Αποκάλυψη για την πρώτη ηλεκτρική Mercedes G-Class

Μετά από πολύμηνη αναμονή, ήρθε η ώρα να τραβηχτεί το σεντόνι και να αποκαλυφθεί μία G-Class δίχως κυλίνδρους στο κινητήριο σύνολό της.

Η πρώτη ηλεκτρική G-Class αποκαλύφθηκε ενόψει της παρουσίας της στην Έκθεση του Πεκίνου και παρότι η εμφάνισή της είναι διαφορετική ερμηνεία του ίδιου σχεδιαστικού DNA, όσα βρίσκονται στο εσωτερικό της προσφέρουν αριθμούς που εντυπωσιάζουν!

Η G580 διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό. Η συνδυαστική τους ισχύς είναι στα 587 PS και προσφέρουν απλόχερα την εντυπωσιακή τιμή των 1.165Nm

ροπής! Σε σχέση με την AMG G63, οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν αύξηση της τάξης των 2 ίππων αλλά 314Nm αντίστοιχα!

Η ηλεκτροκίνηση δεν προσφέρει μόνο άμεσα τη ροπή – ταυτόχρονα εξασφαλίζει και εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα της επιτάχυνσης αφού τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 4.7 δευτερόλεπτα. Όσο για την τελική ταχύτητα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h. Αλλά είναι σαφές πως ο ιδιοκτήτης της G-Class δεν την επιλέγει για τα γκάζια της αλλά για άλλες αρετές.

Για να δούμε λοιπόν τι «ακροβατικά» μπορεί να κάνει η ηλεκτρική της εκδοχή. Χάρη στα στεγανοποιημένα εξαρτήματα του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης, το μέγιστο βάθος περάσματος από ύδατα είναι στα 85 εκατοστά, σχεδόν 15 κάτω από τις G 550 και G 63! Με απόσταση 25 εκατοστών από το έδαφος μεταξύ των αξόνων, μπορεί να αντιμετωπίσει πλευρικές κλίσεις ακόμα και της τάξης των 35 μοιρών.

Θα αντιμετωπίσει εύκολα το ανώμαλο έδαφος χάρη στη γωνία προσέγγισης 32 μοιρών, τη γωνία αναχώρησης 30,7 μοιρών και τη γωνία ράμπας 20,3 μοιρών. Όσο για τη δυνατότητα ανόδου σε πλαγιά, εκεί ακόμα και 45 μοίρες δεν θα την τρομάξουν!

Στα εκτός δρόμου ατού προσθέστε κιβώτιο δύο ταχυτήτων αλλά και τη λειτουργία «G-Turn», ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στην ηλεκτρική G-Class να περιστρέφεται επί τόπου! Το εικονικό διαφορικό «κλειδώνει» μέσω torque vectoring και το G-Steering προσφέρει σημαντικά μικρότερο κύκλο στροφής όταν το γερμανικό μοντέλο είναι εκτός δρόμου.

Επιπρόσθετα, η ηλεκτρική G-Class εφοδιάζεται με σύστημα έξυπνης ανίχνευσης εκτός δρόμου, η οποία λειτουργεί σαν cruise control, διατηρώντας την ιδανική ταχύτητα όταν ο οδηγός επικεντρώνεται στην πλοήγηση σε δύσκολα εδάφη. Και το «διαφανές καπό», το οποίο επιτρέπει στον οδηγό χάρη σε 360 κάμερα, να έχει σαφή εικόνα των εμποδίων που βρίσκονται μπροστά.

Η G580 παίρνει ενέργεια από τεράστια μπαταρία 116 kWh (την ίδια με την EQS) που προσφέρει αυτονομία 434-473 χιλιομέτρων, με δυνατότητες ταχείας DC φόρτισης έως 200 kW και AC έως 11 kW. Αυτή χρειάζεται μόλις 32 λεπτά για να φορτίσει από το 10 έως το 80%.

Όλα αυτά ενώ η ηλεκτρική «Geländewagen» διατηρεί το εμβληματικό box σχήμα της σειράς, με τη χαρακτηριστική μάσκα να είναι πια κλειστή και με φωτισμένο περίγραμμα. Όμως οι Γερμανοί έχουν δώσει έμφαση στην αεροδυναμική απόδοση, ανασχεδιάζοντας το καπό και την κολώνα Α, κατεβάζοντας σημαντικά το συντελεστή οπισθέλκουσας που ορίζεται στα cd 0,48.

Όπως και στο πρωτότυπο EQG του 2021, προσφέρεται και χωρίς τοποθετημένη ρεζέρβα στο πίσω μέρος, με ένα κουτί για το καλώδιο φόρτισης, αλυσίδες χιονιού και εργαλεία να την αντικαθιστούν – εφόσον το συνολικό βάρος του περιεχομένου δεν υπερβαίνει τα 22 κιλά.

Όλα αυτά σε ένα εκτός δρόμου ηλεκτρικό θηρίο μήκους 4.624m, πλάτους 1.913 και ύψους 1.986. Όσο για το χώρο αποσκευών, ορίζεται στα 555 lt και φτάνει τα 1990 με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Στο εσωτερικό, προφανώς η ηλεκτρική G-Class διατηρεί την premium εικόνα των εκδόσεων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το ταμπλό εφοδιάζεται με την πιο πρόσφατη διάταξη MBUΧ, με οθόνες 12.3 ιντσών.

Αν εκεί έχετε χαμηλά τη μουσική, τότε θα ακούτε αυτό που η Mercedes ονομάζει "G-Roar". Είναι ένας ψεύτικος θόρυβος κινητήρα για να μιμείται τον ήχο μιας G-Class που είναι εξοπλισμένη με κινητήρα εσωτερικής καύσης κατά την επιτάχυνση. Άλλωστε σε όλα τα άλλα, δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τις προηγούμενες G-Class.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα