Nissan: Έρχονται 30 νέα μοντέλα έως το 2026

Στην αντεπίθεση περνάει η Nissan προγραμματίζοντας το λανσάρισμα 30 νέων μοντέλων για τα επόμενα 2 χρόνια.

Η Nissan Motor παρουσίασε το The Arc, το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο για την προώθηση της αξίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Το σχέδιο επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και στην χρήση στρατηγικών συνεργασιών για την αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων και την βελτίωση της κερδοφορίας.

Το σχέδιο τοποθετείται ως γέφυρα μεταξύ του επιχειρησιακού σχεδίου μετασχηματισμού Nissan NEXT το οποίο εκτείνεται από το οικονομικό έτος 2020 έως το οικονομικό έτος 2023 και το Nissan Ambition 2030, το μακροπρόθεσμο όραμα της εταιρείας. Το νέο σχέδιο αποτελείται από μεσοπρόθεσμες δράσεις για τα οικονομικά έτη 2024 έως το 2026 και μεσομακροπρόθεσμες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν έως το 2030.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan Makoto Uchida δήλωσε: «Το σχέδιο Arc δείχνει την πορεία μας προς το μέλλον. Καταδεικνύει την συνεχή μας πρόοδο και την ικανότητά μας να πλοηγούμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Αυτό το σχέδιο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε περισσότερο και πιο γρήγορα στην αύξηση της αξίας και της ανταγωνιστικότητας. Αντιμέτωπη με την ακραίες αστάθειες των αγορών, η Nissan αναλαμβάνει αποφασιστικές ενέργειες με γνώμονα το νέο σχέδιο για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία».

Στοπλαίσιο του σχεδίου που αποτελείταιαπό δύο μέρη, η Nissan θα λάβει πρώτα μέτραγια να διασφαλίσει την αύξηση του όγκουπωλήσεων μέσω μιας προσαρμοσμένηςπεριφερειακής στρατηγικής, όπως επίσηςκαι θα προετοιμαστεί για μια ταχείαμετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα,υποστηριζόμενη από ένα ισορροπημένοχαρτοφυλάκιο προϊόντων εξηλεκτρισμένων/ICE,αύξηση όγκου σε μεγάλες αγορές καιχρηματοοικονομική πειθαρχία. Μέσα απόαυτές τις πρωτοβουλίες η Nissan στοχεύεινα

να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις κατά 1 εκατομμύριο μονάδες και να αυξήσει το λειτουργικό της περιθώριο κέρδους σε περισσότερο από 6%, αμφότερα μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2026. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το δεύτερο μέρος του σχεδίου που έχει στόχο να επιτρέψει τη μετάβαση στα EV και να πραγματοποιήσει μακροπρόθεσμη κερδοφόρα ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από έξυπνες συνεργασίες, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα EV, διαφοροποιημένες καινοτομίες και νέες ροές εσόδων. Μέχρι το οικονομικό έτος 2030, η Nissan βλέπει δυναμικό εσόδων 2,5 τρισεκατομμυρίων γιεν από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ισορροπημένοχαρτοφυλάκιο προϊόντων

ΗNissan σχεδιάζει να λανσάρει 30 νέα μοντέλατα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίωντα 16 θα είναι ηλεκτροκίνητα και τα 14 θαείναι μοντέλα ICE, για να καλύψει τιςδιαφοροποιημένες ανάγκες των πελατώνσε αγορές όπου ο ρυθμός ηλεκτροκίνησηςδιαφέρει. Η Nissan σχεδιάζει να λανσάρεισυνολικά 34 ηλεκτροκίνητα μοντέλα απότο οικονομικό έτος 2024 έως το 2030 για νακαλύψει όλες τις κατηγορίες, με το μείγμαμοντέλων των ηλεκτροκίνητων οχημάτωννα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 40%παγκοσμίως μέχρι το οικονομικό έτος2026 και να αυξηθεί στο 60% μέχρι το τέλοςτης δεκαετίας.

Διασφάλισητης ανάπτυξης μέσω μιας προσαρμοσμένηςπεριφερειακής στρατηγικής

Σεβασικές περιοχές και αγορές, οι ενέργειεςτης Nissan έως το οικονομικό έτος 2026 (εκτόςεάν αναφέρεται διαφορετικά) περιλαμβάνουν:

Αμερική:

• Αύξησηπωλήσεων σε όλη την περιοχή κατά 330.000μονάδες (το οικονομικό έτος 2026 και σεσύγκριση με το οικονομικό έτος 2023) καιεπένδυση 200 εκατομμυρίων USD σε ολοκληρωμένεςεμπειρίες πελατών στις Η.Π.Α.

• ΣτιςΗΠΑ και τον Καναδά: Παρουσίαση επτάολοκαίνουργιων μοντέλων

• ΣτιςΗ.Π.Α.: Ανανέωση του 78% της σειράς επιβατικώνοχημάτων για τη μάρκα Nissan και λανσάρισμαe-POWER και plug-in υβριδικών μοντέλων

Κίνα:

• Ανανέωσητου 73% των μοντέλων της μάρκας Nissan καιλανσάρισμα οκτώ οχημάτων νέας ενέργειας(NEV), συμπεριλαμβανομένων τεσσάρωνμοντέλων με επωνυμία Nissan

• Στόχοςπωλήσεων 1 εκατομμυρίου μονάδων τοοικονομικό έτος 2026, που αντιπροσωπεύουναύξηση 200.000 μονάδων

• Έναρξηεξαγωγών οχημάτων το 2025. Στόχευση σεεπίπεδο 100.000 μονάδων

• Συνέχισητης βελτιστοποίησης της παραγωγικήςικανότητας με τοπικούς εταίρους

Ιαπωνία:

• Ανανέωσητου 80% της σειράς μοντέλων επιβατών,λανσάροντας πέντε ολοκαίνουργια μοντέλα

• Επίτευξη70% εξηλεκτρισμού στη σειρά επιβατικώνοχημάτων

• Αύξησηπωλήσεων κατά 90.000 μονάδες (σε σύγκρισημε το οικονομικό έτος 2023) σε 600.000 μονάδεςτο οικονομικό έτος 2026

Αφρική,Μέση Ανατολή, Ινδία, Ευρώπη και Ωκεανία:

• Αύξησημονάδων πωλήσεων σε όλη την περιοχήκατά 300.000 μονάδες (το οικονομικό έτος2026 και σε σύγκριση με το οικονομικό έτος2023)

• ΣτηνΕυρώπη: Παρουσίαση έξι ολοκαίνουργιωνμοντέλων. Επίτευξη 40% μείγματος πωλήσεωνEV επιβατικών οχημάτων

• ΣτηΜέση Ανατολή: Παρουσίαση πέντεολοκαίνουργιων SUV

• ΣτηνΙνδία: Λανσάρισμα τριών ολοκαίνουργιωνμοντέλα και δημιουργία κόμβου εξαγωγών,σε επίπεδο 100.000 μονάδων

• ΣτηνΩκεανία: Λανσάρισμα pickup 1 τόνου καιπαρουσίαση ενός C crossover EV

• Στην Αφρική: Παρουσίαση δύο ολοκαίνουργιων SUV και επέκταση με όχημα ICE κατηγορίας Α

ΑνταγωνιστικότηταEV

Ηεπέλαση νέων προϊόντων θα υποστηριχθείαπό νέες προσεγγίσεις ανάπτυξης καικατασκευής που στοχεύουν να κάνουν ταEV πιο προσιτά και να αυξήσουν τηνκερδοφορία. Με ανάπτυξη ηλεκτρικώνοχημάτων σε «οικογένειες», αξιοποίησηεπόμενης γενιάς modular manufacturing, ομαδοποιημένωνπρομηθειών, καθώς και καινοτομίες στοντομέα των μπαταριών, η Nissan στοχεύει ναμειώσει το κόστος των EV επόμενης γενιάςκατά 30% (σε σύγκριση με το τρέχον crossoverAriya) και να επιτύχει ισοτιμία κόστουςμεταξύ EV και μοντέλων ICE έως το οικονομικόέτος 2030.

Μόνοστον τομέα της ανάπτυξης σε «οικογένειες»,το κόστος των επόμενων οχημάτων –εκείνων που αναπτύχθηκαν με βάση τοκύριο όχημα της οικογένειας – μπορείνα μειωθεί κατά 50%, η ποικιλότητα διαφόρωνεξαρτημάτων να μειωθεί κατά 70% και οχρόνος ανάπτυξης να μειωθεί κατά τέσσεριςμήνες. Με την υιοθέτηση του modularmanufacturing, η γραμμή παραγωγής οχημάτων θαμειωθεί, μειώνοντας τον χρόνο παραγωγήςανά όχημα κατά 20%.

Σύμφωναμε το σχέδιο Arc, περισσότερα εργοστάσιαστην Ιαπωνία και στο εξωτερικό θαυιοθετήσουν τη φιλοσοφία Nissan IntelligentFactory, με τα εργοστάσια Oppama και Nissan MotorKyushu στην Ιαπωνία, το εργοστάσιο τουSunderland στο Ηνωμένο Βασίλειο και ταεργοστάσια Canton και Smyrna στις ΗΠΑ ναξεκινούν την φιλοσοφία αυτή από τοοικονομικό έτος 2026 έως το 2030. Εν τω μεταξύη προσέγγιση παραγωγής EV36Zero θα επεκταθείαπό το Sunderland στο Ηνωμένο Βασίλειο σεεργοστάσια όπως το Canton, το Decherd και τοSmyrna στις ΗΠΑ και το Tochigi και το Kyushu στηνΙαπωνία από το οικονομικό έτος 2025 έωςτο 2028.

Νέεςτεχνολογίες

Τοσχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για τηνεπιτάχυνση της εξέλιξης των έξυπνωντεχνολογιών οχημάτων, με τεχνολογίεςόπως το σύστημα υποβοήθησης οδηγούProPILOT επόμενης γενιάς, το οποίο υλοποιείτην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης απόπόρτα σε πόρτα από αυτοκινητόδρομο σεαυτοκινητόδρομο, σε ιδιωτικές εγκαταστάσειςκαι σε χώρους στάθμευσης.

ΗNissan θα προσφέρει βελτιωμένες μπαταρίεςιόντων λιθίου NCM, LFP και όλες τις μπαταρίεςστερεάς κατάστασης για την παροχήδιαφοροποιημένων ηλεκτρικών οχημάτωνγια την κάλυψη των διαφορετικών αναγκώντων πελατών. Η Nissan θα κάνει σημαντικέςβελτιώσεις στις μπαταρίες ιόντων λιθίουNCM, μειώνοντας το χρόνο γρήγορης φόρτισηςκατά 50% και αυξάνοντας την ενεργειακήπυκνότητα κατά 50% σε σύγκριση με τοAriya. Οι μπαταρίες LFP, που θα αναπτυχθούνκαι θα παραχθούν στην Ιαπωνία, θαλανσαριστούν και θα μειώσουν το κόστοςκατά 30% σε σύγκριση με το μίνι όχημαSakura EV. Νέα ηλεκτρικά οχήματα με βελτιωμένεςμπαταρίες ιόντων λιθίου NCM, LFP και πλήρωςστερεάς κατάστασης θα κυκλοφορήσουντο οικονομικό έτος 2028.

Στρατηγικέςσυνεργασίες

ΗNissan θα αξιοποιήσει στρατηγικές συνεργασίεςγια να παραμείνει ανταγωνιστική και ναπροσφέρει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιοπροϊόντων και τεχνολογιών. Η Nissan θασυνεχίσει να αξιοποιεί τη συμμαχία μετη Renault και τη Mitsubishi Motors στην Ευρώπη, τηLATAM, την ASEAN και την Ινδία. Στην Κίνα, ηNissan θα χρησιμοποιήσει πλήρως τα τοπικάτης περιουσιακά στοιχεία για να καλύψειτις ανάγκες της Κίνας αλλά και ναεξερευνήσει νέες συνεργασίες στηνΙαπωνία και τις Η.Π.Α. Οι μπαταρίες θααναπτυχθούν και θα φθάσουν σε μιαπαγκόσμια χωρητικότητα 135 GWh.

Οικονομικήπειθαρχία για την επίτευξη ανθεκτικών,κερδοφόρων επιδόσεων

Ηβάση του σχεδίου είναι η σταθερήχρηματοοικονομική πειθαρχία, η οποίαεπιτρέπει τη σταθερή αναλογία επενδύσεωνCAPEX και R&Dέναντι των καθαρών εσόδων μεταξύ 7% και8% εξαιρουμένης της επένδυσης σε μπαταρίες.Επιπλέον, η Nissan σχεδιάζει να επενδύσειπερισσότερα από 400 δισεκατομμύρια γιενσε μπαταρίες. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσειςστον εξηλεκτρισμό θα αυξηθούν σταδιακά,ξεπερνώντας το 70% έως το οικονομικό έτος2026.

Ηδιαχείριση αυτών των επενδύσεων έχειως στόχο να επιτρέψει την παροχή οφελώνσε όλους τους μετόχους, με τη Nissan ναδιατηρεί θετικές ελεύθερες ταμειακέςροές πριν από συγχωνεύσεις και εξαγορές– ακόμη και μετά από τις επενδύσειςηλεκτροκίνησης. Αυτό γίνεται για ναεξασφαλιστεί η συνολική απόδοση τωνμετόχων άνω του 30%. Η Nissan στοχεύει ναδιατηρήσει τα καθαρά μετρητά σε υγιέςεπίπεδο του 1 τρισεκατομμυρίου γεν καθ'όλη την περίοδο του σχεδίου Arc.

«Σύμφωναμε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θαενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα τηςNissan και θα επιτύχουμε βιώσιμη κερδοφορία»,πρόσθεσε ο Uchida. «Η Nissan είναι βέβαιη ότιέχει ό,τι χρειάζεται για να εκτελέσεισωστά αυτό το σχέδιο, το οποίο θα μαςπροσφέρει τα σταθερά θεμέλια πουχρειαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τοόραμά μας για το Nissan Ambition 2030».

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα