Lancia Ypsilon: αναγεννάται πάλι για την τελευταία της παράσταση

Η πολυαναμενόμενη «Αναγέννηση» της Lancia μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών κι η ιταλική μάρκα να ατενίζει ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον, αλλά η παλιά καλή Ypsilon είναι ακόμα εδώ με μία ακόμα ανανέωση. Η Ypsilon, το μοναδικό μοντέλο που πουλάει πλέον η Lancia, έχει παραμείνει

σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από το 2011, αλλά καθώς του χρόνου περιμένουμε ολοκαίνουριο μοντέλο, αυτό εδώ το ρετουσάρισμα είναι το στερνό. Το δημοφιλές μικρό διατίθεται με δύο επιλογές κινητήρων – τον ​​τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0 λίτρων με ήπια υβριδικό σύστημα 12 V που αποδίδει 70 ίππους και τον ίδιας ιπποδύναμης κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη / LPG). Η Lancia προσπάθησε να απλοποιήσει τη γκάμα προσφέροντας μόνο τρία επίπεδα εξοπλισμού – το Oro (Χρυσό), το Platino (Πλατινένιο) και το EcoChic LPG.

Lancia: μεταχειρισμένα με διετή εγγύηση κι επιστροφή σε 10 μέρες!

Το βασικό Oro διατίθεται με ζάντες Style 15 ιντσών, ηλεκτρικούς καθρέφτες, απλό A/C και πίσω αεροτομή, αλλά δεν έχει infotainment. Ευτυχώς, το Plantino είναι πιο γενναιόδωρα εξοπλισμένο καθώς διαθέτει ζάντες αλουμινίου Black Diamond 15 ιντσών, επιχρωμιωμένη εξάτμιση, φιμέ τζάμια, οικολογικές επενδύσεις Seaqual Yarn, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, ασύρματη φόρτιση smartphone, οθόνη αφής επτά ιντσών με κάμερα οπισθοπορείας κι ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay / Android Auto.

Όσοι θέλουν επιπλέον εξοπλισμό, υπάρχουν δύο προαιρετικά πακέτα. Το Comfort Pack προσθέτει φώτα ομίχλης, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, οσφυϊκή στήριξη για το κάθισμα του οδηγού κι ηλεκτρικό ξεθάμπωμα για τους εξωτερικούς καθρέπτες. Τέλος, το Tech pack δεν είναι τόσο προηγμένο όσο ακούγεται, καθώς περιορίζεται σε απλό cruise control, αυτόματους προβολείς/υαλοκαθαριστήρες κι αυτόματο κλιματισμό.

Δε θέλουμε καν να σκεφτόμαστε την παθητική ασφάλεια που προσφέρει. Το ιταλικό μοντέλο δοκιμάστηκε τελευταία φορά το 2015 από το Euro NCAP, λαμβάνοντας δύο αστέρια και πιθανότατα θα έπαιρνε μηδέν αστέρια σήμερα λόγω της έλλειψης ADAS. Εάν εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει, η Ypsilon διατίθεται στην Ιταλία σε έξι εξωτερικά χρώματα – πράσινο της δροσιάς, κόκκινο του πηλού, λευκό του χιονιού, κομψό μπλε, γκρι της πέτρας και μαύρο του ηφαιστείου.

Από το ντεμπούτο της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2011, η Ypsilon έλαβε δύο σημαντικά facelift το 2015 και το 2021, αν κι η Lancia εφάρμοσε πολυάριθμες πιο περιορισμένες ενημερώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μοντέλα, οι τιμές της μικρής Lancia έχουν πάρει τελευταία την ανιούσα. Η τιμή καταλόγου (αναφερόμαστε πάντα στην ιταλική αγορά) για τη βασική Lancia Ypsilon Hybrid Oro είναι 17.650 €, η οποία όμως μπορεί να πέσει στα 15.950 € εάν την παραγγείλετε μέσω Διαδικτύου. Η Platino υψηλότερων προδιαγραφών ξεκινά από 19.550 €, ενώ η EcoChic LPG κοστίζει 20.900 €. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα μοντέλα που κυκλοφορούν ακόμα στην ιταλική αγορά, η Lancia Ypsilon εξακολουθεί να πουλάει αξιοσέβαστα νούμερα, παίρνοντας συχνά τον τίτλο του best-seller στην Ιταλία. Άξιον αναφοράς ότι το 2022, πουλήθηκαν περισσότερες Υ στην Ιταλία απ’ ό,τι Alfa Romeo παγκοσμίως! Συνολικά, οι τέσσερις γενιές της Lancia Ypsilon έχουν πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μονάδες από το 1987.

Καθώς το τρέχον μοντέλο πλησιάζει στη συνταξιοδότηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ολοκαίνουρια πέμπτη γενιά που θα κάνει το ντεμπούτο της το 2024 ως το πρώτο μοντέλο της νέας εποχής της Lancia. Το supermini θα είναι διαθέσιμο τόσο σε υβριδική όσο και σε πλήρως ηλεκτρική μορφή με βάση πλατφόρμες της Stellantis κι επωφελούμενο από πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με την προκάτοχό του.

The post Lancia Ypsilon: αναγεννάται πάλι για την τελευταία της παράσταση appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα