτηση από το φυσικό αέριο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια η «Πτολεμαΐδα 5» πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

Με βάση, λοιπόν, τις δύσκολες καθώς και τις μη προβλέψιμες συνθήκες, πιστεύετε ότι το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο θα ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες και τους Δυτικομακεδόνες;

Κυρ. Μητσοτάκης: Μου κάνατε δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις ακόμα για την τύχη της μονάδος «Πτολεμαΐδα 5», την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ σήμερα. Είναι πράγματι μία εντυπωσιακή μονάδα και είναι μία μονάδα η οποία λειτουργεί με την βέλτιστη δυνατή τεχνολογία για την καύση του λιγνίτη.

Τι σημαίνει αυτό; Παράγει μεγαλύτερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε τόνο λιγνίτη σε σχέση με μία παλιά μονάδα, εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, άρα είναι και πιο φθηνή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στο κόστος του λιγνίτη προστίθεται προφανώς και το κόστος των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου είναι και ανταγωνιστική προς τις μονάδες του φυσικού αερίου. Θα είναι μονάδα σημαντική για τα επόμενα χρόνια και θα είναι σημαντική και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία για τη χώρα.

Άρα, απόφαση για μετατροπή της μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει ληφθεί. Η μονάδα θα λειτουργήσει ως μονάδα η οποία για το άμεσο μέλλον θα καίει λιγνίτη.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση. Αν κάτι μάθαμε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, πόσω μάλλον από έναν προμηθευτή. Και ότι τελικά οι φθηνότερες και οι καθαρότερες μορφές ενέργειας είναι οι ανανεώσιμες πηγές: ο ήλιος, ο άνεμος, τον οποίο ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε σε αφθονία.

Κατά συνέπεια, η στροφή προς την παραγωγή ενέργειας από πράσινες πηγές, ανανεώσιμες πηγές, είναι μία στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας, η οποία πρέπει να επιταχυνθεί.

Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί ακόμα, όσο δεν έχουμε πολύ προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, να υποκαταστήσει τις μονάδες βάσης, είτε αυτές είναι μονάδες φυσικού αερίου, είτε είναι μονάδα -γιατί μία μονάδα τελικά θα υπάρχει στην περιοχή της Πτολεμαΐδας όταν αποσυρθούν οι υπόλοιπες- είτε μιλάμε για σύγχρονες μονάδες καύσης λιγνίτη, όπως η «Πτολεμαΐδα 5».

Πρέπει, λοιπόν, όταν σχεδιάζουμε την πράσινη μετάβαση, να έχουμε υπόψη μας και τη λογική των στρατηγικών εφεδρειών και του τι μπορεί να συμβεί σε μία περίπτωση ανάγκης. Ακριβώς αυτή την δυνητική ανάγκη έρχεται να καλύψει η «Πτολεμαΐδα 5».

Σ. Μουτίδης (εφημερίδα «Χρόνος Κοζάνης)»: Κύριε Πρόεδρε, στις 26 Ιανουαρίου βρέθηκε στην Κοζάνη ο επικεφαλής της DG Regio του τμήματος ΕλλάδαςΚύπρου, ο κ. Carsten Rasmussen με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο κ. Rasmussen συνεχάρη την κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, έθεσε όμως έναν βασικό προβληματισμό., αυτόν της απόστασης της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας, από το κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά, 500 χιλιόμετρα μακριά που είναι η Αθήνα.

Απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες -γιατί αυτό είναι και αίτημα των επιχειρηματιών, και το Επιμελητήριο της Κοζάνης για παράδειγμα το έχει θέσει- είπε πως «εσείς είστε αυτοί που θα υλοποιήσετε τα σχέδια και θα το βιώσετε όλο αυτό, άρα πρέπει να εμπλακείτε με σωστό και οργανωμένο τρόπο, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία».

Πώς σχολιάζετε τον προβληματισμό του κ. Rasmussen και αν σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι στο σύστημα διακυβέρνησης του προγράμματος, που να προβλέπει τον ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών;

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία θα έρθουν πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων με το που θα ολοκληρωθεί ο Ε65 που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικός δρόμος, ο οποίος ουσιαστικά μειώνει σημαντικά την απόσταση που χωρίζει την πρωτεύουσα από την Δυτική Μακεδονία.

Αν και φαντάζομαι ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είχε να κάνει τόσο με τη γεωγραφική απόσταση όσο με τον τρόπο λήψης αποφάσεων, θα πω το εξής: κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Παπαθανάσης, έχουν βρεθεί στην περιοχή δεκάδες φορές.

Έχουν διαβουλευτεί με τους τοπικούς φορείς, με τις επιχειρήσεις εκτεταμένα προκειμένου να καταλήξουμε στο σχέδιο το οποίο έχουμε παρουσιάσει και το οποίο έχει πια την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό ήταν προϊόν μίας συνολικής διαβούλευσης, τροποποιήθηκε στην πορεία, όπως γνωρίζετε, και είναι ένα σχέδιο το οποίο δίνει σήμερα -και πρέπει να το πούμε αυτό- στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και σε ένα βαθμό στην Καστοριά και στα Γρεβενά, τα υψηλότερα κίνητρα τα οποία μας επιτρέπει ο χάρτης ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Συνήθως, ξέρετε, έχουμε το ανάποδο πρόβλημα, πάμε σε άλλες περιφέρειες και μας λένε γιατί δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα οφέλη που έχει η Δυτική Μακεδονία.

Άρα σημαντικά κίνητρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι γι΄ αυτό έχει κινητοποιηθεί συνολικά και η επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και γι’ αυτό και κοιτάνε πια να κάνουν επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία πολύ σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενη παρουσία εδώ στη Δυτική Μακεδονία και αυτό θέλουμε.

Θέλουμε να αναπληρώσουμε τις θέσεις εργασίας οι οποίες χάνονται από μία οικονομική δραστηριότητα που φθίνει -που έφθινε ήδη, θα το ξαναπώ, δεν είναι κάτι το οποίο έγινε τα τελευταία τρία χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης- με θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μία περιοχή η οποία έχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, βρίσκεται κοντά σε δίκτυα, έχει γη, υπάρχει γη και δεν αναφέρομαι μόνο στη γη της μετάβασης, υπάρχει γενικά διαθέσιμη γη στην περιοχή για μεγάλες επενδύσεις.

Κι όπως σας είπα, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, έχει κι ένα πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί αύριο να εκπαιδεύσει τα στελέχη τα οποία θα έρθουν και θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν εδώ. Οπότε θεωρώ ότι υπάρχει ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο διαβούλευσης και η συνεργασία -θέλω να το τονίσω αυτό- και με την Περιφέρεια είναι άψογη.

Έχουμε την τύχη εδώ στην Κοζάνη να έχουμε τέσσερις εκλεκτούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα του νομού και μεταφέρουν τον παλμό, τα αιτήματα και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Και βέβαια, θα το ξαναπώ, είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα η δίκαιη μετάβαση για εμένα. Διότι όταν πήγα και μίλησα στην Ευρώπη για πρώτη φορά, όταν διαπραγματευόμασταν την αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησα τότε για την ανάγκη να υπάρχει μία στήριξη στις λιγνιτικές περιοχές για τη μετά λιγνίτη εποχή.

Και νομίζω ότι σε σχέση με το τι γίνεται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που έχουν το ίδιο πρόβλημα, παράγουν δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, από άνθρακα, θα έλεγα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η προετοιμασία της κυβέρνησης είναι πιο μπροστά από ό,τι είναι άλλες περιοχές που εξακολουθούν να παίζουν άμυνα. Άμυνα, όμως, απέναντι σε μία πραγματικότητα η οποία είναι αναπόδραστη, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Χρ. Νικολαϊδης (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Τουρκία -είναι μεγάλο το κακό που βρήκε τους γείτονες. Εμείς, βέβαια, ως Έλληνες γεμίζουμε από υπερηφάνεια όταν βλέπουμε τα επιτεύγματα των ανδρών της ΕΜΑΚ και των εθελοντών. Και βλέπουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ανταπόκριση που έχει αυτή η βοήθεια, όχι μόνο στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο σήμερα -είμαι βέβαιος ότι το έχετε δει- σε μια τουρκική εφημερίδα που λέει «ευχαριστώ πολύ».

Πιστεύετε ότι αυτό το καλό κλίμα που υπάρχει λόγω της καταστροφής της προηγούμενης Κυριακής θα διατηρηθεί; Ελπίζετε ότι θα μας συνοδεύσει για τα επόμενα χρονικά διαστήματα; Πιστεύετε ότι αυτή η φράση ότι «θα έρθουμε και θα είναι βράδυ», δεν θα ειπωθεί ξανά ποτέ; Ή θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε για ακόμα ένα, δύο, τρεις μήνες και μετά θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια;

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την οδύνη μου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη μεγάλη συμφορά που βρήκε την Τουρκία και τη Συρία. Μην ξεχνάμε και τη Συρία και το συριακό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται εδώ και 12 χρόνια από έναν φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Έναν εμφύλιο πόλεμο που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή βοήθειας στη Συρία σε σχέση με την Τουρκία, όπου τουλάχιστον υπάρχει κράτος και κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Να εκφράσω βέβαια και τη χαρά μου και την υπερηφάνειά μου που οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι πολύ έμπειροι διασώστες μας, βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία, έσωσαν ανθρώπινες ζωές και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε από τον τουρκικό λαό αλλά και από την τουρκική κυβέρνηση.

Και είναι, ξέρετε, εξαιρετικά σημαντικό. Διότι αυτά τα 3,5 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τη σχέση μεταξύ των δύο λαών. Και θέλω να σας θυμίσω ότι και όταν μίλησα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι λαοί τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Έχουμε τις διαφορές μας, μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πιστεύω και αυτόν τον συναισθηματικό δεσμό τελικά μεταξύ των δύο λαών μας, ο οποίος ανεδείχθη ξεκάθαρα, μέσα από αυτή την τραγωδία.

Και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Çavuşoğlu, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην γίνει. Θέλω να ξαναπώ ότι ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσω με την Τουρκία. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε και ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε. Και γνωρίζει επίσης πολύ καλά η Τουρκία ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, πια, έχει βάθος και περιεχόμενο, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της. Όλα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας.

Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες πιστεύω ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δική τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμα η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε το ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθεια που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών. Μιλάμε για περιοχές στις οποίες κατοικούν παραπάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με πάρα πολλά κτίρια τα οποία μπορεί μεν να μην έχουν πέσει αλλά σίγουρα είναι κτίρια που είναι μη κατοικήσιμα.

Και κάτι τελευταίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές είναι μία πραγματικότητα η οποία θα συνοδεύει και την πατρίδα μας. Η σημασία την οποία έχουμε δώσει στην Πολιτική Προστασία από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα είναι, θα έλεγα, κομβικής προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας. Έχουμε σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, ένα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία.

Και, φυσικά, όταν μιλάμε για Πολιτική Προστασία, δεν μιλάμε μόνο για τις καταστροφές οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, συζητάμε προφανώς και για το ενδεχόμενο των σεισμών. Είμαστε μία σεισμογενής χώρα και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Μ. Βαχτσεβάνου (Kozanilife.gr): Kαλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μάρω Βαχτσεβάνου από το kozanilife. Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορεί να ξεκαθάρισε την ποιότητα των εισερχόμενων φοιτητών, ωστόσο και στην δική μας Περιφέρεια μείωσε αισθητά τον αριθμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει ακόμη και αριθμός των μόλις τεσσάρων εισακτέων. Είναι γνωστό επίσης ότι για την οικονομία της περιοχής το Πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Θέλω να ρωτήσω με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξέρετε, νομίζω ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να είναι ακόμα θύματα προκαταλήψεων και έλλειψης γνώσεων εκ μέρους και των ενδιαφερόμενων για το τι πραγματικά γίνεται σε αυτά τα πανεπιστήμια.

Εγώ θα το ξαναπώ, είναι η πολλοστή φορά που το λέω: εντυπωσιάστηκα πράγματι από τη δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο. Εντυπωσιάστηκα από τις κτιριακές υποδομές, εντυπωσιάστηκα από την καθαρότητα, εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό και το μεράκι της Πρυτανικής Αρχής αλλά και των διδασκόντων.

Εντυπωσιάστηκα επίσης από αυτό το οποίο είδα ως προς τη φοιτητική ζωή, τους ίδιους τους φοιτητές με τους οποίους μίλησα, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν απαραίτητη προκειμ

Keywords
επιδομα, πετρελαιο, μητσοτακης, ευχαριστώ πολύ, σας ευχαριστώ, Άγιος Βαλεντίνος, κοζανη, υπουργοι, νέα, σεισμος, ελλαδα, εκλογες, νεα δημοκρατια, τσιπρας, αεπ, συμμετοχή, εφεδρεια, top, channel, ημών, ΔΕΘ, πατρα, ΕΡΤ, ρωτήσω, συριζα, επιδοματα, μνήμη, ατμ, τραπεζες, εκκρεμότητες, σημαίνει, απε, κυπρος, αθηνα, φλώρινα, καστορια, εμακ, γνώμονα, δραμα, προσφορες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, εφημεριδα δημοκρατια, εκτακτο επιδομα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, φωτια, επιδομα θερμανσης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, κοινωνια, αυτοδιοικηση, βουλευτες, αγιου βαλεντινου, φλώρινα, μνήμη, το θεμα, αεπ, γνωμη, γρεβενα, διατροφη, δουλεια, εργαλεια, ηγεσια, θαυματα, θεμα, κυπρου, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, σκαι, σχολες, τυχη, υγεια, υγιεινη διατροφη, υδρογονο, υψος, φυσικο αεριο, ωρα, αδικια, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, αμυνα, ανεργια, απε, απλα, απωλεια, αρχιτεκτονικη, ατμ, αφθονια, αφορμη, αψογη, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γνώμονα, διαστημα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, δρομος, δικτυο, δικτυα, δυναμικο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εκκρεμότητες, εμακ, ενεργεια, εργα, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, εφαπαξ, εφυγε, εφημεριδα, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ιδιο, ηλιος, ημών, υπηρχαν, η στροφη, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, καχυποψια, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κλιμα, κρασι, κρατικο, κτιρια, λαδι, λιγνιτης, λογο, μακεδονια, μακρια, μηνες, μηδεν, μπαταριες, μπορειτε, νεες θεσεις εργασιας, νοσοκομεια, ξερετε, παντα, ο ηλιος, οικογενεια, οργανογραμμα, ουσιαστικα, παιδι, παμε, παρουσιαση, πηγες ενεργειας, ποιοτητα, πολιτεια, πρασινη, προβληματα, προσληψεις, πορτα, πρωταγωνιστες, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, συρια, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τιμη, τι ειναι, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, υπουργειο υγειας, τρια, υλοποιηση, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, φυσικο, φορα, χειροτερα, χρονος, χρονικα, χαρα, ψηφιακη, οδυνη, αλυσιδα, δικαιωμα, δικιο, εφαρμογη, εξαρτηση, ελληνικα, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, ερωτευμενοι, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κωστας, μεινει, μια φορα, μπροστα, νοσοκομειο, πηγες, σημαίνει, σωστο, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα