Aύξηση των αυτοάνοσων δερματικών νοσημάτων λόγω πανδημίας – Να αγαπήσουν το δέρμα τους καλεί τους ασθενείς η ΕΔΑΕ

Σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα στα χρόνια της πανδημίας, λόγω του στρες αλλά και της λοίμωξης (κάθε λοίμωξης) που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πυροδότησης αυτών των νοσημάτων.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επανάσταση στη θεραπευτική των αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων, καθώς έχουμε θεραπείες ασφαλείς και αποτελεσματικές που ελέγχουν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και τη φλεγμονή και τις συννοσηρότητες που αυτά τα νοσήματα προκαλούν.

Η

Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία δημιούργησε μια μοναδική καμπάνια για τα Αυτοάνοσα – Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα, όπου η τέχνη συναντά την ιατρική επιστήμη και όπου η ζωγραφική συναντά τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Κύριος στόχος της καμπάνιας είναι η αποστιγματοποίηση γύρω από αυτά τα νοσήματα, που η βαρύτητα των συμπτωμάτων τους όχι μόνο ταλαιπωρεί τους ασθενείς αλλά διαταράσσει την καθημερινότητά τους, επιβαρύνει την ψυχολογία τους και επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΔΑΕ, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μπάρκης, “τα συγκεκριμένα νοσήματα επιφέρουν έναν ρατσισμό και στιγματίζουν τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα να βιώνουν άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό”.

Δεύτερος σημαντικός στόχος της εκστρατείας είναι η ανάδειξη της ανάγκης για έγκαιρη και σωστή διάγνωση των νοσημάτων αυτών, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Δημήτριος Σγούρος, Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α., “υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους και άνθρωποι που διστάζουν να πάνε στον Δερματολόγο, παρά το γεγονός ότι όσο πιο καλά ελέγξουν το νόσημά τους, τόσο πιο καλή πορεία θα έχουν με το νόσημα αυτό”.

Η έγκαιρη διάγνωσή των συγκεκριμένων παθήσεων και η συστηματική θεραπεία τους σε συνεργασία με τον Δερματολόγο μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα, προσφέροντας στους πάσχοντες καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Η καμπάνια

Η εκστρατεία παρουσιάζει σε πίνακες καθημερινούς ανθρώπους, που κάνουν διαφορετικά επαγγέλματα, έχουν διαφορετική κοινωνική ζωή, διαφορετικά όνειρα και φιλοδοξίες αλλά έχουν ένα κοινό: πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο – αυτοφλεγμονώδες δερματικό νόσημα, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που αναφέρουν όταν συστήνουν τον εαυτό τους. Όχι γιατί δεν τους απασχολεί. Αλλά γιατί δεν επηρεάζει τη ζωή τους.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Νέες θεραπείες

Σήμερα για όλα τα αυτοάνοσα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα υπάρχουν αποτελεσματικές καινοτόμες θεραπείες, χωρίς τις τοξικότητας των θεραπειών που είχαμε στο παρελθόν, επεσήμανε ο κ. Σγούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στους βιολογικούς παράγοντες που σήμερα εξελίσσονται με πιο στοχευμένη δράση και καλύτερο προφίλ ασφαλείας, αλλά και στις νέες θεραπείες στην Ατοπική Δερματίτιδα και στη Γυροειδή Αλωπεκία, που αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα των ασθενών. “Φανταστείτε έναν άνθρωπο με αλωπεκία, με ένα χάπι να βγάζει πάλι μαλλιά, πόσο αυτό αλλάζει την καθημερινότητά του”, σημείωσε.

“Οι νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες που ήρθαν και αυτές που αναμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια προσθέτουν στην φαρέτρα των δερματολόγων ακόμη περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα νοσήματα με μακροπρόθεσμα και καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως με ασφάλεια”, κατέληξε ο κ. Μπάρκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Aύξηση, ΕΔΑΕ,Ayxisi, edae