Γιατί δεν πρέπει να ανοίγεις τα παράθυρα στο αυτοκίνητο -Τι λένε οι ειδικοί

Μια καθημερινή συνήθεια για όλους τους οδηγούς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Γιατί, λοιπόν, οι ειδικοί μας «απαγορεύουν» να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα;

Γιατους περισσότερους οδηγούς, ηπρώτη κίνηση που κάνουν μόλις μπουν στοαυτοκίνητό τους είναι να χαμηλώσουν τοπαράθυρό τους. Αν μάλιστα η εξωτερικήθερμοκρασία είναι ευνοϊκή, τότε τοκατεβασμένο παράθυρο θα τονσυντροφεύσει καθόλη τη διάρκεια τηςδιαδρομής.

Μιαπρακτική η οποία μπορεί να θεωρηθείαθώα, ωστόσο, είναι πιθανόνα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σευποψιασμένους και μη οδηγούς.

Το

πρώτο ζήτημα σχετίζεται με την ασφάλεια, καθώς ένα ανοικτό παράθυρο προσφέρει πρόσβαση στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου ακόμα κι αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες.

Το δεύτερο, εξίσου σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από τα ανοιχτά παράθυρα είναι οι μεγάλες ποσότητες αέριων ρύπων που εισέρχονται στο εσωτερικό, ειδικά αν κινείται κανείς μέσα στην πόλη.

Ο καπνός, η αιθαλομίχλη και τα μικροσκοπικά σωματίδια καυσαερίων συνθέτουν ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ» που απαντάται κυρίως στα αστικά κέντρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά σε όσους εκτίθενται σε καθημερινή βάση σε αυτό.

Κατόπινμέτρησης της συγκέντρωησηςτων ατμοσφαιρικών ρύπων στο αυτοκίνητοενώ ήταν ενεργοποιημένο το air condition -άρακαι το σύστημα φιλτραρίσματος εισερχόμενουαέρα (HVAC) – διαπιστώθηκε ότι τα επιβλαβήσωματίδια μειώθηκαν κατά 80%.

«Ασπίδα» προστασίας απέναντι στα μικροσωματίδια μπορεί να υψώσει και η λειτουργία επανακυκλοφορίας του αέρα. Μην ξεχνάμε ότι προτού εισέλθουμε εντός μιας περιοχής όπου η ρύπανση χτυπάει «κόκκινο», καλό είναι να κλείνουμε τα παράθυρα και να ενεργοποιούμε τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Μεαυτό τον τρόπο επανακυκλοφορεί οκαλύτερης ποιότητας αέρας που είχεεισέλθει στην καμπίνα του οχήματός μαςόταν βρισκόμασταν σε μια απομακρυσμένηαπό το κέντρο της πόλης περιοχή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος ανησυχίας για όσους αρέσκονται να οδηγούν με ανοικτά παράθυρα. Αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί εκτίθενται σε υψηλής έντασης ήχους που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια ακοής.

Ενδεικτική είναι μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Ακουολογίας και επισημαίνει ότι όσοι οδηγούν με κατεβασμένα παράθυρα για περισσότερο από μία ώρα καθημερινά έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής.

Οκίνδυνος δεν ελλοχεύει αποκλειστικάαπό τον ήχο που παράγουν τα αυτοκίνητα.Μελέτη του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίαςτου Νοσοκομείου Henry Ford αναφέρει ότι οιποδηλάτες εκτίθενται σε 85 ντεσιμπέλλόγω της αντίστασης του αέρα στα 24χλμ./ώρα και σε 120 ντεσιμπέλ στα 96,6 χλμ.

Μεδεδομένο, λοιπόν, ότι η αντίσταση τουαέρα είναι αυξημένη στα αυτοκίνητασυγκριτικά με τα ποδήλατα, η οδήγηση μετα παράθυρα ανοικτά μπορεί να αυξήσειπεραιτέρω τον παράγοντα κινδύνου γιατην εμφάνιση απώλειας ακοής πουπροκαλείται από το θόρυβο.

Σε οικονομοτεχνικόεπίπεδο, τα κατεβασμένα παράθυρα οδηγούνστην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμουσε ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 80χλμ./ώρα, καθώς αυξάνουν τις αεροδυναμικέςαντιστάσεις του αμαξώματος.

Σε ταχύτητες ταξιδίου, η χρήση του air condition κρίνεται αποδοτικότερη, πέρα από την ακουστική και μη άνεση που μπορεί να προσφέρει στον οδηγό και τους επιβάτες.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα