Αλατιέρες και εκχιονιστικά επί ποδός για να μην κλείσουν δρόμοι – Έρχεται χιονιάς στην Αττική

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για το κύμα κακοκαιρίας που θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα.

Το 1ο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το 2ο- το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός

στη χώρα κατά τη διάρκεια της Κυριακής 28/01, με έμφαση στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου θα επικρατήσει κακοκαιρία μέχρι τουλάχιστον και την Τρίτη 30/01.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει πάνω από την Ευρώπη από το Σάββατο 27/01 θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας, τόσο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, όσο και στην μέση τροπόσφαιρα.

Αναλυτικότερα, στην επιφάνεια του εδάφους θα κυριαρχήσει ο συνδυασμός εκτεταμένου συστήματος υψηλών πιέσεων από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία, με βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ενισχυμένο βόρειο-βορειοανατολικό ρεύμα.

Παράλληλα, ατμοσφαιρικές διαταραχές στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθούν από την Ουκρανία προς τη χώρα μας.

Έτσι, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 28/01 και κυρίως από τη Δευτέρα 29/01 θα είναι:

H σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Oι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη

Οι χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά

Οι τοπικά θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε σχέση με τις κλιματικές τους τιμές σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Ευρώπη την Κυριακή 28/01 και τη Δευτέρα 29/01.

Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Όπως παρατηρούμε αέριες μάζες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ενώ αέριες μάζες έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα επικρατήσουν στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το Mega στην Κηφισιά έχουν παραδοθεί ήδη σε χιλιάδες σπίτια σακιά με αλάτι για να ρίξουν οι κάτοικοι στις αυλές και στις εισόδους τους αν χιονίσει, προκειμένου να μην δυσκολευτούν οι μετακινήσεις τους.

Δεκατέσσερα εκχιονιστικά οχήματα έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα, προκειμένου να επιχειρήσουν για να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Με 25 οχήματα και 150 τόνους αλάτι ετοιμάζεται και ο Δήμος Διονύσου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Οι αλυσίδες έχουν ήδη μπει στα βαρύτερα εκχιονιστικά οχήματα και σε κεντρικά σημεία του Δήμου έχουν κατανεμηθεί μεγάλες ποσότητες αλατιού για να χρησιμοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη στο οδικό δίκτυο σε γειτονιές και κατοικίες.

«Φωτιά»… στις παραγγελίες για καυσόξυλα

Οι προβλέψεις για χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν βάλει φωτιά στις παραγγελίες για ξύλα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που σπεύδουν για να προμηθευτούν.

Περιορισμός των μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα είναι μερικές από τις συστάσεις στους πολίτες, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και ομάδες εθελοντών, οργανώνονται για να περιορίσουν τις συνέπειες μιας σφοδρής χιονόπτωσης.

Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο, η κακοκαιρία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από την Κυριακή έως την Τετάρτη. Αναμένονται καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια στα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10°C και βοριάδες 8-9 μποφόρ.

Χιόνια αναμένονται στα χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Θεσσαλίας, την κεντρική & ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά την Αττική, θα χιονίσει κυρίως στα Βόρεια Προάστια, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.



Keywords
Τυχαία Θέματα