Formula 1: Σε δημοπρασία το μισοκαμένο κράνος του Niki Lauda

Στο περιθώριο του Grand Prix του Miami, θα τεθεί σε δημοπρασία το κράνος που φορούσε ο Niki Lauda στο τρομακτικό ατύχημα στο Nürburgring που τον σημάδεψε για πάντα.

Πρόκειται για δημοπρασία του Οίκου Bonhams, ο οποίος περιγράφει το συγκεκριμένο κράνος ως «σύμβολο αθλητικής γενναιότητας και αποφασιστικότητας».

Τα σημάδια πάνω σε αυτό, μαρτυρούν τη δραματική ιστορία στην οποία είχε καθοριστικό ρόλο. Είναι γεμάτο χτυπήματα, η προσωπίδα

έχει λιώσει κατά το ήμισυ ενώ τα λογότυπα σε πολλά λογότυπα έχουν σβηστεί.

Θυμίζουμε πως ο Niki Lauda το φορούσε στο γερμανικό Grand Prix του 1976, στην περίφημη «Πράσινη Κόλαση» του Nordschleife. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχασε τον έλεγχο της Ferrari 312T2, η οποία χτύπησε στις μπαριέρες και τυλίχθηκε στις φλόγες. Το μονοθέσιο του Αυστριακού χτυπήθηκε στη συνέχεια από εκείνο του Brett Lunger.

Ο Αμερικανός ήταν αυτός, που με τη βοήθεια των Harald Ertl, Arturo Merzario και Guy Edwards, κατάφεραν μετά από ένα λεπτό να απεγκλωβίσουν τον Lauda από τη φλεγόμενη Ferrari του. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είχε εκτεταμένα εγκαύματα και ζημιά στους πνεύμονές του.

Παρότι αρχικά υπήρχε ο φόβος πως θα υπέκυπτε στα τραύματά του, σε μία αδιανόητη επίδειξη αποφασιστικότητας, ο Lauda επέστρεψε πίσω από το τιμόνι μετά από μόλις 40 ημέρες. Με επιδέσμους στα τραύματά του και αφόρητους πόνους, όχι απλά έτρεξε στο Grand Prix της Ιταλίας αλλά τερμάτισε και τέταρτος, παραμένοντας «ζωντανός» στη μάχη του τίτλου με τον James Hunt.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Μαΐου, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε, μετά από επιθυμία της οικογένειας Lauda, μέρος των εσόδων θα πάει στη UNICEF. Εκτιμάται πως το κράνος του αείμνηστου Niki θα βρει νέο κάτοχο με ένα ποσό της τάξης των $50,000 – 60,000.

Όμως αυτό δεν θα είναι το μοναδικό κράνος που θα τεθεί σε δημοπρασία – θα υπάρχουν άλλα επτά και μάλιστα επίσης οδηγών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Συγκεκριμένα των Michael Schumacher, Nigel Mansell, Gilles Villeneuve, Alain Prost, Gerhard Berger, Jean Alesi και Eddie Irvine.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα