Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, οι προσδοκίες και τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Τη θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προτάσσει η Αθήνα αναφορικά με την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τουρκική Μιλιέτ, και δηλώνει πρόθυμος να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στη βελτίωση του κλίματος, επισημαίνοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. Υπέρ του διαλόγου για τη διασφάλιση της ειρήνης τάσσεται και

ο Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ωστόσο σε συνολική λύση στις διαφωνίες των δύο πλευρών.

Τη θετική διάθεση να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ακόμα και σε περιόδους έντασης, αναδεικνύει σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν ταξιδέψει στην Άγκυρα.

Καθώς οι αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν αναλλοίωτες, ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δρα ανέκαθεν με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί (…) Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τουρκική Μιλιέτ.

Με δεδομένο ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα θέσει στις επαφές της Δευτέρας το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε και πάλι την εντονότατη ενόχλησή του για την απόφαση της Άγκυρας.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Συνέντευξη Ερντογάν στην Καθημερινή: Θέλει λύση – πακέτο στις ελληνοτουρκικές διαφορές

Σαφώς θετική και η διάθεση του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, με τον Τούρκο πρόεδρο πάντως να υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα εγείρει μια σειρά από διπλωματικές διαφορές έναντι της Αθήνα, αναζητώντας την αποκαλούμενη λύση- πακέτο.

«Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Όταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην Καθημερινή της Κυριακής.

Τι είπαν για τα θαλάσσια πάρκα

Αντίθετη είναι η προσέγγιση των δύο ηγετών στο ζήτημα που προκλήθηκε με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι η ελληνική πρωτοβουλία θα προχωρήσει με βάση τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και τον Ταγίπ Ερντογάν θα επαναφέρει εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα «γκρίζων ζωνών».

«Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Βραδυνή της Κυριακής.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να καθορίσουν και τα επόμενα βήματα του ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοικτοί, Μητσοτάκη, Άγκυρα,anoiktoi, mitsotaki, agkyra