Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το μήνυμά για τη βοήθεια στην Τουρκία – Τι ζήτησε για το φράχτη στον Έβρο

Την στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία και την Συρία επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής.

«H Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και σημαντικής ανθρωπιστικής

βοήθειας. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί στις Βρυξέλλες μία Διάσκεψη Δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε σωστικά συνεργεία στην Τουρκία. Στέλνουμε πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας, που υποφέρουν.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρό μήνυμα από έναν Έλληνα και ένα Τούρκο διασώστη που συνεργάζονται για τη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού στην Τουρκία. Έχω πει πολλές φορές πως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είμαστε φίλοι. Και αποδεικνύουμε τη φιλία μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ζήτησε για το φράχτη στον Έβρο

Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους ομολόγους του να εστιάσουν στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων ενώ κατά την παρέμβασή του εστίασε στη σημασία της αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών.

«Η παράνομη μετανάστευση δείχνει πάλι έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αγωνίζεται έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη. Και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίον κατασκευάζουμε στον Έβρο. Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη. Οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράχτη και θα το κάνει με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα.
 
Πάντα υποστηρίζαμε μία πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά και δίκαια δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης.
 
Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης.
 
Είναι απόλυτη ανάγκη να εξουδετερωθούν τα δίκτυα διακινητών που αποκομίζουν κέρδη από τον ανθρώπινο πόνο και σήμερα διακινούν παράνομα ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συχνά υπό απολύτως άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα στο Αιγαίο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Βρυξέλλες, Τουρκία –, Έβρο,mitsotakis, vryxelles, tourkia –, evro