Κακοκαιρία «GENESIS»: Πλημμύρισε η Αττική- Ζημιές σε αγροτοκαλλιέργειες της Κοζάνης-Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Κυριακή

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική αφού λίγο πριν τη μία το μεσημέρι η κακοκαιρία «GENESIS» έδειξε τα δόντια της.

Έφτασε και στην Αττική το μεσημέρι του Σαββάτου 11/06 η κακοκαιρία Genesis, που τα τελευταία 24ωρα πλήττει τη χώρα. Τις επόμενες ώρες αναμένεται αισθητή επιδείνωση των φαινομένων.

Η τελευταία ενημέρωση από το meteo.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr,

οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες που το πρωί του Σαββάτου 11/06 εκδηλώνονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν όλη την χώρα. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρότερα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, και από το μεσημέρι στην Πίνδο και στην Ανατολική Στερεά. Εξασθένηση και περιορισμός τους αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/06, σημειώνεται όμως ότι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 12/06 κυρίως στια νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι και στην Αττική. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στον νομό Θεσσαλονίκης. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται το Σάββατο 11/06 καθώς και ο υετός που αναμένεται στην Αττική το απόγευμα του Σαββάτου 11/06.

Μέχρι τις 18:00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχθεί 293 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικότερα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 41 κλήσεις εκ των οποίων, 7 για κοπές δέντρων, 31 για αντλήσεις υδάτων, 1 για αφαίρεση αντικειμένου, και 2 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 79 κλήσεις εκ των οποίων, 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλήσεις υδάτων, 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων, μία για πλύση οδοστρώματος και 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 142 κλήσεις εκ των οποίων, 18 για κοπές δέντρων,115 για αντλήσεις υδάτων, 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.



Πως θα εξελιχθεί ο καιρός την Κυριακή

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στια νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια. Σταδιακά έως το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, σημειώνεται όμως ότι τα ισχυρότερα αναμένονται στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στην Μακεδονία, στην Ήπειρο αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 28, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Πλημμύρισε η Ηλιούπολη

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην Ηλιούπολη λόγω της κακοκαιρίας. Τα οχήματα κινούνται με δυσκολία όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ενώ έχει κληθεί και η πυροσβεστική υπηρεσία για απάντληση υδάτων.

Έντονα τα φαινόμενα και στη Ραφήνα

Σύμφωνα με το irafina.gr η κακοκαιρία  Genesis, που έφερε μεγάλες ποσότητες νερού, έχει δημιουργήσει προβλήματα ακόμα στην Αρίωνος αλλά και στην Λεωφόρο Χρυσοστόμου Σμύρνης από το ύψος κέντρου διανομής των ΕΛΤΑ μέχρι και το κολυμβητήριο προς Αρτέμιδα

Όσο αφορά την Ανατολική Αττική, αναφορές υπάρχουν για βροχές και καταιγίδες, στο Κορωπί, στην Αρτέμιδα, στα Σπατα, σε Νέα Μάκρη και στον Μαραθώνα.

Ζημιές σε αγροτοκαλλιέργειες στην Κοζάνη

Φοβερές ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών κατέγραψε η κάμερα του Kozanimedia, το οποίο βρέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην ευρύτερη περιοχή του Μαυροδεντρίου.

Χαλαζοπτώσεις και στα χωριά της Θεσσαλίας

Ανυπολόγιστες είναι ο ζημιές στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή. Ειδικότερα, χαλάζι αι δυνατός αέρας σάρωσαν τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκω στην ΕΡΤ «Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει πέσει ποτέ τόσο χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ήταν μόνο το μέγεθος αλλά και η διάρκεια του φαινομένου»



Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία GENESIS, Πλημμύρισε, Αττική- Καταρρακτώδης, Ραφήνα-Η,kakokairia GENESIS, plimmyrise, attiki- katarraktodis, rafina-i