Άρης Βελουχιώτης: Το τέλος του καπετάνιου του ΕΛΑΣ – Η αποκήρυξή του από το ΚΚΕ

Το τέλος του Άρη Βελουχιώτη ήρθε με τρόπο τραγικό το καλοκαίρι του 1945, επισφραγίζοντας την επεισοδιακή ζωή του.

Συγκεκριμένα το ημερολόγιο έγραφε 16 Ιουνίου 1945.

Ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης απασφαλίζει μια χειροβομβίδα και βάζει τέλος στη ζωή

του. Το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα αυτοκτόνησε σε μια χαράδρα του φαραγγιού του Φάγγου στη Μεσούντα κοντά στην Άρτα, κυνηγημένος από τους Εθνοφύλακες και τον Εθνικό Στρατό.

Ακόμη και ο θάνατός του έχει πάρει διαστάσεις μυστηριώδους θρύλου.

Άλλοι λένε πως έβγαλε το περίστροφο του και το έστρεψε στον εαυτό του. Άλλοι πως απασφάλισε μια χειροβομβίδα, τράβηξε την περόνη.

Η εκδοχή που δίνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι ότι ο Βελουχιώτης δεν πρόλαβε να αυτοκτονήσει, αλλά έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των διωκτών του.

Ακόμη και νεκρός ο “αρχηγός των ατάκτων” ενέπνεε μίσος στους εχθρούς, οι οποίοι τον αποκεφάλισαν και κρέμασαν το κεφάλι του σε φανοστάτη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου μαζί με το κεφάλι του Θανάση Κλάρα με το ψευδώνυμο Βελουχιώτης κρεμόταν και αυτό του Γιάννη Αγγελέτου από τα Τοπόλια Φωκίδας που όλοι γνώριζαν σαν τον μαυροσκούφη του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Τζαβέλας. Ο θρύλος λέει ότι ο Τζαβέλας που ήταν μαζί του συνέχεια τον αγκάλιασε και πέθαναν και οι δυο.

Η αποκήρυξη από το ΚΚΕ

Τον Απρίλιο του ’45 η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, θα προχωρήσει στην αποκήρυξη και στη διαγραφή του Άρη γιατί δεν αποδέχτηκε τη Συμφωνία της Βάρκιζας. H απόφαση θα κρατηθεί κρυφή και μόνο δύο μήνες αργότερα θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη» η τελεσίδικη καταδικαστική κρίση του Πολιτικού Γραφείου την ίδια ημέρα που ο Βελουχιώτης έπεφτε νεκρός στη Μεσούντα.

Την είδηση του θανάτου θα επιβεβαιώσει και ο «Ριζοσπάστης», μιλώντας όμως για αυτοκτονία. Το δημοσίευμα της Τρίτης 19 Ιουνίου στη δεύτερη σελίδα έφερε τον τίτλο: «Ο Άρης αυτοκτόνησε αφού τραυματίστηκε σε συμπλοκή με Άγγλους, Εθνοφύλακες και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες».

H ανταπόκριση από τη Λάρισα σημείωνε ότι «κατά τη διάρκεια της μάχης ο Άρης τραυματίστηκε και για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα της οποίας προκάλεσε την έκρηξη».

Και κατέληγε: «Με την ίδια χειροβομβίδα σκοτώθηκε και ο Τζαβέλλας. Ωστόσο οι επίσημες αναφορές του Στρατού λένε ότι ο Βελουχιώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά των διωκτών του».

Ο Άρης Βελουχιώτης, είχε γεννηθεί – ως Θανάσης Κλάρας – στις 27 Αυγούστου του 1905 στην Λαμία. Ο πατέρας του Δημήτρης, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του, η Αγλαΐα Ζέρβα, πιστεύεται πως είχε μακρινή συγγένεια με τον ορκισμένο εχθρό του την περίοδο της κατοχής, Ναπολέοντα Ζέρβα.

Η κομμουνιστική του δράση τον έστειλε σε στρατόπεδο ανεπιθύμητων κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Μετά την απόλυσή του, φυλακίστηκε πολλές φορές και εξορίστηκε άλλες τόσες, μέχρι και το 1940. Το 1936 καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση από την δικτατορία Μεταξά και αποφυλακίστηκε το 1939, όταν υπέγραψε «δήλωση μετάνοιας», αποκηρύσσοντας τον κομμουνισμό και το ΚΚΕ. Η πράξη του αυτή θεωρήθηκε ατιμωτική και τον ακολουθούσε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών, υπηρέτησε ως στρατιώτης του πυροβολικού στην Μακεδονία. Αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα, με την αντιστασιακή του δράση να ξεκινά από την Ευρυτανία το 1942.

Εκείνη την περίοδο θα αποκτήσει το ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης, από τον Άρη τον θεό του πολέμου και το βουνό Βελούχι. Η τεράστια φήμη που απέκτησε, ήταν για την συμμετοχή του στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία έγινε σε συνεργασία των αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ, με αρχηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Το ΚΚΕ αποκατέστησε πολιτικά τον Άρη Βελουχιώτη δυο φορές, στις 20 Ιουνίου του 1962 και στις 16 Ιουλίου του 2011.

Ήρωας ή εγκληματίας;

Ο Άρης ήταν «πεισματάρης, περήφανος και απόλυτος, και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του αντάρτικου αγώνα. Οι Αριστεροί τον θεωρούν ήρωα, ενώ οι δεξιοί, εγκληματία και δολοφόνο αθώων.

Το 2τομο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «Άρης, ο Αρχηγός των Ατάκτων», είναι η πλήρης και πιο εμπεριστατωμένη βιογραφία του Βελουχιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρης Βελουχιώτης, ΕΛΑΣ –, ΚΚΕ,aris velouchiotis, elas –, kke