Αύξηση στήθους στα κορίτσια

Πρώιμη αύξηση του στήθους στα κορίτσια

Γράφει η Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος, Δρ. Μαρία Καραφλού, Διδάκτωρ Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας, Ειδικευθείσα εις ΠΑΙΔΩΝ “Αγία Σοφία”

Ως πρώιμη αύξηση του μαστού ορίζεται η ανάπτυξη μαζικού αδένα πριν την χρονολογική ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια. Στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της επιδημίας της παχυσαρκίας & των ενδοκρινικών διαταρακτών η ηλικία της εμμηναρχής έχει κατέβει και αναμένεται να κατέβει και η ηλικία της αρχικής εμφάνισης του μαστού. (Πηγή: Practical algorithms in Pediatric Endocrinology, Hochberg, Haifa).

Πώς διερευνά την κατάσταση αυτή ο ενδοκρινολόγος;

Ο ενδοκρινολόγος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει κλινικά το κορίτσι για σχετιζόμενα σημάδια ενήβωσης (αλλαγή οσμής ιδρώτα, παρουσία τρίχωσης εφηβαίου & μασχάλης, αλλαγή έξω γεννητικών οργάνων θήλεος). Επίσης θα εκτιμήσει το ρυθμό αύξησης του ύψους του κοριτσιού (πόσα εκατοστά παίρνει σε ύψος το έτος). Θα αποτυπώσει σε διάγραμμα την αύξηση του παιδιού πάνω στις καμπύλες της αύξησης και θα ζητήσει την οστική ηλικία. Η οστική ηλικία εκτιμάται με απλή ακτινογραφία άκρας χειρός. (Πηγή: Practical algorithms in Pediatric Endocrinology, Hochberg, Haifa).

Πρώιμη θηλαρχή

Σε κορίτσι άνω των 2 ετών με απουσία άλλων σημείων ενήβωσης και προεφηβικές ωοθήκες, ο ενδοκρινολόγος θα παραπέμψει σε παιδιατρικό νοσοκομείο για διενέργεια επιπλέον τεστ. Μετά τη δοκιμασία LHRH θα έχουμε πληροφορίες για το αν πρόκειται για πρώιμη θηλαρχή, κατάσταση που παρακολουθούμε ή άλλες σοβαρότερες καταστάσεις που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα