Αυτό είναι το νέο πετρέλαιο που θα σώσει τα diesel –Πού πωλείται ήδη

Ένας νέος τύπος diesel έχει αρχίσει να διατίθεται σε αγορές τις Ευρώπης, ο οποίος θα δώσει παράταση ζωής στους κινητήρες πετρελαίου καθώς είναι σημαντικά πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το τέλος στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου

έχει τοποθετηθεί το 2035, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τότε θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται και τα συμβατικά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Από το παραπάνω προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα τα οποία θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο και θα συνεισφέρουν με τη σειρά τους στο ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα που θέλουν να επιτύχουν οργανισμοί και κυβερνήσεις.

Ο νέος τύπος καυσίμου που θα δώσει παράταση ζωής και στους κινητήρες diesel είναι το HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil 100). Πρόκειται για ένα καύσιμο που παράγεται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη βιομηχανία τροφίμων (ζωικά ή φυτικά λίπη που έχουν υποστεί επεξεργασία με υδρογόνο) και ονομάζεται γι' αυτόν τον λόγο και «πράσινο diesel».

Το παραφινικό diesel έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο από αυτά είναι η συμβατότητά του με όλους τους υπάρχοντες πετρελαιοκινητήρες και δεν απαιτεί καμία τροποποίηση των αυτοκινήτων ή της υποδομής διανομής.

Το δεύτερο είναι ότι βοηθά στο να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου έως και 90% κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των καυσίμων σε σύγκριση με το ορυκτό diesel που γνωρίζουμε.

Μεταξύ των εταιρειών που υποστηρίζουν την χρήση βιοντίζελ HVO είναι και η Volkswagen με τα μοντέλα της εταιρείας που έχουν τετρακύλινδρο κινητήρα TDI να μπορούν να λειτουργούν ήδη με παραφινικό diesel. Μάλιστα, σύμφωνα με την VW, η παρουσία του νέου βιοντίζελ είναι πιθανό να αποκτήσει ποσοστό έως 30% στην αγορά ενέργειας κατά τα επόμενα δέκα χρόνια.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους υπάρχουν ήδη περισσότερα από 1.000 πρατήρια που διαθέτουν στο κοινό HVO100, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Φινλανδία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Ολλανδία.

Τελευταία χώρα μέχρι στιγμής που διευρύνει το δίκτυο πρατηρίων που προμηθεύουν HVO100 είναι η Ιταλία με περισσότερες αντλίες με HVO100 να είναι διαθέσιμες στο κοινό στα βόρεια της χώρας και συγκεκριμένα στην επαρχία Asti.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα