Τέλος εποχής για το εμβληματικό smart fortwo

Η Mercedes επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τον Μάρτιο του 2024 σταμάτησε οριστικά η παραγωγή του smart fortwo, ενός αυτοκινήτου που έμελλε να γίνει ένα από τα σύμβολα του 21ου αιώνα.

Καθώς τα smart πλέον μετασχηματίζονται σε ηλεκτρικά SUV από την κοινοπραξία της Daimler με τον κινεζικό κολοσσό της Geely, το αυτοκίνητο από το οποίο ξεκίνησαν όλα έφτασε στο τέλος

της διαδρομής του.

Η παραγωγή των διθέσιμων smart Eq fortwo coupe και convertible, που πωλούνταν αποκλειστικά ως αμιγώς ηλεκτρικά τα τελευταία χρόνια, έληξε τον περασμένο μήνα - αλλά η γερμανική εταιρεία εγγυάται ότι θα υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών για τους αγοραστές τους.

Η εταιρεία smart, που πήρε το όνομά της από τη φράση "Swatch Mercedes Art" χάρη στη συνεργασία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με την εταιρεία ρολογιών Swatch, γεννήθηκε το 2002. Η παραγωγή των πρώτων αυτοκινήτων της αρχικής γενιάς W450, ωστόσο, είχε ξεκινήσει από το 1998, από τότε που η εταιρεία ονομαζόταν MCC (Micro Compact Car).

Από το 2004 το μικροσκοπικό αυτό citycar πήρε την ονομασία fortwo, καθώς πλέον η γκάμα του διευρύνθηκε και με το μεγαλύτερο forfour. Η Daimler-Benz χρειάστηκε να λύσει το πρόβλημα της ανατροπής του μικρού fortwo στο σλάλομ του περίφημου “τεστ ταράνδου”, κι έτσι οι μηχανικοί της αντικατέστησαν την εμπρός και πίσω ανάρτηση, μεγάλωσαν τα μετατρόχια, και τοποθέτησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ESP και Trust-Plus.

Το fortwo βασιζόταν στο χαλύβδινο πλαίσιο Tridion και διέθετε κινητήρα Turbo 600 κ.εκ., που μετέδιδε την ισχύ των 45 ή 55 ίππων (ανάλογα με την υπερσυμπίεση) στους πίσω τροχούς. Ακολούθησε το Smart CDI, η έκδοση diesel με τρικύλινδρο κινητήρα Common Rail 800 κ.εκ. και και ισχύ 40 ίππων.

Από το 2000 η γκάμα του εμπλουτίστηκε με την έκδοση Cabrio, αλλά με την ίδρυση της smart GmbH έγιναν οι πρώτες σχεδιαστικές αλλαγές, και επίσης η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ καυσίμου αυξήθηκε από τα 22 στα 33 λίτρα.

Αργότερα, έγιναν και ορισμένες παρεμβάσεις στους τρικύλινδρους κινητήρες βενζίνης: μεγάλωσαν από τα 599 στα 698 κ.εκ., κι έτσι η έκδοση Pure των 45 ίππων ανέβηκε στους 50 hp, ενώ η έκδοση Passion των 55 ίππων αυξήθηκε στους 61 hp.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα