Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας -Ποιοι τα αυξάνουν και γιατί

Ανατροπή στο μέγιστο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομούς της εξετάζει ευρωπαϊκή χώρα καθώς τα αποτελέσματα από τη μείωσή του τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι τα προσδοκώμενα.

Η μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα εκείνων του αζώτου ήταν αυτό που απασχολούσε την κυβέρνηση της Ολλανδίας το 2019 ώστε να εναρμονιστεί με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα μέτρα που πήρε τότε η μικρή σε έκταση ευρωπαϊκή χώρα ήταν η μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομούς της από τα 130 στα 100 χλμ./ώρα

με το συγκεκριμένο όριο να ισχύει καθημερινά από τις έξι το πρωί έως και τις επτά το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας το όριο επανέρχεται στο μέγιστο των 130 χλμ./ώρα.

Τα μέτρα της Ολλανδίας δεν απόδωσαν τους προσδοκώμενους καρπούς και η χώρα των 17 εκατ. κατοίκων εξακολουθεί να παρουσιάζει εκπομπές αζώτου που βρίσκονται πάνω από τον κατά κεφαλή μέσο όρο της ΕΕ.

Σα να μην έφτανε αυτό πρόσφατη μελέτη για τη μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από το Πανεπιστήμιο Wageningen έδειξε ότι παρά τη σημαντικά μικρότερη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα κίνησης οι εκπομπές αζώτου τις ώρες που κυκλοφορούν και τα περισσότερα αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα ήταν της τάξης του μόλις 0,2% στην καλύτερη περίπτωση.

Με τον κύριο όγκο των εκπομπών αζώτου να προέρχεται από άλλους κλάδους της βιομηχανίας όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, το όριο των 100 χλμ./ώρα θεωρείται αναποτελεσματικό, όχι μόνο από το κοινό αλλά και από όλα τα ολλανδικά κόμματα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Mark Rutte να έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο μέτρο ως «σάπιο».

Η επιστροφή στο όριο των 130 χλμ./ώρα φαίνεται να είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα της Ολλανδίας, ενώ παρόμοιο πείραμα που έγινε σε αυτοκινητόδρομους της Μ. Βρετανίας έδειξε επίσης παρόμοια αποτελέσματα με σχεδόν αμελητέα συνολική μείωση εκπομπών αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Τα οξείδια του αζώτου εκπέμπονται από πολλούς κλάδους της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η αυτοκινητοβιομηχανία. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν στην παρουσίαση προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για άτομα με παθήσεις όπως είναι το άσθμα.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα