25 Oκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων καθιερώθηκε το 2014 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου , με πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE).

Στόχος του εορτασμού είναι να τονισθούν οι κοινές αξίες που συνδέουν τους ευρωπαίους δικηγόρους, αλλά και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν ως υπερασπιστές του δικαίου και εγγυητές της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον παγκόσμιο αντίκτυπο που προκάλεσε, το θέμα που επιλέχθηκε για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων

2022 είναι «Η επικράτηση του νόμου σε εποχές πολέμου: ο ρόλος των δικηγόρων».

Το θέμα υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δικηγόροι, οι δικηγορικές εταιρείες και οι δικηγορικοί σύλλογοι σε συνθήκες πολέμου.

Είναι μια ευκαιρία φωτιστούν διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι δικηγόροι, οι δικηγορικές εταιρείες και οι δικηγορικοί σύλλογοι κατά την διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων που προκύπτουν από πολεμικές συγκρούσεις.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι δικηγόροι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως εκπροσωπούν τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Οι δικηγόροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Με το να είναι παρόντες στα σύνορα και να παρέχουν νομική βοήθεια στους πρόσφυγες, οι δικηγόροι συμβάλλουν στην υπεράσπιση του δικαιώματος στο άσυλο που διασφαλίζεται από πράξεις όπως ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε (άρθρο 18) ή η Σύμβαση της Γενεύης του 1951.

Αξίζει να τονιστεί και η σημασία του οικογενειακού δικαίου κατά τη διάρκεια πολεμικών καταστάσεων, όταν οι οικογένειες διαλύονται και οι ευάλωτοι ενήλικες και ανήλικοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης, κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.

Ο ρόλος των δικηγόρων σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο του πολέμου πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί, τόσο ως προς την αξιολόγηση του αντίκτυπου των κυρώσεων στις νομικές υπηρεσίες όσο και σε σχέση με τον ρόλο των δικηγόρων στην παροχή συμβουλών στους πελάτες τους για τον τρόπο συμμόρφωσης με τα μέτρα και τις ποινές.

Πηγή: SanSimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
25 Oκτωβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων,25 Oktovriou, evropaiki imera dikigoron