Υπεράκτιο αιολικό πάρκο-μαμούθ “σκοντάφτει” σε θαλάσσιο κήτος

12:37 20/8/2012 - Πηγή: Econews

Η κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 25.000 Μεγαβάτ που σχεδιάζουν οι γερμανικές εταιρείες E.ON και RWE θα καθυστερήσει διότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση του δελφινοειδούς που ακούει στο όνομα φώκαινα ή γουρουνόψαρο.

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν εκατομμύρια Ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών μείωσης του θορύβου που παράγουν οι ανεμογεννήτριες στον πυθμένα κατόπιν της προειδοποίησης περιβαλλοντικών φορέων για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ακοή των κητωδών.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η απώλεια της

ακοής καταδικάζει τις φώκαινες σε θάνατο.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την υλοποίηση του γιγάντιου αιολικού πάρκου -έκτασης οκτώ φορές όσο η Νέα Υόρκη- μέχρι το 2030.

Η εγκατάσταση τεχνολογιών απορρόφησης του θορύβου ανέρχεται στο 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κύματος φυσαλίδων γύρω από το σημείο εισόδου της ανεμογεννήτριας στο θαλάσσιο πυθμένα ώστε να περιοριστεί η διάχυση των ηχητικών κυμάτων.

Στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική ενδημούν 230.000 φώκαινες, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ακοή τους για να πλεύσουν, να εντοπίσουν θηράματα, αλλά και συντρόφους για την αναπαραγωγή του είδους.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα