Υδρογονάνθρακες: “ναι” στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έρευνες στα Ιωάννινα

10:58 28/8/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον

Θετική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, το “πράσινο φως” της περιφέρειας Ηπείρου ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή του Καλπακίου, όχι όμως και για την έναρξη γεωτρήσεων, οι οποίες απαιτούν ξεχωριστή έκθεση υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Στη σχετική τοποθέτησή της η πρόεδρος της

Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη χαρακτήρισε εθνικής σημασίας το ζήτημα διαχείρισης του συγκεκριμένου φυσικού πλούτου.

Σημείωσε δε ότι κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους εκτός του ότι προσδίδει υπεραξία στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως ευνοϊκό περιβάλλον υποδοχής και ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου, με όλες τις θετικές συνέργειες που έπονται.

Η ίδια πρόσθεσε ότι εκπτώσεις στη διαφύλαξη, αλλά και στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής της Ηπείρου, εξαιτίας αυτών των ερευνών, δεν προβλέπονται.

Τέλος η κ. Καλογιάννη επισήμανε πως η συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά στο γενικότερο σχεδιασμό και στην τεχνολογία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρήσεις και όχι την υλοποίηση επιμέρους έργων, καθένα απ’ τα οποία θα συνοδεύεται από ξεχωριστή ΜΠΕ, όταν έρθει η ώρα της πραγματοποίησής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα