Καυτό GR-bZ4X υψηλών επιδόσεων από την Gazoo Racing/Toyota;

Το bZ4X είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παραγωγής της Ιαπωνικής εταιρίας, η οποία παρουσίασε ένα πρωτότυπο bZ4X GR Sport  στο Tokyo Auto Salon τον Ιανουάριο, για να μας δείξει πώς θα μπορούσε να είναι μια έκδοση επιδόσεων, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Αν κι αυτό ήταν αυστηρά ένα πρωτότυπο, το τμήμα GR Sport (Gazoo Racing) της Toyota, που ανέπτυξε το hot hatch GR Yaris και την αντίστοιχη τετρακίνητη Corolla των 300+ ίππων, εξετάζει τώρα μια έκδοση παραγωγής. Ο Daisuke Ido, ο επικεφαλής μηχανικός του bZ4X, δήλωσε στο Move Electric: «Μιλάμε με τα παιδιά της GR, αλλά δεν έχει παρθεί ακόμα μια συγκεκριμένη απόφαση».

bZ4X, πρώτη δοκιμή του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Toyota

Ο Ido είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη μιας παραλλαγής επιδόσεων δεν ήταν η επίτευξη επαρκούς ισχύος ή ροπής από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, αλλά η διασφάλιση ότι θα προσφέρει την οδική συμπεριφορά και την αίσθηση που μας έχουν συνηθίσει τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμα GR της Toyota. Με λίγα λόγια, αν θα είναι αντάξιο του λογότυπου GR.

«Οι επιδόσεις είναι το εύκολο κομμάτι, η αίσθηση είναι πολύ σημαντική, αυτή είναι η πρόκληση», συμπλήρωσε ο Ido. Το bZ4X είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα E-TNGA της Toyota κι αρχικά θα προσφέρεται με έναν μονό κινητήρα απόδοσης 204 ίππων και ένα σύστημα διπλού κινητήρα 217 ίππων με τετρακίνηση.

Το συγγενικό Lexus RX450e θα προσφέρεται με διάταξη διπλού κινητήρα 310 ίππων, κάτι που δείχνει πώς η ευέλικτη πλατφόρμα E-TNGA μπορεί να δεχθεί αυξημένη ισχύ. Το ερώτημα είναι βέβαια αν το νέο μοντέλο θα λύσει πρώτα τα προβλήματα φόρτισης, πριν κάνει το επόμενο βήμα που είναι μια σπορ έκδοση.

Ο Ido είναι επίσης υπεύθυνο για την ανάπτυξη άλλων ηλεκτρικών μοντέλων της Toyota, τα οποία πρόκειται να λανσαριστούν στο προσεχές μέλλον. Τέσσερα άλλα μοντέλα E-TNGA πρόκειται να φτάσουν τα επόμενα χρόνια – αν και δε θα προσφέρονται όλα σε κάθε αγορά – και θα περιλαμβάνουν ένα compact SUV, ένα επταθέσιο μεγάλο SUV, ένα αστικό crossover μεγέθους Aygo X κι ένα μεσαίο-μεγάλο sedan.

Η πλατφόρμα E-TNGA έχει σχεδιαστεί για αυτοκίνητα κατηγορίας C κι D και ο Ido επιβεβαίωσε ότι η εταιρία εργάζεται σε μια νέα ηλεκτρική πλατφόρμα για μικρότερα αυτοκίνητα. Όταν ρωτήθηκε για τα μελλοντικά σχέδια, ο Ido πρόσθεσε: «Με την πλατφόρμα E-TNGA για τη σειρά bZ, μπορούμε να προσφέρουμε κάποια ποικιλία και μεγάλη γκάμα προϊόντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα κάνουμε όλα – είναι μόνο στη φαντασία μου προς το παρόν».

The post Καυτό GR-bZ4X υψηλών επιδόσεων από την Gazoo Racing/Toyota; appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα