Επιτακτική η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του HPV

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μέχρι το 2030 είναι η εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ).

Μείωση κατά 88% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες που είχαν κάνει το HPV εμβόλιο έχει παρατηρηθεί στη Σουηδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, τόνισε σήμερα ο κύριος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μέχρι το 2030 είναι η εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ). «Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζεται το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ενάντια στον HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να έχουν κάνει τα σχετικά διαγνωστικά τεστ υψηλής ακρίβειας στα 35 και στα 45 και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα.

Χρειαζόμαστε οργανωμένα προγράμματα screening και θεραπείας του ΚΤΜ, ενώ η πρόληψη χρειάζεται να ξεκινάει από την ηλικία των 30 ετών και το HPV DNA τεστ να αποτελεί το βασικό εργαλείο screening», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

“Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε αν θέλουμε να πετύχουμε την εξάλειψη του HPV και σε αυτήν την κατεύθυνση συντελούν τα οργανωμένα προγράμματα screening, τα μητρώα εμβολιασμών και τα οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, Παιδίατρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

“Τα εμβόλια αποτελούν το κορυφαίο επίτευγμα του 20ου αιώνα για τη δημόσια υγεία”, υπογράμμισε ο κύριος Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

ΗPV και καρκίνος του στοματοφάρυγγα

Στα συμπεράσματα της έρευνας Orpheas από εννέα νοσοκομεία αναφοράς αναφέρθηκε η Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Πρόεδρος Committee της European Society of Medical Oncology σύμφωνα με την οποία σε πάνω από έναν στους δύο ασθενείς με καρκίνο του στοματοφάρυγγα (74 άτομα σε δείγμα 150 ατόμων) η νόσος συσχετίστηκε με τον HPV (κυρίως τον τύπο 16 και σποραδικά πλην ενός περιστατικού άλλους τύπους που επίσης καλύπτει το εμβόλιο).

«Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων καρκίνου του στοματοφάρυγγα οφείλονται στον HPV, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης Orpheas. Άρα, μπορεί να προκύψει ένα δυνητικό όφελος από τον καθολικό εμβολιασμό (ανδρών και γυναικών) έναντι του HPV στην Ελλάδα ως προς την πρόληψη του συγκριμένου τύπου καρκίνου», επεσήμανε η Καθηγήτρια.

Το εμβολιαστικό κενό στην Ελλάδα

Λόγω της πανδημίας, παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη χορήγηση των εμβολίων για την ανοσοποίηση έναντι στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Ο κ. Ηλίας Γκούντας, Value and Patients Access Manager της MSD Ελλάδας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, τόνισε ότι για να καταστεί ο στόχος της εξάλειψης του HPV εμβολιαστικού ελλείμματος ρεαλιστικός, κρίνεται αναγκαία η επέκταση της διάρκειας της παρέμβασης αναπλήρωσης των εμβολιαστικών δόσεων κατά 1 ή 2 έτη, με παράλληλη υλοποίηση παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης κοινού ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της.

Ήδη τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την επέκταση του εμβολιασμού στις ηλικίες 15-18 ετών μέχρι τα τέλη του 2024.

Ο κ. Γκούντας εξήγησε ότι αν δεν καλύψουμε το εμβολιαστικό έλλειμμα «ένας σημαντικός αριθμός κοριτσιών/γυναικών μακροπρόθεσμα θα είναι ευάλωτες σε HPV επιπλοκές, η νοσηρότητα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, το ίδιο και το κόστος φροντίδας των HPV επιπλοκών».

Keywords
Τυχαία Θέματα