Γραβάνης: Με τα ρινικά εμβόλια δεν θα νοσείς και δεν θα μεταδίδεις τον κορονοϊό

Ο Ζαφ Κωνσταντινίδης συνομίλησε με τον καθηγητή φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη σχετικά με τις νέες εξελίξεις που αφορούν τα εμβόλια Mrna του Covid.

Αποκάλυψε πως σύντομα θα έχουν ρινικά εμβόλια που θα χορηγούνται από την μύτη με την μορφή σπρέι και για πρώτη φορά θα αποτρέπουν σε όποιον τα κάνει να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιο!

Ως προς τους λόγους που τα κρούσματα παραμένουν υψηλά διεθνώς παρότι η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί ο Α. Γραβάνης επισήμανε πως παρότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι πως η πλειοψηφία αυτών δεν κινδυνεύει

με βαριά νόσηση και θάνατο λόγω του με εμβολιασμού.

Τα εμβόλια για τις τελευταίες μεταλλάξεις που χρησιμεύουμε σήμερα κρίνονται αποτελεσματικά στην πράξη καθώς είναι ικανά να προστατέψουν από βαριά μόλυνση και θάνατο έως και 7 μήνες μετά την χορήγηση τους.

Ακόμη και τα πρώτα εμβόλια που βγήκαν γα τις αρχικές μεταλλάξεις έχουν ικανοποιητική προστατευτική δράση για βαριά νόσηση και θάνατο απέναντι στην κυρίαρχη μετάλλαξη Ο.

Ο καθηγητής φαρμακολογίας αποκάλυψε ότι σύντομα θα έχουμε ρινικά εμβόλια τα οποία έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν τον εμβολιασμένο από το να νοσήσει αλλά και να μεταφέρει τον ιο, καθώς η κύρια πηγή εισόδου και απελευθέρωση του ιού γίνεται από την μύτη.

Τα εμβόλια αυτά δεν θα είναι ενέσιμα αλλά θα γίνονται με την μορφή σπρεί μέσα στην μύτη. Η αποτροπή τους από την νόσηση και την μετάλλαξη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο καθώς με τα σημερινά εμβόλια, οι εμβολιασμένοι εξασφάλιζαν μόνο την σε μεγάλο βαθμό προστασία τους από βαριά νόσηση.

Παρ’ όλα αυτά νοσούσαν το ίδιο συχνά και μετέφεραν τον ιό επίσης συχνά με τους ανεμβολιάστους.

Ακόμη ειδοποιός διαφορά με τα παλιά εμβόλια είναι πως τα ρινικά θα έχουν την ιδιότητα να μας προστατεύουν και από μελλοντικές μεταλλάξεις καθώς θα έχουν πιο ευρεία επίδραση και όχι μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα όπως τα εμβόλια που διαθέτουμε σήμερα και αποτελεί τον λόγο που έχουν μικρότερη επίδραση στις νέες μεταλλάξεις που προκύπτουν.

Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν στο οπλοστάσιο της καταπολέμησης του ιού και τα φάρμακα που θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το φαρμακείο με συνταγή γιατρού.

Συγκεκριμένα τα 3 αντιικά φάρμακα που αναμένεται να αποκτήσουμε είναι τα εξής:

Το πρώτο είναι το φάρμακο Paxlovid της Pfizer και χορηγείται από το στόμα 5 μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και εξασφαλίζει κατά 90% την πιθανότητα να νοσήσει κανείς βαριά. Απευθύνεται σε ανεμβολίαστους, ανοσοκαταστελμένους, και ηλικιωμένους.

Το δεύτερο φάρμακο είναι η ρεβενσιβίρη της Gilead Science που θα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το Paxlovid αλλά θα χορηγείται ενδοφλέβια και δεν θα χορηγείται μέσα στα νοσοκομεία αλλά θα λαμβάνεται από το φαρμακείο.

Το τρίτο φάρμακο είναι το μείγμα δύο μονοκλονικών αντιικών αντισωμάτων της Astra Zeneca που θα έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα προηγούμενά δύο με την διαφορά ότι πιθανότατα η ανοσία που αποκτά ο ασθενής  θα διαρκεί για 6 μήνες και άρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υποκατάστατο εμβόλιο για όσους φοβούνται να εμβολιαστούν, καθώς δεν θα νοσούν βαριά για μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γραβάνης,gravanis