Η Ferrari επιβεβαιώνει ότι χακαρίστηκε, αλλά δεν πληρώνει λύτρα

Η Ferrari επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι έπεσε θύμα ενός «κυβερνοπεριστατικού», αφού τους προσέγγισαν χάκερ που ζήτησαν λύτρα. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι δε θα ενδώσει στις πιέσεις, αντ’ αυτού ξεκίνησε έρευνα για το έγκλημα. «Είναι πολιτική μας να μην πληρώνουμε λύτρα, αφού αυτά χρηματοδοτούν εγκληματικές δραστηριότητες κι επιτρέπουν τη διαιώνιση τέτοιων επιθέσεων», ανέφερε η επίσημη Ferrari σε δήλωσή της. «Τη στιγμή που μας ζήτησαν τα λύτρα, ξεκινήσαμε αμέσως

έρευνα σε συνεργασία με μια κορυφαία εταιρία κυβερνοασφάλειας. Επιπλέον, ενημερώσαμε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές».

Σε μια επιστολή προς τους πελάτες που δημοσίευσε το Computer Weekly, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrari, Benedetto Vigna, έγραψε ότι οι χάκερ ενδέχεται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα ονόματα, τις διευθύνσεις, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους αριθμούς τηλεφώνου των πελατών. Έγραψε, ωστόσο, ότι με βάση την έρευνά του, οι κυβερνοεπιτιθέμενοι δεν είχαν καταφέρει να βρουν δεδομένα που αφορούσαν τις οικονομικές πληροφορίες των πελατών ή τα οχήματα που κατέχουν. Μέχρι στιγμής, η οργάνωση πίσω από την κυβερνοεπίθεση δεν έχει εντοπιστεί. Ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας επικρότησαν τη στάση της Ferrari, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση στις απαιτήσεις των λύτρων ενισχύει τη χρηματοδότηση των χάκερ και δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα κλεμμένα δεδομένα θα παραδοθούν.

Ωστόσο, οι πελάτες της Ferrari έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς τα κλεμμένα δεδομένα μπορούν να πωληθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη περαιτέρω οικονομικών εγκλημάτων, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύπορο κοινό. Η Ferrari δεν αντιμετωπίζει πρώτη φορά κυβερνοεπιθέσεις, καθώς είχε στοχοποιηθεί μόλις τον Οκτώβριο του 2022 από τους χάκερ του RansomEXX, αναφέρει το Jalopnik. Εκείνη την εποχή, κλάπηκαν σχεδόν επτά gigabyte εγχειριδίων συντήρησης, φύλλα δεδομένων κι άλλα έγγραφα. Δεν είναι σαφές εάν η ίδια ομάδα βρίσκεται πίσω από αυτήν την πιο πρόσφατη απόπειρα λύτρων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσελκύουν ολοένα και περισσότερες ψηφιακές επιθέσεις, αφού στην προσπάθειά τους να ψηφιοποιήσουν τα οχήματά τους και να προσθέσουν περισσότερες συνδεδεμένες λειτουργίες, τα αυτοκίνητα ενσωματώνουν όλο και περισσότερες αντίστοιχες τεχνολογίες. Η Ferrari, ωστόσο, δηλώνει ότι χάρη στη συνεργασία με την κορυφαία εταιρία κυβερνοασφάλειας, η λειτουργικότητά της δεν έχουν επηρεαστεί από το συμβάν.

The post Η Ferrari επιβεβαιώνει ότι χακαρίστηκε, αλλά δεν πληρώνει λύτρα appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα