Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης των πρώτων συντριμμιών

Η πολύπλοκη διαδικασία καθαρισμού των συντριμμιών της γέφυρας της Βαλτιμόρης, που κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, ξεκίνησε το Σάββατο με την απομάκρυνση ενός πρώτου τμήματος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Από την κατάρρευση έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και εμποδίστηκε η κυκλοφορία στο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ.

“Αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά, πολλά, πολλά βήματα που προχωρούν“, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Μέριλαντ Πολ Βίντεφελντ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Αλλά είναι ένα τεράστιο ορόσημο

καθώς ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία“.

Ο υποναύαρχος της ακτοφυλακής Shannon Gilreath δήλωσε ότι ένας τεράστιος πλωτός γερανός – ικανός να σηκώνει φορτία άνω των 100 τόνων – αναμένεται να μετακινήσει ένα πεσμένο τμήμα της γέφυρας Francis Scott Key. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαστάσεις του.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ δήλωσε ότι το εν λόγω κομμάτι δεν είναι ένα από εκείνα που καθηλώνουν το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Νταλί, το οποίο προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας, προκαλώντας τη σοκαριστικά κατάρρευση.

Ο Μουρ δήλωσε ότι θα “χρειαστούν ημέρες”, αλλά οι ομάδες θα ανοίξουν τελικά “ένα προσωρινό περιορισμένο κανάλι” που θα επιτρέψει σε περισσότερα ρυμουλκά, φορτηγίδες και άλλα σκάφη να εισέλθουν στην περιοχή για να επιταχυνθεί η επιχείρηση καθαρισμού.

Προς το παρόν, η ναυτιλιακή κίνηση έχει σταματήσει, επηρεάζοντας χιλιάδες φορτωτές, λιμενεργάτες και άλλους, ενώ οι χιλιάδες άνθρωποι που χρησιμοποιούν κανονικά τη γέφυρα κάθε μέρα έπρεπε να βρουν εναλλακτικές διαδρομές.

Η απομάκρυνση των στριμμένων χαλύβδινων υπολειμμάτων της γέφυρας και η απελευθέρωση του Νταλί αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές, οι οποίες λένε ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην περιφερειακή οικονομία για χρόνια. «Τουλάχιστον 8.000 εργαζόμενοι στις αποβάθρες έχουν θέσεις εργασίας που έχουν επηρεαστεί άμεσα από αυτή την κατάρρευση», είπε ο Μουρ.

Ο κυβερνήτης ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου του αποτίοντας φόρο τιμής στους έξι εργάτες του οδικού δικτύου, όλοι Λατίνοι μετανάστες, που έχασαν τη ζωή τους όταν η γέφυρα έπεσε στα βαθιά νερά του ποταμού. Δύο πτώματα ανασύρθηκαν, ενώ τα άλλα τέσσερα αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Οι προσπάθειες ανάκτησης έχουν ανασταλεί, με τις αρχές να λένε ότι το νερό, κρύο, σκοτεινό και γεμάτο με οδοντωτό χάλυβα και συντρίμμια σκυροδέματος, είναι προς το παρόν πολύ επικίνδυνο για τους δύτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα